Pratite nas

Politika

Božićna poruka kardinala: U crkvi i društvu potrebni su istinski susreti

Objavljeno

na

[dropcap]Z[/dropcap]agrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je vjernicima božićnu poruku u čije središte stavlja važnost susreta

Kardinal Bozanić poručio je da su u Crkvi, a posebice u hrvatskome društvu potrebni istinski susreti, razgovori, zajednička traženja i nastojanja. „Čovjek je rođen za susret i svako udaljavanje od njega narušava, ne samo njegov izvorni poziv, nego nagrđuje i sliku koju je Bog po ljudima ostavio svijetu. Ali, treba reći i to da se dobri plodovi susreta ne mogu očekivati tamo gdje je polazište nepoštivanje drugoga i sebičnost, zlonamjernost ili neistina. O tome svjedoče biblijske stranice vezane uz Kristov dolazak na svijet”, pojašnjava kardinal te ističe da na četrdesetak mjesta papa Franjo u svojoj apostolskoj pobudnici “Radost evanđelja” (Evangelii gaudium) spominje susret i susretanja.

Primjećujući da se vjernici pred proslavom otajstva Božića i ove godine nalaze sa svime što žive: sa svojim nadama, svojim dvojbama i nesigurnostima, sa svojim radostima i zadovoljstvima, kardinal ističe: „Vjera, važnost koje smo razmatrali tijekom Godine vjere, urasla je u tkivo naših iskustava i prožela okolnosti koje pokazuju društvene promjene u širokome rasponu od antropoloških do gospodarskih pitanja”. „U svemu tome nije stran osjećaj da u takozvanoj zapadnoj civilizaciji živimo razdoblje koje ne uspijeva pronaći svježinu; kao da je narušena i iscrpljena nutarnja snaga koja održava cjelinu. Čini se da baš tu treba tražiti polazišta uznemirujućih tragova nesuglasica koje lako prelaze u sukobe svake vrste. Ispod površinskoga sloja vidi se nametljiva sebičnost koja na sve suptilniji način promiče model međuljudskih odnosa u kojima čovjek želi vladati nad drugim čovjekom, uvjetovati ga i iskorištavati. Sve to rađa plodovima međusobnih razilaženja, udaljavanja i razdora”, upozorava kardinal, poručivši da se tomu suprotstavlja otajstvo Božića koje je puno više od prigodnoga slavlja po kojem bi se uspjelo oživjeti lijepe osjećaje i na trenutak pobjeći od težine svakidašnjih briga. „Božić je poveznica, točka ponovnoga početka, da bi se bolje razumjela vrijednost ljudske osobe i stvorenoga svijeta, kao i vrijednost ljudske povijesti. Kristovo utjelovljenje je uporište za nove polete, i nakon kušnja i poraza. Božić je susret Boga i čovjeka”, ističe kardinal.

Ističući kako je susret izazovna stvarnost za vrijeme u kojemu živimo, kardinal primjećuje da dok na svim razinama osjećamo sve šire mogućnosti uporabe novih sredstava, da bismo bolje komunicirali, vidimo da je u opasnosti i sama vrijednost susreta. Zbog toga je stavio poseban naglasak na susrete koji se događaju u krilu župne zajednice. „Župa treba očitovati predivnu mrežu raznih vjerničkih susreta”, ističe zagrebački nadbiskup te poziva sve da porade na tome kako bi župni prostori bili istinska i ugodna susretišta braće i sestara u Kristu, uvijek otvorena svima koji traže Boga, „jer nitko nije isključen iz radosti koju donosi Isus”. Kardinal posebno ističe da pokrenuta i dobro prihvaćena inicijativa kateheza za odrasle, organizirana po župama Zagrebačke nadbiskupije, omogućuje vjernicima da se susreću, da zajedno produbljuju određene teme, da izmjenjuju misli i stavove, da se međusobno bolje upoznaju, da grade zajedništvo, kako bi bili jedni drugima od potpore u vjerničkom životu i svjedočenju.

Evanđelje, prema kardinalovim riječima, ima svoju društvenu dimenziju. „Današnji nam svijet nameće obrambene stavove: sumnjičavost, nepovjerenje, strah od drugih, strah da ćemo izgubiti svoju privatnost. Nasuprot tome kršćanski nas ideal poziva na nadilaženje tih zapreka. Kršćanin je po vjeri pozvan uvijek se iznova upuštati u rizik susreta s drugim, s njegovim radostima i nadama, bolima i tjeskobama”, poručuje kardinal.

„Dok u našoj hrvatskoj domovini često slušamo vapaje za razumijevanjem, za osjetljivošću i za sigurnošću, nismo oslobođeni onih gibanja koja se opiru preobražavajućemu Susretu, začetomu u krilu Blažene Djevice Marije i rođenom u Betlehemu. On nije došao samo za neke, nego za sve, a susret s Njim se događa u svakome srcu koje prihvaća svjetlo Istine”, ističe kardinal, poručivši da slavlje Rođenja Gospodinova traži otvorenost, jednostavnost i poniznost, a onaj tko se zatvara u sebe ostaje uskraćen za ljepotu susreta.
U božićnoj poruci zagrebački nadbiskup poziva sve vjernike, misleći posebno na sve koji trpe i osjećaju težinu života, na osobni susret s Božićem, a to je, prema njegovim riječima, najkraći put do radosti – „za nas osobno i za ljude koje susrećemo”.

Svim vjernicima i ljudima otvorenima za Božju ljubav; obiteljima, očevima i majkama, djeci i mladima, djedovima i bakama, kardinal Bozanić od srca je zaželio sretan i blagoslovljen Božić te radosnim susretima s Bogom ispunjenu novu 2014. godinu.

Božića poruka kardinala Bozanića predstavljena je na konferenciji za novinare 18. prosinca u prostorijama pastoralnih ureda u Branjugovoj ulici u Zagrebu. Božićnu poruku predstavili su pročelnik nadbiskupijskog Tiskovnog ureda Ivica Budinšćak i voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc koji su zahvalili novinarima na dosadašnjoj suradnji.

Bitno.net

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari