Connect with us

Kultura

Božićni spomen na prvog hrvatskog Predsjednika – Dr. Franjo Tuđman hrabra i dobra zagorska duša

Objavljeno

-

Svima nam se dogodi da u jednom trenutku kada smo u društvu dobijemo odjednom nadahnuće gdje provesti malo slobodnog vremena. Tako sam ja sa društvom neki dan bio pitan: „ Kamo ćemo? “ Nekako sam od prve rekao: Ajmo u Veliko Trgovište. U tom trenutku nisam ni znao koliko me očekuje ljepote i susreta sa dobrim ljudima iz V. Trgovišta.

Tamo smo svi zajedno odlučili popiti piće, porazgovarati i vratiti se natrag u Zagreb. Sama vožnja od Zagreba do V. Trgovišta i nije nešto posebno duga. Stali smo u blizini rodne kuće dr. Franje Tuđmana. Dok smo tako šetali i razgovarali, moj „ fotograf“ je učinio nekoliko snimaka, i od jednom se pojavio mlađi čovjek koji me upitao hoćemo li razgledati kuću. Normalno da smo pristali. Bio je to g. Mario Prekrat, kustos muzeja rodne kuće predsjednika F. Tuđmana i Spomen škole dr. Franje Tuđmana. Pomislih! Uh što je to dobra duša da nam želi pokazati rodnu kuću pokojnog Predsjednika izvan radnog vremena. Vidjelo se odmah da je to dobra volja i dobri duh mladog kustosa.

Ušli smo, razgledavali kuću, prostoriju po prostoriju, fotkali se. Počeli smo pričati o pisanju, o internetskim portalima, i o lijepo uređenoj zagorskoj hiži. Obećao sam da ću uoči Božića nešto kao Zagorec napisati o našem dragom prvom hrvatskom Predsjedniku. Mladi kustos Mario uzme mobitel i nazove svog oca koji mi je odmah krenuo pripremati tiskane zbornike koji su objavljivani za Dane dr. Franje Tuđmana. Bio sam oduševljen što ću u rukama imati vrlo lijepi božićni poklon. Čak devet zbornika.

Dr. Franjo Tuđman hrabra i dobra zagorska duša

Svojevremeno sam čitao jednu kratku psihološku analizu o jednom od hrvatskih političara s početka 20. stoljeća. Autor je vrlo dobro ocrtao lik i psihološki profil te osobe. Ono što mi je u toj analizi bilo zanimljivo je činjenica kako autor tvrdi da okruženje u kojem smo rođeni utječe na karakter i karakterne crte ljudi koji se rađaju u određenom kraju i podneblju. Tako on razvija tezu o gorštacima i gorštačkom mentalitetu, o mentalitetu i karakterima onih koji su rođeni u Slavoniji, Dalmaciji, Hercegovini, ili u Zagorju. Za Zagorce je napisao da su to mudre osobe, osobe koje znaju izbjeći konflikte, diplomatične osobe. Kroz tu prizmu osobno gledam na psihološki profil našeg prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Možemo se slagati, ili ne slagati oko njegova lika i djela. Ali moramo priznati da je mudro zaključio kako Hrvate prije stvaranja demokratske Hrvatske treba okupiti, pomiriti. Kako treba prijeći preko strašnih i često nepomirljivih podjela na ustaše, partizane, domobrane, da bi svi zajedno mogli krenuti u realizaciju stvaranja svoje vlastite države. Mislim da nitko pametan ne želi i ne može osporiti da je u to Tuđmanovo vrijeme bila fantastična ideja i svojevrsni veliki kotač zamašnjak. U tu ideju je trebalo vjerovati! Predočiti je narodu, favorizirati,  i na kraju snažno proklamirati. A za tako nešto je u to vrijeme trebalo imati mudrosti, hrabrosti i čvrst osobni karakter. Pomirba? Malo je na samom početku čudno zvučalo, ali je to u zagorskom duhu zapravo izvorna ideja u stilu izreke ( „ stavimo glave skupa“ ).

Gard predsjednika dr. Franje Tuđmana

Nadam se da mi nitko neće zamjeriti činjenicu i snažno osporavati moju tezu da je od svih sadašnjih hrvatskih Predsjednika i Predsjednice, dr. Franjo Tuđman imao najbolji gard, najbolje državničko držanje. Rekli bi Zagorci, kao da je rođen da bude Predsjednik.  Riječ gard označava u hrvatskom jeziku različite pojmove: stav, karakter, temperament, izraz lica, mentalni sklop, kritički stav, stil, čvrst stav, instinkt, mentalitet, svjetonazor, autoritet, obrambeni zid, borbeni duh, ego, nerv, ukus, stil odijevanja, nacionalni naboj, instinkt, habitus, štih.

Unutrašnjost kuće F. Tuđmana

Svašta su naši mediji za vrijeme dr. Franje Tuđmana, i poslije njega pisali o njemu. Ali nitko po mom sudu mu ne može osporiti životnu mudrost, nacionalni osobni naboj, pravi habitus i stil državničko predsjedničkog držanja i ponašanja. Nitko mu ne može, barem se tako nadam, osporiti da je u sebi imao vrlo dobar politički instinkt, čvrsti ego, dobar i izgrađen svjetonazor, autoritet i borbeni duh. Sve za hrvatsku, Hrvatsku ni za šta. Nažalost, mi Hrvati kao da smo postali „ čudan narod“. Premalo svoje velikane cijenimo za njihova života, a isto tako poslije smrti. Ali hvala Bogu često znadem čuti od sasvim priprostih ljudi, ali i od intelektualaca: „ Da nije bilo dr. Franje Tuđmana, pitanje je da li bismo imali hrvatsku državu. Svaka mu čast i poštovanje“.

Akteri detuđmanizacije

Podravci bi rekli: „ bilo ih je kao zelenog graha“. Političara, novinara, raznih piskarala i govornika. Ali nitko od njih nije imao, niti sada od tih ima životne mudrosti, takvog nacionalnog i emotivnog naboja, autoritet, i pravi habitus  političkog instinkta i držanja. Ako je detuđmanizacija značila svakog budućeg hrvatskog političara osloboditi od tih vrijednosti, onda su to bili zaista krivi koraci. Mi smo mali narod i samo smo uvijek bili uspješni kada smo na čelu imali osobe sa tim vrijednosnim kvalitetama: ban Josip Jelačić, Zrinski, itd.

Znanstveni skupovi o dr. Franji Tuđmanu

Inicijativom Zaklade hrvatskog zavjeta i Općine Veliko Trgovište, u Velikom Trgovištu su održavani  stručni  znanstveni skupovi i Dani dr. Franje Tuđmana. Bilo je to u razdoblju od 16. svibnja 2008. do 15. svibnja 2015 – 2016. Tiskano je devet brojeva Zbornika. Za ostvarenje tiskanih Zbornika treba pohvaliti uredničko viječe u sastavu: Nikola Capar, Rajko Fureš, Nenad Piskač, Vladimir Poljanec, Milan Vuković, Zdravko Vutmej, Robert Greblički. Svaka pohvala ide također izdavaču Općini Veliko Trgovište.

Objektivnost

Čini mi se da se mi Hrvati trebamo učiti većoj objektivnosti, jer nas često mediji obasiplju i zatupljuju samo kritikama, samo negativnim vijestima. Žalosno je da se često povodimo za takvim ishitrenim procjenjivanjima u osobnim razgovorima. Nitko nije savršen. Nitko se nije rodio, da bi svima ugodio. Ali niti jedan čovjek nije samo negativac, niti samo pozitivan lik. Svaka medalja ima lice i naličje. Budimo realni kada govorimo, ili pišemo o našim velikanima duha, kulture i politike. Usprkos svim kritikama, omalovažavanjima preko raznih medija, za mene je dr. Franjo Tuđman bio i ostao hrabra i dobra zagorska duša koja je voljela sve Hrvate, i sve građane RH. Bio je jedan, originalan i neponovljiv. Zaslužuje da ga se u svojim molitvama sjetimo tijekom božićnih blagdana kao osobu tolerantnu prema katoličkom vrijednosnom sustavu i svim običajima hrvatskog naroda, kojeg je izuzetno cijenio, i uložio čitavog sebe za njegovu samostalnost.

Vladmir Trkmić

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari