Connect with us

Povijesnice

Božo Kožul (Baća) o obrani Dalja i Nove Tenje 1991. godine

Objavljeno

on

Ime stožernog brigadira Bože Kožula među njegovim se suborcima u Udruzi ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ uvijek spominje s poštovanjem. Ne bez osnove, jer njegov je doprinos u stvaranju i obrani Republike Hrvatske i ukupnoga hrvatskog naroda velik i on je zasigurno jedan od istinskih junaka Domovinskog rata.

Teško je nabrojati sve terene i bojišnice na kojima je bio i akcije u kojima je sudjelovao, no za ovaj broj „Vojne povijesti“ iz izuzetno bogata ratnog puta donosimo njegova sjećanja na istočnoslavonsku bojišnicu – na obranu Dalja u srpnju i Nove Tenje od kolovoza do listopada 1991. godine. S obzirom na maleni broj dokumenata koji govore o događanjima u tim mjestima, ova su sjećanja tim dragocjenija.

[ad id=”93788″]

U obranu domovine Božo Kožul uključio se 5. kolovoza 1990., pristupivši MUP-u Republike Hrvatske i pohađajući tečaj za Prve hrvatske redarstvenike na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Od studenoga 1990. u novoosnovanoj bojni specijalne policije MUP-a u Rakitju obnašao je dužnost zapovjednika 1. voda i ujedno zamjenika zapovjednika 2. satnije. Kako se širila velikosrpska pobuna, tako je njegova postrojba dobivala nove zadatke s ciljem jačanja obrambenih snaga i osiguravanja vitalnih objekata Republike Hrvatske.

U ožujku 1991. imao je „vatreno krštenje“ pri oslobađanju Policijske postaje Pakrac, a krajem istoga mjeseca kao zapovjednik satnije sa svojom postrojbom sudjeluje u čišćenju Plitvica od pobunjenih Srba. U travnju 1991. sa svojom postrojbom odlazi u Liku, na prijevoj Ljubovo gdje uspijevaju spriječiti oklopnu kolonu JNA u napredovanju ka Gospiću. Osnutkom Zbora narodne garde 15. svibnja 1991. Božo Kožul imenovan je zapovjednikom 2. satnije 2. pješačke bojne 1. A brigade ZNG-a „Tigrovi“ sa sjedištem u Rakitju gdje je intenzivno radio na prihvaćanju i obučavanju dragovoljaca.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari