Božićna poruka biskupa Vukšića

  0

  Božić je blagdan kojim se sjećamo događaja kad se Božji Sin, druga osoba Presvetoga Trojstva, rodio kao čovjek. Dapače, to je događaj kojim je Bog, u obličju čovjeka, postao vidljiv ljudskom pogledu i opipljiv dodiru, te kad je običan ljudski život započeo biti egzistencijalno iskustvo samoga Boga. Stoga ovaj blagdan proslavljamo posebice kao vrijeme kad je Bog na osobit način bliz čovjeku, a čovjek Bogu. I ne samo u osobi Isusa iz Nazareta nego, na duhovan način, također u svakom čovjeku do svršetka svijeta. Ili, Isusovo rođenje je događaj u kojemu je Bog prodisao kao čovjek. Radi nas i radi našega spasenja! Učinio je to zato da bi čovjek mogao udahnuti svetost, te tim „svetim zrakom“ biti održavan u bogoliku životu i konačno pobožanstvenjen.

  Jedna od misli koja se, u proslavljanju ove Božje i ljudske blizine, u božićnim danima redovito ponavlja, a koju se preuzima od proroka Izaije, glasi: „Dijete nam se rodilo, sina dobismo“ (Iz 9,5). Ta proročka misao – kao trajna pouka, opomena i podsjetnik – postaje osobito aktualna u našem vremenu.

  Draga braćo i sestre! Kao što vam je poznato, kršćanska istina o djetetu, rađanju i braku, kao zajednici muškarca i žene, vrlo je uzvišena. U skladu je s Božjom voljom i posvema je prirodna! Zato je božićni događaj uvijek poticaj svakoj obitelji, posebice kršćanskoj, da se zbliži, da se voli, da daruje život.

  Muškarac i žena, združeni uzajamnom ljubavi, u braku se jedno drugomu daruju radi svoga osobnoga dobra i rasta, ali i radi rađanja novih ljudskih života. To dvoje su ljepota i zadaća, koje je Bog stvoritelj od početka usadio u ljudsku narav, kao što čitamo na prvoj stranici Svetoga Pisma.

  „I reče Bog: ‘Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci – svoj zemlji – i svim gmizavcima što puze po zemlji!’ Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: ‘Plodite se, i množite, i napunite zemlju, i sebi je podložite!’ I bi tako. I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro“ (Post 1,26-28.31).

  Naspram tomu, živimo u vremenu kada se na više strana nastoji kompromitirati i dovesti u pitanje uzvišena kršćanska istina o bračnoj zajednici muškarca i žene. A mi kršćani, svjesni da je neprihvaćanje također jedna od oznaka božićnoga događaja, ostajemo vjerni biblijskoj istini o čovjeku i braku, bez obzira što za Isusa kod nekih ljudi ni danas nema mjesta. Kao vjernici, koji žive u vremenu kada je ta Božja objava razapeta na križ suvremenih nastojanja praktičnoga, medijskoga, političkoga i zakonodavnog odbacivanja, molimo Isusa za sreću svih obitelji: muževa i žena – suradnika Božjih u stvaranju čovjeka. Znademo da je njihova ljubav usađena u narav kao posljedica volje Božje i da, po tom istom rasporedu Božjemu, preporod ljudskoga roda i društva započinje i gradi se po vjernosti volji Božjoj, uzajamnoj ljubavi i rađanjem novih života.

  S ovim mislima, zazivajući Božji blagoslov, svim vjernicima Vojnog ordinarijata u BiH želim sretan Božić i blagoslovljenu cijelu 2014. godinu!

  Svim na zemlji mir i veselje!

  facebook komentari