Connect with us

BiH

Božo Ljubić: BiH ne može biti nesvrstana, Hrvati podupiru EU i NATO

Objavljeno

-

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić izjavio je u petak kako BiH ne može ostati nesvrstana te da mora donijeti odluku oko približavanja Europskoj uniji i NATO savezu, izražavajući očekivanje da će Europa i Sjedinjene Države vraćanjem fokusa na ovu zemlju istodobno smanjiti utjecaj Turske, Rusije i arapskih zemalja.

“Mi ne možemo biti nesvrstani. U ovome polariziranom svijetu nismo ni dovoljno veliki ni dovoljno jaki da se na takav način ponašamo. Mislim da se u Bosni i Hercegovini mora donijeti takva odluka. Stajalište hrvatske politike u tome je smislu apsolutno jasno – to su euroatlantske integracije”, rekao je Ljubić nakon inauguracijske sjednice novog saziva Glavnog vijeća HNS-a BiH.

On je kazao kako BiH ne može sebi dopustiti da se nađe na novome miješanju karata poput onoga iz Jalte te je izrazio očekivanje snažnijeg angažiranja zapada u ovoj zemlji.

“Ako je BiH zanimljiva Rusiji i Turskoj, te bližem ili daljem istoku, ne razumijem zašto onda ne može biti zanimljiva Zapadu”, dodao je Ljubić, koji je i saborski zastupnik.

Hrvatski i bošnjački političari u BiH zauzimaju se za članstvo u Europskoj uniji i NATO savezu, dok srpski dužnosnici u BiH slijede stajalište Beograda u pogledu Sjevernoatlantskoga saveza te odbijaju članstvo.

Ljubić je na konferenciji za novinare u Mostaru naveo kako je hrvatskoj politici u BiH “jedini aksiom … cjelovitost Bosne i Hercegovine” te je nagovijestio kako će se nastaviti zauzimati za ustavnu reformu zemlje koja bi uključila i administrativno-teritorijalni preustroj, te izmjenu Izbornog zakona kako bi se zajamčila jednakopravna pozicija ovoga naroda.

“Bosnu i Hercegovinu definitivno samoodrživom i funkcionalno državom može učiniti jedna korjenita reforma ustava koja će u sebi uključivati i teritorijalno-administrativnu reorganizaciju zemlje.

Koliko će federalnih jedinica biti u ovoj državi, to u ovom trenutku nije najvažnije. Ali je bitno da ta teritorijalno-administrativna organizacija bude simetrična u odnosu na njezina tri konstitutivna naroda”, istaknuo je Ljubić.

Po njegovim riječima, sadašnja situacija diskriminira Hrvate koji su u podređenom položaju u odnosu na druga dva naroda, jer su u jednome entitetu Srbi većina, a u drugom Bošnjaci.

Nagovijestio je kako će prva reforma na kojoj će inzistirati biti izmjena Izbornog zakona BiH kako bi se spriječila mogućnost da brojniji Bošnjaci preglasaju Hrvate pri izboru člana BiH Predsjedništva, što je bio slučaj i sa Željkom Komšićem na izborima u listopadu prošle godine.

“To nikome nije donijelo sreću u Bosni i Hercegovini. Jesu li Bošnjaci danas sretniji, žive li bolje, školuju li se bolje zato što su izabrali drugog člana Predsjedništva? Ne. Nisu”, kazao je Ljubić.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari