Connect with us

Hrvatska

Božinović objasnio zašto Hrvatska ne ide u širu upotrebu covid-potvrda

Objavljeno

-

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.392 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 23.751. Među njima je 1.311 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 171 pacijent. Preminulo je 26 osoba. Nacionalni stožer civilne zaštite danas održava konferenciju za novinare.

Uslijedila su pitanja novinara. Ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića upitali su zašto se ne ide u širu uporabu covid-potvrda, što je slučaj u brojnim europskim zemljama.

“Mi koristimo covid-potvrde i u zdravstvenom sustavu i u sustavu socijalne skrbi i kad su u pitanju veća okupljanja. Međutim, nismo išli preekstenzivno s covid-potvrdama, jer pratimo malo iskustva drugih zemalja, koje su uvodile i strože mjere i u ovom trenutku mi zaključujemo da s ovako niskom stopom procijepljenosti, jer brojne Europske zemlje imaju višu stopu procijepljenosti.

Najjednostavniji način je cijepljenje. S druge strane, otvoriti tu mogućnost, kad govorimo i o šoping centrima i o ugostiteljskim objektima, pitanje je u kojoj mjeri se to može kontrolirati, a s druge strane, činjenica je da kad govorimo o širenju virusa, covid-potvrda je stanovita sigurnost, ali nema stopostotne sigurnosti, to vidimo i po činjenici da se virus širi i, naravno s puno blažim posljedicama, kad su u pitanju ljudi koji su cijepljeni. Velika većina njih izađe s blažim simptomima, ali to ne znači da ne mogu zaraziti druge”, rekao je Božinović.

“Ponavljamo dvije stvari koje su rješenje, povećati obuhvat cijepljenja, ali i pridržavati se, ali i kontrolirati kroz pojačani nadzor, temeljne epidemiološke mjere – maske u zatvorenom prostoru, fizička distanca i izbjegavanje velikih skupova, jer tu se širi covid.

Činjenica je da smo krenuli i s apliciranjem treće doze, ne samo za starije osobe i osobe koje imaju određene komorbiditete, nego je ta mogućnost i poziv otišao svima koji su se cijepili prije više od šest mjeseci, da je treća doza potrebna, da bi se podigao imunitet osoba i koje su cijepljene, jer znanstvene analize kojima raspolažemo, govore da nakon šest mjeseci imunitet od cijepljenja opada. Znači, treća doza je nešto što mi vrlo pomno pratimo”, rekao je Božinović, prenosi N1.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari