Pratite nas

Običaji

Božićna čestitka Kolinde Grabar Kitarović

Objavljeno

na

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović je putem video spota svim Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta te svim građanima Republike Hrvatske čestitala Božić te im uputila najiskrenije želje za sretnu i bolju 2015. godinu.

Video spot se prikazuje na TV programima diljem Hrvatske. Čestitku Kolinde Grabar-Kitarović prenosimo u cijelosti.

“Vrijeme je Božića, vrijeme nade, zajedništva, obiteljskog okupljanja i ljubavi. Zato Vam želim da ove blagdane provedete u toplini obiteljskog doma uz svoje najmilije. Podijelimo radost blagdana, ali u našem veselju pokažimo i skromnost. Okrenimo se oko sebe i pogledajmo ljude koji nas okružuju, pružimo ruku najpotrebitijima, siromašnima, usamljenima i nesretnima. Učinimo to otvorena srca jer svaki čovjek u Hrvatskoj zaslužuje da ove blagdane dočeka ljudski i dostojanstveno. U svjetlu novog života pogledajmo i u sebe i ponovno pronađimo unutarnju snagu za promjene, za bolji život koji ćemo ostvariti.

Neka nova 2015. bude puna optimizma, vjere u sebe i zajedništva za bolju i prosperitetniju Hrvatsku koju svi zaslužujemo.Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i sretnu 2015. godinu. Za bolju Hrvatsku!”, poručuje u božićnoj čestitci Kolinda Grabar-Kitarović.

kgk.cestitka-email1

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Običaji

TRADICIONALNO POKLADNO JAHANJE U TENJI KOD OSIJEKA

Objavljeno

na

Objavio

Poklade su, milo janje moje…

Pjesma se orila ulicama prigradskog, osječkog naselja Tenja na blagdan svetog Blaža, Tripuna i Vlaha u veličanstvenoj pokladnoj povorci koju su predvodili jahači na čelu s glavnim konjanikom Josipom Mihaljevićem.

Pokladno jahanje, Tenja 2018., trinaesta kulturno-tradicijska manifestacija, krenula je i ove godine ulicama Tenje i obišla šest postaja, u organizaciji Centra za kulturu i sport Tenja koji je osnovan 2002.godine, a kada je osnovan i KUD „Josip Šošić“, u spomen na mladića koji je sa 17 godina dao svoj život u obrani naše domovine i tako je najmlađi poginuli branitelj iz Tenje.

Pokladno jahanje i pokladni jahači, tradicija su koja se održala više od 200 godina, od vremena Vojne krajine. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće. Po povratku s granice jahači su projahali po svim sokacima sela, a domaćini bi im iznosili piće i ocjenjivali čiji je konj ljepši i gizdaviji, dok bi mlade djevojke gledale koji je momak najljepši.

I ove subote, u Tenji je bilo tako. Na svim postajama, radost, veselje i iskazivanje istinske ljubavi prema hrvatskoj tradiciji. Tako je bilo i u Ulici Luke Botića. Od ranog jutra svečano – hrvatske zastave istaknute na kućama, slavonski otarci – svatovski peškiri, dobrodošlica svim putnicima i namjernicima…Kuha se grah, peku slanina i kobasice dok vije snijeg, žene donose kolače, slavonsku rakiju i domaće sokove… Što je najvažnije nakon dugo vremena sreću se prijatelji, upoznaju novi…

Neka se čuvaju stari, hrvatski običaji! I sačuvat će se dok je divnih, mladih ljudi kao što su tenjski konjanici, momci i djevojke, na ponos i diku Slavonije koja svijetu ima što pokazati.

Do dugo u zimsku, sježnu noć čule su se slavonske pjesme pa i ova, stara: „Poklade su milo janje moje, barem da su u godini troje, poklade su da pjevaju lole, a korizma da se babe mole..“

Ana Diklić

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kultura

HERCEGOVKA I BEĆAR

Objavljeno

na

Objavio

U zemlji me rodi mati,
gdje postoje mnoga blaga,
tu se rodi i moja ljubav,
Hercegovka moja draga.

Lijepa li je kao vila,
srce mi je zarobila,
rođena je baš za mene,
od nje nema ljepše žene.

Što učini ta ljepota,
pa bećara mene smota,
zaludi me zbog svog tila,
Hercegovka moja mila.

Spremaj oče svadbu meni,
hoće bećar da se ženi,
neću s vinom da drugujem,
pijan zore dočekujem.

Neka bude što će biti,
Hercegovku ću ženiti,
njena ljubav mene žari,
zbogom vino i bećari.

Katarina Zovko Ištuk / Kamenjar.com

Drugi dio:

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati