Pratite nas

BiH

Božo Ljubić: Hrvati su tri puta spasili BiH, sada to činimo i četvrti

Objavljeno

na

Božo Lubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a i zastupnik u Saboru RH, jučer je poslao otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću i svima onima koji dijele njegova stajališta.

Hrvati izloženi nasilju

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, gospodin Bakir Izetbegović, u nedavnom razgovoru za sarajevski internetski portal Klix.ba iznio je niz površnih, pogrešnih i zlonamjernih ocjena i procjena glede Hrvata i hrvatskog pitanja u BiH. Stoga, Glavno vijeće HNS-a BiH ima dužnost ovim otvorenim pismom osvrnuti se na neke dijelove spomenutog razgovora, navodi Ljubić.

Mantra o ugroženosti Hrvata ima za cilj, upornim ponavljanjem, etablirati nešto što ne stoji i što nije istina, izjavio je Bakir Izetbegović u razgovoru za Klix ba. Na ovu tvrdnju moramo odgovoriti podsjećanjem na provjerljivu i mjerljivu činjenicu da su Hrvati u BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma do danas izloženi kontinuiranom i sustavnom institucionalnom i političkom nasilju s jedne strane, te prijetnjama, fizičkom nasilju i ubojstvima s druge. Primjeri toga su, nažalost, mnogobrojni. Činjenica je kako je u razdoblju od 2006. do 2014. na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koje je Ustavom predviđeno za predstavnika Hrvata, dva puta biran pripadnik hrvatskog naroda glasovima Bošnjaka, uslijed čega su Bošnjaci imali dva, Srbi jednoga a Hrvati bili bez svog predstavnika u Predsjedništvu. Mogućnost da Bošnjaci izaberu svog “hrvatskog” člana Predsjedništva BiH, čak i u slučaju da svi Hrvati u BiH glasuju za nekog drugog kandidata, još uvijek je otvorena, između ostalog zahvaljujući i vašoj nespremnosti da se taj problem riješi, napisao je Ljubić. – Činjenica je da nakon nametnutih amandmana na ustave entiteta od visokog predstavnika Petritscha, i uz blagoslov SDA, i temeljem tako nasilno promijenjenog Ustava FBiH i donesenog Izbornog zakona BiH, većinske bošnjačke županije biraju više hrvatskih izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH nego većinske hrvatske županije.

Činjenica je da otad većinske bošnjačke županije biraju 2/3 bošnjačkih izaslanika, 2/3 srpskih, 3/4 izaslanika iz reda ostalih i 1/3 hrvatskih izaslanika. Dakle, većinske bošnjačke županije od ukupnog broja izaslanika u Domu naroda, koji iznosi 58, biraju apsolutnu većinu od 35 izaslanika, a većinske hrvatske županije samo 11.

Sve navedeno postaje još očitiji primjer svjesnog dekonstituiranja Hrvata kada se ima u vidu kako je Petritschevim amandmanima broj izaslanika u klubovima konstitutivnih naroda smanjen s 30 na 17, a 1/2 većina po klubovima potrebna za donošenje odluka smanjena je na 1/3. Bošnjacima je, dakle, potrebna kontrola nad 1/3 izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH da bi mogli kontrolirati i cijeli Klub Hrvata i Dom naroda u cjelini. Točno onoliko “Hrvata” koliko im je Petritsch dodijelio da mogu izbornim inženjeringom izabrati u svojim većinskim županijama. Budući da Bošnjaci čine i apsolutnu većinu u Zastupničkom domu FBiH, sporni amandmani im omogućavaju da, npr. mogu formirati Vladu FBiH, a da u njoj ne bude ni jedan legitimni politički predstavnik Hrvata.

Može se dogoditi da svi Hrvati u BiH glasaju za jednu stranku ili koaliciju, a da ta stranka ili koalicija ne bude u Vladi FBiH. Izvorni Ustav FBiH Hrvatima je osiguravao i paritet i konsenzus u Vladi FBiH. I jedan i drugi institut ukinut je spomenutim amandmanima, nametnuta je nova struktura Vlade FBiH po modelu 8B+5H+3S+premijer, te propisano da se odluke donose jednostavnom većinom. Ta većina su, naravno, uvijek Bošnjaci (8 ministara i premijer, što čini ukupno 9 članova Vlade, dakle natpolovična većina od ukupno 17).

Zbog brojnosti birača Bošnjaka u FBiH Bošnjaci kroz svoje stranke redovito popune i srpsku kvotu u Vladi (3 ministra), tako da zapravo imaju svojih 12 glasova od 17, što čini i dvotrećinsku većinu.

Činjenica je da sam sastav Vlade FBiH ozbiljno ugrožava ustavnu funkciju županijskog sustava i mogućnost samoodlučivanja i samoupravljanja Hrvata na teritoriju županija s hrvatskom većinom, te suodlučivanja i zajedničkog upravljanja u mješovitim županijama, prvenstveno postojanjem ministarstava u Vladi FBiH nadležnih za resore koji, po Ustavu, uopće nisu u federalnoj, već u isključivoj nadležnosti županija – Ministarstva obrazovanja i znanosti te Ministarstva kulture i sporta.

Činjenica je da Javni RTV sustav BiH nije i hrvatski, a nije ni javni. Ni hrvatska javnost ni hrvatski politički predstavnici ne smatraju ga svojim nego Hrvatima nametnutim RTV sustavom. Hrvati kao konstitutivan narod imaju Ustavom dodijeljeno pravo na vlastiti RTV servis u sklopu Javnog RTV sustava.

Bošnjačke političke elite, među kojima dominira vaša stranka, koriste mehanizme dominacije nad FBiH kako bi inicijative za uvođenjem Javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku opstruirale i onemogućile. Pri tom ste bili spremni ići do takvog apsurda da ste uspostavu RTV servisa na hrvatskom jeziku javno proglasili štetnim po bošnjačke vitalne nacionalne interese.

Do takvog zaključka može doći samo ona politika koja prema Hrvatima nastupa s hegemonističkih i asimilacijskih, bolje reći, šovinističkih pozicija.

Činjenica je kako je tendencioznim procjenama Federalnog zavoda za statistiku “smanjen” broj stanovnika u većinski hrvatskim županijama (na primjer ZHŽ) a “povećan” na isti način u većinski bošnjačkim županijama (na primjer BPŽ) čime je, uz favorizirajuće koeficijente raspodjele sredstava iz neizravnih poreza, izvršeno otimanje više od 200 milijuna KM od većinski hrvatskih županija i njihovo preusmjeravanje u većinski bošnjačke.

Od 1992. do 2013. u BiH je pobijeno ili je iz nje prognano i iseljeno više od 230.000 Hrvata. Polovina tog broja otpada na područja pod kontrolom civilnih i vojnih vlasti muslimana/Bošnjaka. Vi dobro znate da je za čitavo to vrijeme dominantnu vlast na tim područjima obnašala stranka kojoj ste na čelu.

Činjenica je kako je kandidat vaše stranke i bivši ministar Salmir Kaplan počinio fizičko nasilje nad službenim osobama, inače Hrvatima, tijekom provođenja lokalnih izbora u Stocu, te otuđio državnu imovinu čime je izravno sabotirao izborni proces definiran Ustavom i zakonima BiH.

Kontrola nad Tužiteljstvom

Smatramo kako i Tužiteljstvo BiH, nad kojim vaša stranka i njoj bliski krugovi imaju kontrolu neprimjerenu demokratskom društvu, pokreće postupke protiv hrvatskih branitelja brižljivo birajući trenutak u kojem takva dinamika rada pravosuđa može najviše doprinijeti vašim političkim ciljevima, prije svega opstrukciji najnovijih inicijativa RH za ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u europskoj BiH, te domaćih inicijativa za dovođenje sastava i procedura Ustavnog suda BiH u sklad s Ustavom, kao i za amortiziranje efekta skorašnjih sudskih svjedočenja Fahrudina Radončića, koja nagovještavaju razotkrivanje veza između političkih vrhuški vaše stranke i različitih kriminalnih radnji u koje svakako spada i ubojstvo doministra Joze Leutara.

Ako i dalje ove činjenice smatrate “neistinitim mantrama o neravnopravnosti Hrvata”, država BiH s vama kao političarom i državnikom koji će odlučivati o njezinoj budućnosti, budućnosti, bojimo se, neće imati, poručio je Ljubić.

– Dalje nastavljate:

“Cijenim da predstavnici RH nemaju pravu analizu i informaciju, da ‘naslijepo’ prate i podržavaju ono što od njih traži rukovodstvo HNS. To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, što god hoće i kad god hoće i slično… Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića zaista stati iza zahtjeva koji su protivni Ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima”. Bojimo se, gosp. Izetbegoviću, da upravo vi “naslijepo”, zaslijepljeni velikobošnjačkim iluzijama pretvaranja zemlje BiH u državu pod dominacijom većinskog naroda, te sustavnom islamizacijom društva bez razlike je li ona sukladna turskoj, saudijskoj ili iranskoj verziji islama, ne vidite da je interes i građana i naroda BiH Europa, a ne Bliski ili Srednjoazijski istok. Stoga vas upućujemo da pročitate Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. 2. 2014. o izvješću o napretku BiH za 2013. (2013 12884(RSP)), pa ćete tamo vidjeti što su to europski i demokratski standardi.

Da vam olakšamo posao, citirat ćemo dio Rezolucije pod naslovom Opća razmatranja, točka 2.:

“… 2. pozdravlja šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. 10. 2013., ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovo provođenje; naglašava da je važno slijediti principe federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH u EU;…”.

Gospodine Izetbegoviću, hrvatski su zastupnici, na poslovnikom propisan način, podnijeli inicijativu da se Zastupnički dom Parlamenta BiH upozna s ovom Rezolucijom jer je ona u sebi sadržavala i mnoge druge ocjene i prijedloge korisne za BiH. Nažalost, svi zastupnici iz redova vašeg SDA su glasovali protiv uvrštenja ove točke na dnevni red. Toliko o tome tko hoće, a tko neće europske demokratske standarde u BiH.

Andreju Plenkoviću sigurno ne treba ni HNS, a ni vi, objašnjavati što su to europski i demokratski standardi za funkcionalne i stabilne višenacionalne države, jer je on bio jedan od kreatora ove Rezolucije. Federalizam, supsidijarnost, decentralizacija i legitimno predstavljanje naroda i građana su ne samo standard, već i uvjet stabilnosti, funkcionalnosti i opstojnosti država čija su društva višenacionalna. Spomenuta načela utkana su u sve deklaracije HNS-a, i mi ne tražimo više od spomenutoga, ali nećemo pristati ni na manje od onoga što nam po Ustavu i europskim demokratskim standardima pripada, bez obzira što u spomenutom intervjuu vi rezolutno obrazlažete što hoćete, a što nećete dopustiti kada su hrvatski zahtjevi u pitanju. Ne trebate vi nama ništa dopuštati jer mi od vas ni ne tražimo nešto nad čime imate ovlasti. Mi vrlo dobro znamo koja nam prava po Ustavu i demokratskim standardima pripadaju i mi ćemo se za ta prava izboriti, s vama ili protiv vas. Vi izaberite na kojoj ćete strani biti.

Za početak, Hrvatski narodni sabor zahtijeva poštivanje konstitutivnih prava hrvatskog naroda, kako je to regulirano Daytonskim sporazumom koji je, podsjetit ćemo, narušen na štetu Hrvata nametnutim amandmanima na ustave entiteta i Izbornim zakonom usvojenim na temelju ovih amandmana. Svi naši zahtjevi su u skladu s Ustavom BiH, Daytonskim sporazumom, te europskim i općenito demokratskim standardima.

Nama se čini kako način na koji vi gledate na legitimne zahtjeve hrvatskih političkih predstavnika destabilizira BiH i svjedoči o nerazumijevanju i nepoštivanju Ustava. Da se poslužimo vašim riječima iz odgovora na jedno pitanje u navedenom intervjuu: “Sve to vodi u smjeru koji međunarodna zajednica i sve države potpisnice Daytonskog sporazuma još uvijek ne žele prepoznati i da na vrijeme reagiraju na način da izoliraju i sankcioniraju one koji destabiliziraju BiH i regiju”.

Sviđalo se to vama ili ne, Hrvatska je potpisnica i jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i uvjereni smo da prepoznaje one koji destabiliziraju BiH i da je spremna reagirati. Nadamo se da to prepoznaju i ostale države potpisnice Daytonskog sporazuma. Nije na odmet još jednom podsjetiti kako su Hrvati tri puta spasili BiH. Prvi put na referendumu glasujući za njezinu neovisnost. Drugi put organizirajući i prvi stajući u njezinu obranu kada su je drugi napadali ili je nisu bili spremni braniti.

Narod je važniji od države

I treći put kada je združenim snagama HVO i HV slomljena kralježnica velikosrpske agresivne politike i stvoreni uvjeti za zaključenje Daytonskog sporazuma. Hrvati danas i četvrti put spašavaju BiH jer se zalažu za federalistička i konsocijacijska načela na kojima je jedino moguće izgraditi pravednu i stabilnu državu, jer se zalažu za BiH koja je i bošnjačka i hrvatska i srpska i svih njezinih građana-državljana. Spašavamo je po četvrti put i činjenicom da smo lideri na putu k EU, svjesni da je EU najbolji politički, gospodarski i sigurnosni okvir za sve njene narode i građane.

Uvjereni smo da će kroz proces priključenja EU doći i do promjena Ustava koji će standardizirati poziciju tri konstitutivna/tvorbena naroda na jednak način i državu osposobiti za dostizanje europskih standarda. Vaša zabrinutost da bi Hrvati, ako bi dobili ravnopravnost blokirali BiH “bez obrazloženja što god hoće i kad god hoće i slično” je apsurdna, da ne upotrijebimo neku težu kvalifikaciju, stoji u pismu.

Gospodine Izetbegoviću, nemojte imati iluzija da ćemo bilo kome, pa tako ni vama, dopustiti da Hrvatima propisuje koja prava mogu, a koja ne mogu imati, kakvu državu ste nam spremni dati, a kakvu ne. Narod je i stariji i važniji od države.

Na ovim našim prostorima narodi tvore države, a ne obratno. Hrvatski narod će samostalno i slobodno odlučiti kakvu državu BiH hoće, odnosno, kakvu neće. Mi tražimo samo ono što nam, po sporazumima iz Washingtona i Daytona, pripada – ono što su nam prvotni tekst Ustava BiH i Ustava FBiH jamčili, prije nelegalnih i nelegitimnih amandmana visokih predstavnika, koji su trebali čuvati Daytonski sporazum, a ne mijenjati ga jednostrano i protivno duhu i spomenutih sporazuma i ustava, stoji u otvorenom pismu Bakiru Izetbegoviću.

Božo Ljubić

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bezočne laži bosanskog vezira

Objavljeno

na

Objavio

Točno prije 24 godine u Zenici se dogodio strašni masakr. Kako danas pišu „bosanski“ mediji: „od granata ispaljenih na centar Zenice sa položaja HVO-a pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice poginulo i ranjeno više civila u trenutku velike gužve.“ Na medijske navode, nadovezao se Bakir Izetbegović koji je uzimao ovaj primjer kao dokaz „udruženog agresora koji je vršio agresiju na BiH“, kako je primjerice govorio na obljetnici 25 godina ABiH 08.04.2017. u Travniku. Ono što su svi zanemarili i izbjegli navesti (osim rijetkih slučajeva kada se spomenulo u jednoj rečenici) jeste da je HVO na osnovu znanstvenih balističkih dokaza pravomoćno oslobođen optužbi za masakr u Zenici (dokazano je kako HVO nije imao uopće u posjedu topništvo kalibra granata koje su ubile nedužne civile, te je dokazano matematičkim izračunima da granate nisu uopće došle iz smjera položaja HVO-a).

Kada se masakr dogodio, iz štaba ABiH, nakon samo par sati, prije nego se i znao točan broj žrtava, u javnost je otišlo priopćenje s kojim se osudio HVO za masakr, i to sadržajem koji je imao za cilj raspiriti mržnju ne samo prema HVO-u, nego i Hrvatima koji su ostali u Zenici. Odmah je krenula službena reakcija iz redova HVO-a prema zapovjedništvu 3. K. ABiH. HVO je potvrdio kako sa njihovih položaja nije bilo nikakvih borbenih dejstava, priloživši službenu zabilješku s kojom obavještava zapovjednika 3. Korpusa ABiH Mehmeda Alagića kako se, radi informacija o premještaju snaga VRS-a, očekuju granatiranja iz pravca VRS-a. Mehmed Alagić odgovara kako je priopćenje koje je on poslao govorilo točno s kojih položaja su granate došle, te kako ne zna zašto je radio Zenica u javnost poslao informaciju o tome kako je HVO odgovoran za masakr. Da je Alagić govorio neistinu, govori samo priopćenje koje je on odobrio.

(Priopćenje 3. K ABiH s kojim se optužuje HVO za masakr (samo par sati nakon granatiranja))

Bakir Izetbegović zapeo u vremenu

Zašto spominjem ovaj događaj iz Domovinskog rata koji se zbio točno prije 24 godine? Iz razloga što se kampanja neistina i iskrivljavanja činjenica nastavlja i danas. Ne nastavlja je neka društveno irelevantna osoba, nego Bakir Izetbegović, Član Predsjedništva i osoba br. 1 kod Bošnjaka. Ovih dana ne silazi sa ekrana i medijskih stupaca. Njegove neistine, prepotencija u davanju arbitrarnih političkih ocjena sa pozicije „prirodnog vlasnika Bosne“ jednostavno ostavljaju bez teksta. Toliko, da na njegove izjave, koje ovih dana sve učestalije ponavlja, ne reagira nitko. Na službenoj stranici vezira od Bosne stoji njegov govor iz Travnika prigodom spomenute obljetnice, gdje se sumirano mogu vidjeti teze koje provlači kroz sve medijske istupe. Idemo redom.

7. korpus je neprekidno bio u bitkama – od aprila 1994. pa do oslobađanja značajnih prostora na Vlašiću tog ljeta i oslobađanja ogromnog prostora i grad Kupresa, čime je već praktično primoran HVO da prekine svoje partnerstvo s VRS i pridruži se oslobodiocima BiH

Dakle, prema Bakiru Izetbegoviću, združene operacije Cincar, Zima ’94.Skok 1Skok 2Ljeto ’95.OlujaMaestral i Južni potez HV-a, HVO-a i jednog dijela ABiH (koja je, usput rečeno, bila naoružana, obučena i opremljena od strane HV-a), koje su dovele do oslobađanja oko 1000 četvornih kilometara prostora, među kojima je bio i Kupres, su operacije samo Armije BiH koja je svojim „herojstvom primorala HV i HVO na prekidanje partnerstva sa VRS“.

Nastavlja Bakir: „U ovih 25 godina, od prvih dana  rata duhom i moralom pripadnika Armije dominiralo je upravo jedinstvo, visok motiv za oslobađanjem domovine“.

U travnju 1992. na tiskovnoj konferenciji u Bijeljini Bakirov otac Alija izjavljuje kako „JNA nije okupatorska vojska. To nije stav SDA. Rata u BiH neće biti“. Ako prije 25 godina, Izetbegović senior izjavljuje kako JNA nije okupator, odakle 25 obljetnica i od koga se to oslobađalo, ako JNA nije bila okupator?

No, najbolje od Bakira tek dolazi:

„7. i 3. Korpus su bili prepoznatljivi po visokom stepenu ustrojstva i organizacije. Krajišnici su ostali ono što su bili i u prethodnim stoljećima – časni ratnici viteškog i gazijskog duha, spremni na nezamisliva herojstva, ali ne i na zločine i pokolje.“

Bakir vjerojatno misli na ustrojstvo i organizaciju u Mehurićima, gdje je bio logor za obuku Mudžahedina. Pod disciplinom i odgovornošću, vjerojatno misli na ritualna ubojstva u Poljanicama, Orašcu, Travniku, i drugim mjestima, gdje je, po riječima Abu Ajama, jednog od zapovjednika postrojbe El Mujahid „braći vjera branila držanje zarobljenika, pa makar to bili žene i djeca“, zato su ih morali ubijati.

(Abu Hamza pojašnjava tko je i kada vodio Džihad)

O kakvom se viteštvu radi, pojasnio je 26.03.2017. Abu Hamza gostujući na televiziji N1: „ovo danas što radi ISIL, ovo nije nikakav Džihad. Mi smo u ratu vodili Džihad. Braća su došla pomoći braći“. O čemu konkretno Abu Hamza govori, pokazuje dokument „Upute muslimanskom borcu“ objavljenom početkom 1993. i dostavljenog „svim borcima ABiH“, a koji pored ostalog govori kako moraju biti hrabri jer „je mjesto, vrijeme i način smrti odavno napisan“, preporučljivo je slagati neprijatelju, ako starješina tako odluči, „dozvoljeno je spaliti usjeve, određene objekte kuću i sječu neprijateljskog palmovika“, te je ostavljeno slobodnoj procjeni je li korisnije „likvidirati ili zamijeniti ratnog zapovjednika“.


Ovim se očigledno vodio i od Izetbegovića glorificirani Mehmed Alagić „pasionirani vojnik i komandant, general, koji je inspirirao, motivirao, ali i neposredno usmjeravao sve svoje saradnike“ , kada je „pasionirano“ vodio svoje postrojbe u Križančevo selo i druga mjesta masovnih zločina nad nemuslimanskim stanovništvom.

Kontinuitet huškačke propagande

Zašto paralela između događaja u Zenici i današnjih izjava Bakira Izetbegovića? Paralela se mora povući kako bi se pokrenula rasprava o razlozima propagande laži koja ima svoj očigledan kontinuitet. Događaj iz Zenice, dokazuje kako se u ratu nije libilo iskorištavati ljudsku tragediju za ostvarenje političkih ciljeva. Osuđivanje HVO-a za granatiranje nedužnih civila imalo je za cilj stvoriti averziju i mržnju običnog puka prema HVO-u i Hrvatima općenito. Nitko u to vrijeme nije spominjao, a ni danas nećete čuti svjedočenja o tome kako je sanitetski stožer za sjevernu i srednju Dalmaciju iz Splita lijekovima opskrbljivao i Travnik, i Zenicu i druga mjesta, ne samo za vrijeme sukoba sa VRS, nego i u jeku najžešćih sukoba ABiH i HVOa. Cilj je očigledno postignut, jer je HVO okarakteriziran kao najveći zločinac iz Domovinskog rata.

No, ako je u okolnostima od prije više od dvadeset godina možda bila i shvatljiva ta huškačka propaganda poput ove iz Zenice (a ima i drugih slučajeva), koje je danas opravdanje da bošnjačka politička elita se služi istim sredstvima laži i obmana?  Ako želimo dobro jedni drugima i ako želimo istinsku budućnost ovoj zemlji, zar nisu iskrenost jednih prema drugima i istina dva temelja na kojima bi sve to morali graditi? Nije slučaj samo Bakira Izetbegovića, nego cjelokupne bošnjačke političke elite, što tzv. ljevice, tako i tzv. desnice, koja se služi ovim sredstvima obmana, kako bi eksluzivnim pravom na žrtvu, zapečatili ekskluzivno vlasništvo nad BiH na način da onemogućavaju bilo kakav vid reformi. No čovjek se pita zašto? Čemu? Koji je krajnji cilj?

Deklaracija sa Gazimestana

Odgovor možda stoji u još jedno, istupu Bakira Izetbegovića ovih dana: onom iz čestitke Erdoganu na rezultatima referenduma u Turskoj gdje kaže kako je „rezultat referenduma stabilizirajući korak koji će osnažiti Tursku, učiniti je snažnijom regionalnom silom, sa snažnim liderstvom“. Pozdravljati namješteni referendum koji od Erdogana pravi suvremenog sultana, u suvremenoj demokraciji 21. stoljeća, znači da imamo problem u poimanju i vrednovanju pozitivnih vrijednosti društva. Nekoga to može iznenaditi, ali nekoga tko malo detaljnije iščitava stvari ne toliko. Naime, u „Islamskoj deklaraciji“ Alije Izetbegovića, Alija Tursku naziva „plagijatom od države“, „koja je svojim usmjerenjem ka modernizmu i odustajanjem od vrijednosti s kojima je vladala svijetom postala trećerazredna zemlja“. Prema tome, shvatljivo je da Bakir Izetbegović povratak Turske u sultanatsko uređenje vidi kao pozitivnu stvar. Vjerojatno za sebe ima u planu funkciju bosanskog vezira u neootomanskoj Turskoj.

Ovo pokazuje jedan višedesetljetni kontinuitet društveno političke vizije, koja ne evoluira u skladu sa razvojem suvremenih humanističkih i demokratskih europskih vrijednosti, nego dapače, deevoluira u neka druga feudalna vremena kasti i ljudi prve i nižih klasa.

Znajući sve ovo, pitanje je može li se uopće govoriti o nekoj zajedničkoj budućnosti u BiH, znajući kako što vrijeme brže prolazi, to je i proces deeovlucije sve brži, sa sve većom i većom cijenom. Mora se što prije naći jasan odgovor, osobito s aspekta hrvatske politike, koja nam je alternativa svemu ovome?

Koji nam je plan B u trenutku kada postane kristalno jasno kako bošnjačka politička elita odbija bilo kakav vid reformi koji se ne uklapa u iznad spomenuto poimanje društva? Možda važnije pitanje: jesu li za hrvatsku politiku u BiH veći problem „hrvatska zvona“ i „vizionari izdaleka“, od Bakira Izetbegovića koji, kada se uzme retorika njegovih govora sa raznih obljetnica ovih dana, sve više podsjeća na Slobodana Miloševića sa Gazimestana.

Slaven Raguž/Dnevnik.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari