Connect with us

Božićna poruka biskupa Vukšića

Published

on

Božić je blagdan kojim se sjećamo događaja kad se Božji Sin, druga osoba Presvetoga Trojstva, rodio kao čovjek. Dapače, to je događaj kojim je Bog, u obličju čovjeka, postao vidljiv ljudskom pogledu i opipljiv dodiru, te kad je običan ljudski život započeo biti egzistencijalno iskustvo samoga Boga. Stoga ovaj blagdan proslavljamo posebice kao vrijeme kad je Bog na osobit način bliz čovjeku, a čovjek Bogu. I ne samo u osobi Isusa iz Nazareta nego, na duhovan način, također u svakom čovjeku do svršetka svijeta. Ili, Isusovo rođenje je događaj u kojemu je Bog prodisao kao čovjek. Radi nas i radi našega spasenja! Učinio je to zato da bi čovjek mogao udahnuti svetost, te tim „svetim zrakom“ biti održavan u bogoliku životu i konačno pobožanstvenjen.

Jedna od misli koja se, u proslavljanju ove Božje i ljudske blizine, u božićnim danima redovito ponavlja, a koju se preuzima od proroka Izaije, glasi: „Dijete nam se rodilo, sina dobismo“ (Iz 9,5). Ta proročka misao – kao trajna pouka, opomena i podsjetnik – postaje osobito aktualna u našem vremenu.

Draga braćo i sestre! Kao što vam je poznato, kršćanska istina o djetetu, rađanju i braku, kao zajednici muškarca i žene, vrlo je uzvišena. U skladu je s Božjom voljom i posvema je prirodna! Zato je božićni događaj uvijek poticaj svakoj obitelji, posebice kršćanskoj, da se zbliži, da se voli, da daruje život.

Muškarac i žena, združeni uzajamnom ljubavi, u braku se jedno drugomu daruju radi svoga osobnoga dobra i rasta, ali i radi rađanja novih ljudskih života. To dvoje su ljepota i zadaća, koje je Bog stvoritelj od početka usadio u ljudsku narav, kao što čitamo na prvoj stranici Svetoga Pisma.

„I reče Bog: ‘Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!’ Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: ‘Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!’ I bi tako. I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro“ (Post 1,26-28.31).

Naspram tomu, živimo u vremenu kada se na više strana nastoji kompromitirati i dovesti u pitanje uzvišena kršćanska istina o bračnoj zajednici muškarca i žene. A mi kršćani, svjesni da je neprihvaćanje također jedna od oznaka božićnoga događaja, ostajemo vjerni biblijskoj istini o čovjeku i braku, bez obzira što za Isusa kod nekih ljudi ni danas nema mjesta. Kao vjernici, koji žive u vremenu kada je ta Božja objava razapeta na križ suvremenih nastojanja praktičnoga, medijskoga, političkoga i zakonodavnog odbacivanja, molimo Isusa za sreću svih obitelji: muževa i žena – suradnika Božjih u stvaranju čovjeka. Znademo da je njihova ljubav usađena u narav kao posljedica volje Božje i da, po tom istom rasporedu Božjemu, preporod ljudskoga roda i društva započinje i gradi se po vjernosti volji Božjoj, uzajamnoj ljubavi i rađanjem novih života.

S ovim mislima, zazivajući Božji blagoslov, svim vjernicima Vojnog ordinarijata u BiH želim sretan Božić i blagoslovljenu cijelu 2014. godinu!

Svim na zemlji mir i veselje!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari