Connect with us

Religija i Vjera

Božić prema julijanskom kalendaru

Published

on

Kršćani koji se u bogoslužju koriste julijanskim kalendarom slave danas Božić. Među ostalima to su srpska, ruska, makedonska i crnogorska pravoslavna Crkva, prenosi HRT

Vjernicima Srpske pravoslavne Crkve Božić kao blagdan mira i ljubavi čestitali su i patrijarh Irinej te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Svečanu božićnu liturgiju u zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg predvodio je mitropolit Porfirije.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je Božić vjernicima koji ga slave prema julijanskom kalendaru.

U izjavi za HRT, pravoslavne vjernike u Hrvatskoj pozvao je da čuvaju vjerski i nacionalni identitet, unaprjeđuju pravoslavnu kulturu i slobodno posjećuju svoje svete hramove jer im to, rekao je, jamče hrvatski zakoni koje trebaju poštovati.

Pozivam ih da budu dobri građani svoje države, da se brinu o njenom napretku i općem dobru, da budu dobri susjedi umajući na umu premudrog Salamona: “Bolje susjed blizu, nego brat daleko”, rekao je patrijarh Irinej.

Pozvao je Hrvate i Srbe da nastave živjeti zajedno u uzajamnom prihvaćanju i miru. Usprkost svemu zajedno živimo i danas ovdje u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH, tako treba i da ostane zauvijek, kazao je.

Kardinal Bozanić čestitao Božić patrijarhu Irineju

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je božićnu čestitku patrijarhu Srpske Pravoslavne Crkve gospodinu Irineju, u kojoj stoji:

foto FaH / Lana SLIVAR DOMINIĆ

‘Isus Krist, savršena Očeva Riječ, utjelovljenjem je preuzeo ljudsko obličje, sjedinjujući se tako sa svakim čovjekom. U otajstvu Božića Isus Krist se objavljuje kao istinska novost koja nadilazi sva ljudska traženja i čežnje.

Tu za čovjeka neizrecivu novost Bog je objavio u utjelovljenoj vječnoj Riječi, da bismo i mi živjeli za druge. Radost i bogatstvo Kristova utjelovljenja usmjereni su na sve ljude.

Vaša Svetosti, zahvaljujem Vam na čestitkama koje ste mi uputili prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

U ozračju božićne radosti, srdačno čestitam Božić Vama, Vašem svećenstvu, monaštvu, kao i svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve te želim obilje Božjeg blagoslova u novoj 2017. godini.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari