Connect with us

Politički rentgen

‘Božićni rat- Šeks vs Milanović’!

Objavljeno

-

….Kada već govorimo o skrivenim tajnama, u hodnicima Pantovčaka u kojima je Milanović upalio mrak, šapće se da postoji tajni dossier pod brojem 146 269. Navodno se radi o vrhunskom obavještajnom tekstu koji je svojevremeno naručen od predsjednika Tuđmana kada je predsjednik posumnjao u Šeksovu lojalnost………

 Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

 U posljednjih nekoliko tjedana stječe se dojam da su Andrej Plenković i Zoran Milanović zakopali ratne sjekire ili je samo nastupio kratkotrajni blagdanski prekid vatre. Čini se da su Milanovićevi savjetnici shvatili kako predsjednik u ratu s Plenkovićem gubi tlo pod nogama i da  taj sukob ne može nikako kapitalizirati, osobito ne za rast svoje popularnosti. Na temelju ispitivanja javnog mnijenja Andrej Plenković je i dalje prvi na ljestvici popularnost što je presedan, jer do njegove pojave u politici nikada predsjednik Vlade Republike Hrvatske nije bio popularniji od predsjednika ili predsjednice države. Svaki predsjednik Vlade uvijek je bio glavna meta objektivnih ili populističkih kritika nezadovoljnika kojih je u Hrvatskoj uvijek bilo i bit će i to  je utjecalo na ljestvicu popularnih.

Zoran Milanović je po svom karakteru osoba koja je svoje politike uvijek koncipirala na sukobima s drugom stranom što možemo iščitati iz njegove poznate sintagme o Hrvatskoj koju je podijelio na „mi i oni“. Spomenuta žestoka konfrontacija s „oni“ osobito je dominirala mainstreamom u doba njegovog otvorenog, epskog rata protiv Karamarka i njegovih vizija jačanja konzervativnih politika u Hrvatskoj. Tada se činilo da Milanović svojom drčnošću jača ljevicu u Hrvatskoj, a danas u sukobu s Plenkovićem dobiva ovacije upravo od krajnje desnice pa svjedočimo još jednom paradoksu u Hrvatskoj. Desnica je oduševljena svojim predsjednikom pa se postavlja pitanje nisu li oni zapravo srušili Kolindu Grabar Kitarović kako bi na Pantovčaku imali snažnog institucionalnog kritičara politika Andreja Plenkovića?  Ili im možda Milanović vraća dugove i zahvaljuje na instalaciji u toj mučnoj igri prijestolja kojoj smo svjedočili?

Naveliko se špekulira da je Milanović daleko veći desničar od Kolinde Grabar Kitarović, pa svjedočimo još jednoj patološkoj demenciji hrvatske desnice koja je preko noći zbog vlastitog oportunizma zaboravila „Lex Perković“. Nije li „Lex Perković“ dovoljna etička sramota koja bi u ideološkom pogledu trebala trajno obilježiti svakoga tko se latio pera napisati takav veleizdajnički zakon? Kolinda Grabar Kitarović ni u najružnijem snu, nikada ne bi ni sanjala takvu etičku veleizdaju!  Škoristi su čini se oboljeli od virusa kokošjeg sljepila zaboravljajući „Lex“ i sada im njihov izabrani predsjednik služi kao udarni malj protiv Plenkovića i HDZ-a općenito. Nije li to sumrak zdravog razuma?

Čini se, u politici kao najstarijem zanatu sve se brzo zaboravlja osobito ako se može profitirati, pa ljevičari preko noći postaju desničari i obrnuto. Ipak Zoran Milanović ne može sakriti svoj stari karakter i koliko god se trudio sakriti iza COVID maske, predsjednik s karakterom ostaje onaj stari s genetski usađenim kodom. U traganju za vječitim  sukobom,  izgleda da je izabrao novu boksačku vreću iz istog HDZ-ovog dvorišta.

Vladimir Šeks je za King Konga s Pantovčaka pravi teškaš i apsolutno pripada toj gremijevskoj, teškoj političkoj kategoriji. Milanović,  vjerojatno nije slučajno izabrao Božićni tajming za početak novog žestokog obračuna sa „ptičurinama“ iz HDZ-ovog „hambara“. Ide đonom na tvorca Ustava, na  ideologa „stranke opasnih namjera“, koju je svojevremeno u okružju bista najznačajnijih hrvatskih velikana na Pantovčaku vodio predsjednik Tuđman. Kao što je poznato, na Pantovčaku je danas ostala samo jedna bista velikana, a to je Franjo Tuđman, no postavlja se pitanje do kada? Neće li i on završiti u ropotarnici povijesti na Jakuševcu?

Vladimir Šeks o svakom Božiću likuje, jer je jedan od važnih tvoraca Božićnog ustava, a danas  bi taj isti Ustav rado mijenjao dodatnim smanjivanjem predsjedničkih ovlasti Zoranu Milanoviću. Kao podlogu za tu novu ustavnu doskočicu svojevremeno je tražio opoziv predsjednika Milanovića, a kad je vidio da je to ustavno gotovo nemoguća misija, želi predsjednika države pretvoriti u uveli politički fikus smanjivanjem ovlasti u Hrvatskom saboru.

Bez ikakve sumnje, „Božićni rat Šeks vs Milanović“,  vjerojatno će se nastaviti i na radost nacije dodatno razbuktati. Šeksovi napadi na Milanovića imaju za cilj vratiti poljuljanu vjerodostojnost u očima HDZ-ove desnice, jer upravo je „Sova“ kao deklarirani desničar i „ustaša“ na tom spektru najomraženiji političar. Naime, čini se, da je Šeksu potrebno malo više publiciteta kod desnog biračkog tijela, osobito u Slavoniji i Baranji u nadolazećim lokalnim izborima, jer slavonskim sokacima bruji „bećarac“ da su Šeks i Glavaš, (prijatelji, pa neprijatelji, pa opet prijatelji),  još uvijek gubernatori i gospodari kadrovskih križaljki na istoku Hrvatske, što bi se na kraju, s obzirom na njihovu percepcijsku reputaciju, moglo slomiti preko Plenkovićevih leđa i leđa HDZ-a na istoku zemlje? Sukobom s Milanovićem, Šeks se možebitno  dodvorava Andreju Plenkoviću, jer ušao je u ring kao zamjenska vreća, spreman primiti udarce mjesto premijera!?

Dakle, ovo je još jedna nevjerojatna priča iz hrvatskog apsurdistana!? I Šeks i Milanović bore se za naklonost desnice istim oružjem. Milanović Šeksa optužuje da je „mračnjak“, vjerojatno u kontekstu UDBE i KOS-a, a Šeks Milanovića zbog UDBAŠ-kog „Lex Perković“! Da ti pamet stane! Neki izvori iz vrha HDZ-a idu čak tako daleko da tvrde da je Šeks trenutno najveća štetočina koja svojim likom i djelom nanosi silnu percepcijsku štetu HDZ-u i to je javna tajna! Možda čovjek nije ni kriv ni dužan, ali za takve tvrdnje postoje objektivni ili subjektivni razlozi zbog svih Šeksovih političkih i osobnih kontroverza u životu  i stječe se dojam da o njemu još uvijek na površinu nisu isplivali svi skriveni tajni detalji.

Kada već govorimo o skrivenim tajnama, u hodnicima Pantovčaka u kojima je Milanović upalio mrak, šapće se da postoji tajni dossier pod brojem 146 269. Navodno se radi o vrhunskom obavještajnom tekstu koji je svojevremeno naručen od predsjednika Tuđmana kada je predsjednik posumnjao u Šeksovu lojalnost. Špekulira se da je poznato  ime i prezime autora informacije koje kola u kuloarima, a autor čini se dolazi iz miljea visokih krugova bivšeg SDS-a (Službe državne sigurnosti-sljednice UDBE). Ono što novinari istraživači dobivaju na kapaljku i čuvaju kao svoje izvore, zapravo je insinuacija da taj dossier nije okljaštren, a u njemu se spominju čak četiri kodna imena iste osobe. Ako je stvarno istina da Milanović posjeduje tajnu informaciju pod brojem 146 269, ako se potvrdi autentičnost navoda i ako Milanović s tim bez kompleksa izađe pred javnost, očekuje nas epski politički sukob i zabava za narod u kojemu će na kraju, bez ikakve sumnje, HDZ i Plenković izvući najdeblji kraj, što i jest  Milanovićev konačan cilj!

Na kraju se postavlja opravdano pitanje, osobito u krugovima bliskim HDZ-u, nije li došlo kritično vrijeme za Šeksovu dostojanstvenu mirovinu, daleko prije moguće štete i prije nego što bi se eventualno špekuliralo o smanjivanju ovlasti predsjedniku Milanoviću što će izazvati veliki sukob? Čini se da Milanović ima snažan alat u svojim tajnim ladicama i spreman je zadati klasičan i konačan knockout „stranci opasnih namjera“!

Kazimir Mikašek-Kazo

* Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne moraju nužno odražavati stajališta portala

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari