Connect with us

Hrvatska

Božinović: Jedino što može zaustaviti virus je imunizacija

Objavljeno

-

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je u petak da je imunizacija jedino što može zaustaviti širenje zaraze koronavirusom. a cilj novih mjera je sačuvati zdravstveni sustav kako pacijenti ne bi ostali bez nužne zdravstvene skrbi.

“Našli smo se u situaciji da moramo posegnuti za oštrijim mjerama, to smo nastojali izbjeći, međutim, ne samo mi nego nitko u Europi neće moći izbjeći strože mjere. Jedino što može zaustaviti virus je imunizacija”, istaknuo je Božinović na konferenciji za novinare predstavljajući nove epidemiološke mjere.

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Dodatna ograničenja okupljanja kreću od sutra, 6. studenoga, a proširena upotreba covid potvrda, za sada samo na zaposlenike javnih i državnih službi te na građane koji će se koristiti njihovim uslugama, uvodi se 15. studenog, jer je potrebno određeno vrijeme za prilagodbu novim mjerama.

Novom odlukom o ograničenju okupljanja zabranjena su sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima sudjeluju osobe sa covid potvrdama, ali od sada će biti obvezno i nošenje maski te održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizirati događanja iznad 100 sudionika samo ako svi sudionici imaju EU digitalne covid potvrde. Iznimno, na otvorenom će se moći održavati događanja iznad 100 osoba uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva se okupljanja ograničavaju tako da moraju završiti do 24 sata, uz izuzetak kino projekcija koje su počele do 23 sata te svadbenih svečanosti na kojima svi imaju covid potvrde. Svadbe moraju završiti najkasnije do dva sata iza ponoći, a razmotrit će se i dodatna vremenska ograničenja, najavio je Božinović.

U školama covid potvrde moraju imati zaposlenici, ali ne i učenici

Od 15. studenog uvodi se obveza posjedovanja covid potvrda za zaposlenike javnih i državnih službi, ali i za građane koji će dolaziti u njihove prostore. To uključuje i odgojno-obrazovni sustav, ali u njemu potvrde moraju imati zaposlenici, ne i učenici.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je da će se učenici, kao i dosada, trebati pridržavati uputa HZJZ-a, koje će biti postrožene.

“Za učenike će se promijeniti upute, odnosno ojačat će se obveza nošenja maski za učenike od 5. razreda OŠ i srednjoškolce. Sada će tu obvezu imati bez obzira drže li razmak ili ne. Za djecu mlađu od 5. razreda bit će obveza da nose masku, ali u učionici ne trebaju”, kaže Capak.

Dodao je da roditelji koji dolaze po djecu u školu neće trebati imati covid potvrde, već će se trebati držati uputa.

Božinović je najavio da će se testiranje za zaposlenike javnih i državnih ustanova moći obaviti samo u registriranim ustanovama, a za početak trošak testiranja snositi će poslodavac na zahtjev zaposlenika. No, građani koji nisu cijeljeni ili preboljeli covid-19 morat će se testirati o vlastitom trošku.

Stožer je najavio i  mogućnost dodatnog proširenja covid potvrda od 15. studenog na restorane, kafiće, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom, ako brojevi novozaraženih nastave rasti.

Beroš: Imali smo i veći pritisak na bolnice, činimo sve da se sustav ne preoptereti

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako je trenutno 1711 osoba oboljelih od covida-19 hospitaliziramo, a u proteklim valovima imali smo i veći pritisak, kada je taj broj dosezao do 3000 osoba.

“U ovome trenutku nije riječ o tome da je zdravstveni sustav preopterećen, a upravo sve ovo činimo sa ciljem da do preopterećenja ne dođe”, istaknuo je Beroš.

Cijena koju plaćamo za necijepljene je previsoka, plaćamo je izgubljenim životima sugrađana, velikim pritiskom na zdravstvo, ali i prekomjernim troškovima zbog borbe protiv epidemije.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić prikazala je rezultate zaštite zaposlenika klinike nakon primljene prve, druge i treće doze cjepiva.

“Pokazalo se da je vrlo brz i jak imunološki odgovor nakon tjedan dana od primitka treće doze. Čim prije građani prime treću dozu, bit će bolje zaštićeni u tijeku ovog vala koji se zahuktava, osobito osobe iznad 60 godina”, kazala je Markotić i pozvala građane na cijepljenje i docjepljivanje trećom dozom. (Hina)

Alemka Markotić o trećoj dozi: ‘Rezultati su impresivni!

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas