Connect with us

Intervju

Božinović: Hrvatska neće biti okupljalište migranata

Objavljeno

on

Prošli je radni tjedan ministar unutarnjih poslova Davor Božinović započeo u ponedjeljak u Slavonskom Brodu, na svečanom obilježavanju završetka razminiranja Brodsko-posavske županije, a završio u subotu u Zadru, gdje je s radom započeo Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone.

Između posjeta Slavonskom Brodu i Zadru ministar je bio na Međunarodnom forumu o domovinskoj sigurnosti u Jeruzalemu, na Ministarskoj konferenciji Salzburškog foruma u Bukureštu te u Berlinu, na sastanku s Horstom Seehoferom, saveznim ministrom unutarnjih i domovinskih poslova i graditeljstva SR Njemačke. Seehofer se zalaže za zabranu ulaska u Njemačku podnositeljima zahtjeva za azil koji su već registrirani u nekoj zemlji Europske unije. Na novinarsko pitanje  Što bi za Hrvatsku značilo da prođe “Seehoferov plan”? Bi li se i tada moglo tvrditi da nećemo biti hot-spot, u intervjuu za Večernji List Božinović je kazao:

U ovom trenutku, a mislim da će tako biti i u doglednoj budućnosti, pitanje migracija središnje je pitanje oko kojeg se prelama i budućnost same EU. Posljedica je to velikog migrantskog vala iz 2015. i 2016. i činjenice da su različite države članice različito reagirale. Ono što potresa dio EU jest promjena u raspoloženju europskih građana koja se reflektira na porast stranaka izrazito antiimigracijskog predznaka.

S obzirom na to da migracije nisu i neće prestati, od krucijalne je važnosti za EU, ali i za sve članice, kako se postaviti prema tom izazovu jer scenarij otprije nekoliko godina, kada su se izbjeglice, ponajviše iz Berlina, pozivali da dođu, više se ne može i neće dopustiti. Danas je prevladavajuća filozofija spriječiti ilegalne migracije i držati ih pod kontrolom, što uključuje i potrebu za novim rješenjima na razini Unije. Međutim, i to ide dosta teško, europska migrantska politika u ovom je trenutku prilično ambivalentna. Produbljuju se razlike između država članica, ali i unutar država članica, kao što je slučaj s Njemačkom. Da je situacija vrlo ozbiljna, osobno sam se uvjerio tijekom posjeta Berlinu ministru Seehoferu koji, kao bavarski lider i koalicijski partner, ima čvrstu poziciju kad je posrijedi mogućnost da migranti i dalje u većem broju dolaze u Njemačku. Ta situacija u trenutku dok razgovaramo nije razjašnjena, još ne vidimo rješenje i teško mi je, a nije ni pristojno, komentirati unutarnje prilike druge države i javno govoriti o mogućim scenarijima. Ključni će događaj biti sastanak Europskog vijeća sljedeći tjedan, na kojem će sudjelovati i naš premijer i na kojem će njemačka kancelarka nastojati dobiti podršku za novi pristup, koji će uključivati elemente jačanja Frontexa, dakle zaštite vanjskih granica, demotivirati dolazak migranata kroz pojačanu komunikaciju sa zemljama njihova podrijetla, ali i tranzita, među kojima su i zemlje tzv. zapadnog Balkana. Treći bi se element zasnivao na otprije deklariranom načelu solidarnosti, gdje članice EU dosad nisu pokazale spremnost za dogovor. Govorimo o zajedničkoj europskoj politici azila.

Nisam siguran da se u vezi s tim trećim elementom dosad odmaknulo do razine u kojoj bismo mogli govoriti o rješenju prihvatljivom za sve.

Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR