Pratite nas

Hrvatska

Božićnicu očekuje 55 posto radnika

Objavljeno

na

Ove godine božićnicu očekuje 55 posto ispitanika, od kojih 83 posto očekuje novac, i to u prosječnom iznosu od 1260 kuna tj. 100 kuna manje nego prošle godine, pokazuje istraživanje portala MojPosao na više od 400 ispitanika.
[ad id=”68099″]

Adekvatna božićnica 1630 kuna

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 1630 kuna, što je čak 30 posto više od očekivane prosječne božićnice, koja bi iznosila oko 1260 kuna.

U svijetu je tijekom prosinca uvriježena isplata tzv. trinaeste plaće, svojevrsne godišnje nagrade radnicima, a na ovim prostorima se umjesto toga ustalila isplata božićnice.Najpoželjniji su novac, pa bonovi za kupovinu, koje ove godine očekuje 38 posto ispitanih, dok ih se 23 posto nada poklon paketu.

Manje od 40 posto ispitanika koji ne očekuju “blagdansku nagradu” za razlog navode to što ni prije nisu dobivali božićnicu.  Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici privatnih tvrtki u pretežno stranom vlasništvu, njih gotovo 70 posto, zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu oko 60 posto. Najmanje joj se nadaju ispitanici zaposleni u državnim tvrtkama, oko 50 posto, te hrvatskim institucijama, oko 40 posto.

Većina želi novčanu nagradu

Oko 80 posto ispitanika kao najdražu vrstu nagrađivanja navelo je novčanu nagradu, za 9 posto bili bi dovoljni i zahvala i poštovanje nadređenih, dok bi 6 posto ispitanih rado dobilo poklon paket. Bonove za kupovinu proizvoda druge tvrtke odabralo bi 3 posto ispitanih, a 2 posto bonove za kupovinu proizvoda vlastite tvrtke.

Trećina ispitanika božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, a petina za kupnju božićnih darova. Neki mali luksuz priuštilo bi si 13 posto ispitanika, a isto toliko bi novac iskoristilo za podmirenje dugova.

Sve više ispitanika uviđa da je božićnica dobra volja poslodavca i da ovisi o poslovnim rezultatima, što je potvrdilo 63 posto ispitanih, za razliku od lanjskih rezultata kada je takvo stajalište imalo 57 posto ispitanika.

Da je božićnica pravo radnika smatra gotovo 60 posto zaposlenih u hrvatskim institucijama. Nasuprot tomu, 60 posto zaposlenika privatnih tvrtki u stranom vlasništvu smatra da je to stvar dobre volje poslodavca,  a to u najvećoj mjeri, gotovo 70 posto, smatraju zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu.

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici srednje velikih tvrtki, zatim velikih, pa zaposlenici malih tvrtki.

Lani božićnice najviše dijelile privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Prosjek božićnice u 2014. godini iznosio je 999 kuna, dobilo ju je 44 posto ispitanika, jednako kao i 2013. Osim gotovine popularni su bonovi za kupovinu i poklon paketi.

Lani su božićnice u najvećoj mjeri dobili zaposlenici privatnih tvrtki u stranom vlasništvu, oko 65 posto, zatim zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu, njih oko 50 posto, i 44 posto ispitanika zaposlenih u državnim tvrtkama. Božičnicu je primilo samo 35 posto zaposlenika hrvatskih institucija. “Svaka nagrada nosi simboličku i materijalnu vrijednost. Najvažnije je u svakom odnosu da se usklade očekivanja. Važno je da poslodavci i posloprimci definiraju svoj odnos na obostrano zadovoljstvo, shvaćajući kako sve ovisi o poslovnim rezultatima, ali i poslovni rezultati dugoročno ovise o fer nagrađivanju. Nekada je zakonodavac nerazuman, prava nisu povezana sa stvarnim mogućnostima, pa time stavlja poslodavce u nezavidnu situaciju”, prokomentirao je rezultate istraživanja predsjednik Uprave portala MojPosao Igor Žonja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Hrvatska

Sindikat policije Hrvatske obilježio 20. obljetnicu osnutka

Objavljeno

na

Objavio

Sindikat policije Hrvatske (SPH) svečanom je akademijom obilježio 20. godišnjica osnutka, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović složio se kako su plaće policajaca premale te je najavio daljnje napore Ministarstva po pitanju povećanja plaća i opremanja policajaca.

Božinović je, kako se navodi u nedjelju u priopćenju SPH, naglasio i kako je Sindikat prepoznat kao najbrojniji i najjači sindikat državnih službi i to ne samo od Ministarstva već i od mnogih drugih ministarstava i Vlade.

Suradnja sa Sindikatom policije Hrvatske iznimno je bitna zbog stvaranja pozitivnog radnog okruženja u Ministarstvu te u tom pogledu podupirem sindikalno stajalište kako je jedino zadovoljan policajac i dobar policajac”,rekao je Božinović.

Tijekom dva desetljeća predanog rada i brige o pravima i interesima policijskih službenika, Sindikat je postao simbol za nepokolebljivo nastojanje da policijski službenici dobiju zaslužena prava, uvjete rada i naknadu za rad kojom će se adekvatno vrednovati posao koji požrtvovno obavljaju, istaknuto je u priopćenju sa svečanosti tog prvog sindikata u okviru MUP-a i prvog sindikata u javnim službama.

U kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om

Podsjećaju kako je SPH osnovan je 24. kolovoza 1999. godine u Zagrebu, a bila je to prva neovisna, apolitična interesna udruga zaposlenih u Ministarstvu unutarnjih poslova RH. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika sindikata izabran je Dubravko Jagić.

U vrijeme osnivanja SPH nije dočekan sa odobravanjem od strane tadašnje vlasti i ministra unutarnjih poslova, no danas se situacija promijenila te zahvaljujući svom radu i naporima, u kontinuiranom socijalnom dijalogu s MUP-om radi na rješavanju gorućih pitanja hrvatskih policajaca – od plaće do školovanja novih kolega, stoji u priopćenju.

“Položaj policajca nakon rata bio je sve gori, dok se ostatak društva polako vraćao normalnom životu. Dok se zemlja obnavljala, policajci su još uvijek primali izrazito niske plaće, a posebni uvjeti rada nisu se nagrađivali. Politika kao da nam je rekla – u ratu ste nam bili dobri, a sad vas više ne trebamo”, kazao je na svečanosti predsjednik Sindikata Jagić.

Iz SPH-a takođe poručuju kako će ustrajati na vraćanju dostojanstva i sigurnostu hrvatskim policajkama i policajcima, a samim time i hrvatskom narodu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Žuta Lokva: 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih redarstvenika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

U Žutoj Lokvi je u subotu obilježena 28. obljetnica pogibije četvorice hrvatskih policajaca, a potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tom je prigodom poručio kako je upravo policija u prvim danima rata podnijela najveći teret jer je simbolizirala novonastalu hrvatsku državu.

Još su 1991. i 1992. godine Državnom odvjetništvu podnešene prijave za pogibiju četvorice hrvatskih redarstvenika – Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića, Drage Toljana i Milana Vranića, ali do danas, naglasio je Božinović, nitko nije odgovarao.

“Stradali su obavljajući svoj posao nadzora prometa, kada je na njih iz zasjede krenula rafalna paljba iz dugog rafarnog naoružanja i ručnih raketnih bacača terorista i paravojnih formacija tzv. SAO Krajine, a sve osobe koje su se dovodile u vezu s ovim strašnim događajem do danas nisu dostupne hrvatskom pravosuđu, te se ne nalaze na teritoriju RH”, rekao je Božinović.

U ophodnji s poginulima bio je i Darko Murat, koji se uspio spasiti i danas svjedoči o tom događaju te je zajedno s obiteljima svojih poginulih suboraca položio vijenac i zapalio svijeće nedaleko od mjesta pogibije, na kojem danas njima u čast stoji kapelica.

Murat je opisao novinarima kako su oni na današnji dan 1991. godine regulirali promet na staroj cesti, tada polukružnom djelu raskrižja te su sjeli u auto. Nisu ni krenuli kada je na njih počela rafalna paljba. Pamti, kaže, već 28 godina krv, lomljavu, guranje po autu, ‘stojadinu’ na kojem je tada još pisalo ‘Milicija’ te je ogorčen što se još uvijek dolazi tamo, a da nitko nije odgovarao, “tim prije što se navodno i zna tko je to učinio“.

Blaževac na misi kritizirao političare

Kapelan Ivan Blaževac je u svojoj propovjedi na misi zadušnici kritizirao političare “koji se dolaze slikati i skupiti političke poene”, a novinare je prozvao jer “nisu 1991. godine izvještavali s takvih mjesta na kojima su ljudi davali svoje živote”.

“Kiša metaka nije vam dala ni da se branite, a pisali ste povijest svojom krvlju, sanjajući slobodu. Tada su novinari i političari govorili o vama sa sigurne udaljenosti, a vaše je stradanje znak povijesti iz koje svi mi moramo učiti, jer slobodu nismo dobili na pladnju, za nju se bilo potrebno krvavo boriti, rekao je kapelan Blaževac obraćajući se pokojnim redarstvenicima.

U ime policajki i policajaca glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je da su poginuli hrvatski redarstvenici zadužili sve kako se njihova žrtva nikada ne bi zaboravila.

Cvijećem i paljenjem svijeća počast poginulim redarstvenicima odali su i izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno Markom Ratkovućem, ličko-senjski župan Darko Milinović te predstavnici gradova, općina i braniteljskih udruga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari