Pratite nas

Božo Ljubić i Damir Ljubić napuštaju HDZ 1990

Objavljeno

na

Božo Ljubić, član Predsjedništva HDZ 1990 i jedan od osnivača ove stranke, donio je odluku o njenom napuštanju nakon što mu je Predsjedništvo stranke u subotu uskratilo mandat da je zastupa u Hrvatskom narodnom saboru (HNS), potvrđeno je danas Nezavisnim.

Blizu napuštanja “devedesetke” je i Damir Ljubić, također član Predsjedništva ove stranke i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, protiv kojeg je u subotu pokrenut disciplinski postupak zbog “javnog istupanja suprotno stavovima Predsjedništva i Središnjeg odbora”.

Ljubići su se rukovodstvu HDZ 1990 zamjerili jer su javno kritizirali odluku da ova stranka samostalno nastupi na predstojećim općim izborima, a ne zajedno s ostalih 10 stranaka, članica HNS-a.

Damir Ljubić javno je kritizirao i ujedinjenje “devedesetke” sa bivšom strankom HSS-NHI tvrdeći da je ovaj sporazum o ujedinjenju neprovodiv i da o njemu prije potpisivanja nije raspravljalo Predsjedništvo stranke.

“Na neki način sam manje-više donio odluku o svom statusu u HDZ 1990 jer nisam dobio argumentaciju da nije točno sve ovo što sam navodio. Ne vjerujem da će se nešto promijeniti u narednim danima”, rekao je danas za banjalučki list Damir Ljubić, dodavši da će svakako ostati politički aktivan.

“Što se tiče mene i još nekih ljudi koji promišljaju na sličan način, vjerujem da će se pronaći neki način našeg budućeg političkog angažmana, ali on sigurno mora biti u okviru HNS-a jer je hrvatska pozicija jako ranjiva”, napomenuo je Damir Ljubić.

Za disciplinski postupak pokrenut protiv njega kazao je da ga to podsjeća na klasični inkvizicijski postupak.

“Stječem dojam da Predsjedništvo stranke po kratkom postupku odstranjuje neposlušnike. Ljudima nije godilo čuti istinu i stvara se atmosfera zabrane javnog djelovanja i promišljanja vlastitom glavom”, ustvrdio je Damir Ljubić, dok predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž ni danas nije odgovarao na telefonske pozive kako bi odgovorio na optužbe stranačkih kolega.

Božo Ljubić, jedan od osnivača HDZ 1990, danas je poručio da će on ostati da radi kao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora bez obzira na odluku Predsjedništva stranke da joj vrati mandat.

“U Glavno vijeće HNS-a nije me izabrala stranka nego više od 500 delegata u Predsjedništvu HNS-a. Dosad sam u Predsjedništvu u nekoliko navrata stavljao svoj mandat na raspolaganje, a oni su mi dali povjerenje da vodim Glavno vijeće. Ja ću to nastaviti raditi sve dok imam povjerenje Predsjedništva HNS-a”, rekao je za Nezavisne novine Božo Ljubić, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. parlamenta.

nezavisne.com

facebook komentari

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Slijedi masovna beatifikacija ‘novog sveca’ u njihovom kalendaru. Nebeskom!

Objavljeno

na

Objavio

Ratko Mladić ide na doživotnu.

Razmišljam nešto da nitko ni u snu nije mislio da itko ima šanse protiv udruženih terorista i JNA.

Nikada ni pomislili nisu da mogu izgubiti rat.
Od tu iživljavanje i bestijalnosti bez mjere .
Mučenja, klanja, silovanja.
A iza njih armija!

Sve si mislim kako je to biti pripadnik naroda koji se nikada nije suočio sa svojom kolektivnom psihologijom.

Psihologijom naroda koji je potpuno kopirao svog dugogodišnjeg gazdu, Turke , u baš svakoj bestijalnosti koju su oni njima činili.
Sindrom zlostavljanog zlostavljača.

Pokušali su pronaći spas u mitologiji.
Proslavi izgubljenih bitaka.

Nametnuti se kao direktori, oficiri, žandari i milicionari, šefovi i nadređeni. Njihov zločin u poraću 45 ostao je nekažnjen. Priklonili se pobjednicima. Da bi pokazali sav sjaj svoje impotencije 91.
Primitivno, krvožderno.

Srdžba onih koji su šetali opanke stoljećima.
A svoj sram nikada racionalizirali.
Nadmeno agresivni.

I kada prijateljuju i kada ratuju .

Tek nad civilima i zarobljenicima postajali su moćni.

Govoreći o nasilju i kakve konkretne posljedice kontinuirano nasilje može ostaviti na čovjeka, sa zgražanjem gledam kako se odražava na jedan narod.

Koji je odlučio živjeti u mitologiji .

U negaciju kao najprimitivnijem obliku obrambenog mehanizma .

Zato je gotivo nemoguće uspostaviti racionalni dijalog s njima. Unatoč tome što je jezik sličan, a i zemljopisna širina.

Dijelovi mozga koji komuniciraju su potpuno različiti.

Duboko usađen u bazalne ganglije, mitologiju i odmak od stvarnosti ovaj narod na Balkanu treba godine da bi se otrijeznio.
Unatoč tome što je za lidere birao psihijatre. Koji su manipulirali ovom spoznajom.

Slijedi masovna beatifikacija novog sveca u njihovom kalendaru. Nebeskom, na lunatički način .

dr. Gordana Zelenika / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari