Connect with us

Politika

Božo Ljubić: Odluka visokog predstavnika sporna je iz više razloga

Objavljeno

-

Nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona u BiH izazvale su niz reakcija, među kojima su se proteklih dana mogle čuti i prijetnje ratom. Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović hrvatske je vlasti optužio za prijetnju teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Hrvatski narodni sabor u BiH osudio je zapaljivu retoriku bošnjačkih stranaka i aktivista.

Gost središnjeg Dnevnika HRT-a bio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Rekao je kako je odluka visokog predstavnika sporna iz više razloga.

– Pod pritiskom sarajevske ulice visoki predstavnik je odustao od promjena koje su značile povratak Hrvatima oduzetih ustavnih prava od strane njegovih prethodnika i zato jer je neizravno legitimirao da se prijetnjama i pritiscima mogu ishoditi politički ciljevi. Iz tog razloga HNS je predložio da se sjedište OHR-a preseli u Bruxelles kako bi mogao donositi nezavisne odluke, rekao je.

Osvrnuo se i na rok od šest tjedana koji je visoki predstavnik dao je strankama u BiH za konzultacije.

– HNS je pozvao na razgovore, ali znajući da zadnjih šest godina pokušavamo implementirati odluku ustavnog suda, HNS je predložio 10-ak različitih modaliteta i Bošnjačke stranke su sve odbile, a da nisu ponudile niti jedan kontra prijedlog. Nisam prevelik optimist da možemo doći do političkog dogovora, ali kada bi i došli nema vremena da se kroz parlamentarnu proceduru do početka predizborne kampanje donesu te promjene, istaknuo je Ljubić.

Komentirao je i izjave Bakira Izetbegović o prebrojavanju Bošnjaka.

– Ta ratno prijeteća retorika unosi nemir kod svih razumnih i miroljubivih ljudi. Mi Hrvati u BiH ovo shvaćamo kao prijetnju Hrvatima u BiH, naglasio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas