Pratite nas

Komentar

Božo Ljubić: Odluka Ustavnog suda – jedno od najvećih postignuća za Hrvate u BiH

Objavljeno

na

Ustavni sud BiH djelomično je prihvatio zahtjev za ocjenu ustavnosti izbornog zakona koji diskriminira Hrvate, a koji je prije dvije godine podnio Božo Ljubić, predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Parlamentu BiH je naredio da uskladi odredbe izbornog zakona s ustavom.

Tom odlukom potvrđeno je da je načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih triju naroda u BiH neodvojivo od prava svakog naroda da sam bira svoje političke predstavnike.

Ljubić je za HRT-ov Studio 4 kazao da je odluka Ustavnog suda veliko postignuće za Hrvate u BiH. Ovo je sigurno najvažnije u zadnjih 15 godina jer je Ustavni sud potvrdio da je konstitutivnost i ravnopravnost tri naroda u BiH natkrovljujući princip i neodvojiv od prava i mogućnosti svakog od tri konstitutivna naroda da bira svoje legitimne političke predstavnike u institucije BiH ustavnom predviđene za zastupanje kolektivnih nacionalnih interesa.

Ljubić je pojasnio po čemu su i kada Hrvati postali zakinuti za to da sami biraju svoje predstavnike u najviša tijela vlasti. Ovaj problem izbornog zakona i neravnopravnosti naroda u izbornom zakonu nije jedina manjkavost ustavno-pravnog poretka u BiH.

Prva kontroverza bila je u okviru daytonskog sporazuma kada je BiH konstituirana od dva entiteta, a tri konstitutivna naroda. U toj raspodjeli hrvatski narod je ostao manjina i u jednom i u drugom entitetu.

Međutim, ipak, daytonski mirovni sporazum, a prije toga washingtonski, davao je Hrvatima u svom izvornom obliku solidne instrumente zaštite kolektivnih nacionalnih prava sve do 2002. godine kada je tadašnji visoki predstavnik Wolfgang Petrić nametnuo amandmane na ustav entiteta i onda je izborni zakon izveden iz tih amandmana, rekao je Ljubić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Thompson: Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za film “Ministarstvo ljubavi”

Objavljeno

na

Objavio

Dragi prijatelji,

ponukan tvrdnjama medija i Vašim učestalim upitima, a vezano za ustupanje mojih autorskih prava za film “Ministarstvo ljubavi” redatelja Pave Marinkovića, slobodan sam priopćiti sljedeće:

Nikakva autorska prava nisam ustupio niti me je itko kontaktirao vezano za taj film.

Film o kojem je riječ osobno nisam gledao ali ako je istina da koriste moju glazbu za koju je potrebna privola mene kao autora to rade protuzakonito i na prevaru.

Marko Perković Thompson

Javor Novak o filmu „Ministarstvo ljubavi“ koji vrijeđa udovice poginulih branitelja

 

Marko Ljubić: „Ministarstvo ljubavi“ ili kako paradržava postaje – država?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Mladen Pavković: Mara Bareza bila je – čudo od žene!

Objavljeno

na

Prije dvije godine (19. siječnja 2016.) umrla je jedna od Junakinja hrvatskog Domovinskoga rata – Marija Mara Bareza.

Bila je djelatnica koprivničkog Belupa. Pamtimo je kao veliku i požrtvovnu humanitarnu djelatnicu koja je početkom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata samo za Grad Osijek sakupila i dostavila preko 200 kamiona humanitarne pomoći!

Bilo je tu svega, uglavnom ono što je u to vrijeme najviše trebalo, od lijekova, odjeće, prehrambenih proizvoda do naoružanja. Tadašnji zapovjednik obrane Osijeka Branimir Glavaš nam priča da je gospođa Bareza jednog dana sama došla u njegov ured i ponudila pomoć. Nije, kaže, vjerovao da to ta žena može i ostvariti, jer su po Osijeku svakodnevno padale granate i svirale sirene za uzbunu.

Međutim, sa svakim konvojem došla je i ona, pa nije ni čudo što je nazivali i „dobra vila“ ovoga grada.
U svim tim njezinim velikim humanitarnim akcijama iznimnu pomoć imala je od i od Podravke i Belupa. Stoga se je sa zahvalnošću sjećaju i Koprivničanci. Jednoj obitelji umrlog branitelja sagradila je i obiteljsku kuću. Pomagala je gotovo na sve strane, pa i u podizanju spomenika hrvatskim stradalim braniteljima.

O njoj je Hrvatska radiotelevizija (HRT), pod naslovom „Mara Bareza – Koprivnička darovateljica“, snimila i dokumentarni film (režija Marijan Hodak, scenario Mladen Pavković).

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) neprestano ističe da su neopravdano zapostavljene žene koje su, poput Bareze, sudjelovale u Domovinskome ratu, tim više što je njihov doprinos iznimno veliki. Ona je zaslužila i da se jedna ulica ili trg nazove njenim imenom u Osijeku i Koprivnici, ali zasad se o tome niti ne izjašnjavaju oni koji bi trebali.

A baš Mara Bareza bila je u vrijeme rata – čudo od žene!
Ne, takve se ljude ne smije zaboraviti!

Mladen Pavković / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari