Connect with us

Hrvatska

Božinović: Zapljena 100 kg kokaina u Rijeci najveća je operacija te vrste u povijesti hrvatske policije

Objavljeno

-

Zapljena velike količine kokaina u riječkoj luci jedna je od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije, u kojoj je sudjelovalo sedam zemalja, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak je priopćilo da je u sklopu velike kriminalističke operacije kodnog naziva “Nana” u riječkoj luci pronađeno 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg, koji je u Hrvatsku krijumčaren iz Južne Amerike. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

U akciji su još sudjelovale policije Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbije te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

“Rekao bih rekao da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, kada govorimo o broju aktera, o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh”, rekao je Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Dodao je kako i ova akcija pokazaje da se sa “suvremenim ugrozama, koje su sve transnacionalne možemo efikasno boriti samo u suradnji s drugima”.

“Ovo je realizacija takvoga pristupa i čestitam svima koji su u tome sudjelovali, pogotovo hrvatskoj policiji”, rekao je Božinović.

Hrvatska policija je u sklopu akcije ‘Nana’ razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina kojeg su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) objavilo je na svojim internetskim stranicama da je policija u srijedu započela s uhićenjima te da je na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba.

Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

Hina doznaje da je među uhićenima Stjepan Prnjat kojeg se spominjalo još 2007., kad su istražitelji objavili da su razbili lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Sto kilograma kokaina u Panami navodno je kupljeno za 300 tisuća eura, objavio je Uskok na svojim stranicama, detaljno opisujući način na koji su pripadnici skupine organizirali unošenje droge na skrivena mjesta u kontejneru, u kojemu se nalazilo 20 tona miješanog metalnog otpada i dopremu kontejnera iz Paname u Hrvatsku, odnosno na području Zagreba gdje je droga trebala biti istovarena.

Uhićene članove skupine policija tereti da su se udružili radi krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu.

Kao paravan za krijumčarenje droge, preko hrvatskih tvrtki kupovali metalni otpad

Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tijekom 2017. krijumčari su organizirali dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, objavio je MUP.

Policija je tako u pretrazi kontejnera dopremljenog u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada pronašla 100 paketa kokaina, ukupne težine od 100 kilograma. Ranije je, navodi MUP, u sklopu iste akcije zaplijenjeno oko 150 kilograma marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

Policija je osumnjičene prijavila Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a nakon dovršetka kriminalističkog istraživanja javnost će izvijestiti na konferenciji za medije.

Krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Hrvatsku, istražuju Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i primorsko-goranska policija u koordinaciji s Uskokom i Carinskom upravom Ministarstva financija.

Uz hrvatske redarstvene službe u istraživanje su uključene redarstvene službe Slovenije, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Italije, Paname, Kolumbija te američka agencija za borbu protiv droga – DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije, navodi MUP.

Uskok je objavio je da je pokrenuo istragu protiv šestorice  hrvatskih državljana, dvojice nizozemskih i španjolskog državljanina zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Kilogram kokaina po cijeni od 21 tisuće do 33 tisuće eura

Prvu trojicu osumnjičenika Uskok tereti da su od siječnja 2017. do ožujka 2018., na području Hrvatske, Slovenije i drugih zemalja Europske unije, ustrojili zločinačko udruženje i povezali ostale okrivljenike radi kupovine i prenošenja ogromnih količina kokaina iz zemalja Južne Amerike te njegove daljnje prodaje u zemljama Europske unije po cijeni od 21.000 do 33.000 eura za kilogram.

Kupovinu kokaina i prijevoz kontejnerskim transportom u Hrvatsku organizirao je prvookrivljeni, dok je drugookrivljeni organizirao postupak carinskog pregleda dopremljenih testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, koji je služio kao paravan tijekom prenošenja kokaina.

Sedmookrivljeni je imao zadaću da po dopremi kontejnera na tajnu i sigurnu lokaciju u Hrvatskoj ostalim pripadnicima zločinačkog udruženja, u prepravljenom i pripremljenom kontejneru, pokaže mjesta na kojima je skriven kokain.

Treće okrivljeni je, djelujući kao krajnji izvršitelj dopreme kontejnera, provjeravao postupak carinskog pregleda testnih kontejnera i učinkovitosti izbora legalnog tereta, kao paravana budućeg neometanog prenošenja kokaina, o čemu je izvještavao dvojicu prvookrivljenika.

On je, osim toga, angažirao dvojicu pripadnika skupine koji su na području Zagreba pronašli mjesta za istovar kokaina, te angažirali tvrtke koje su imala zadatak dopremati tako priređene kontejnere.

Također je angažirao dvojicu okrivljenika koji su preko svojih tvrtki odgovornim osobama u angažiranim tvrtkama u Južnoj Americi vršili plaćanja i prosljeđivali potrebnu dokumentaciju za stvarno kupljenu robu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas