Pratite nas

Politika

BOŽO PETROV: Inzistirat ćemo da Most vodi ovih šest ministarstava

Objavljeno

na

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov potvrdio je u ponedjeljak kako njegova stranka u pregovorima s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom traži čelne pozicije u ministarstvima unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, gospodarstva, poljoprivrede i zaštite okoliša.

[ad id=”68099″]

“To su ministarstva za koja imamo stručne osobe i znamo što bi se u njima trebalo točno odraditi da bi stvari funkcionirale bolje u Hrvatskoj. Na tome ćemo i dalje inzistirati”, poručio je Petrov nakon sjednice trosatne sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, održane u pripremi za poslijepodnevni nastavak pregovora s HDZ-om.

Na pitanje što ako i HDZ bude inzistirao na nekima od tih ministarstava, odgovorio je: “Razgovarat ćemo, mislim da nam slijedi tjedan dana pregovora, ali smatram da možemo postići dogovor”.

 Nije želio otkriti imena ljudi koji bi vodili pojedina ministarstva. “O imenima se sad raspravlja. Svi naši članovi će imati mogućnost predložiti stručne osobe, ali u ovom trenutku ne bi bilo dobro izlaziti s imenima, jer smo dogovorili da će se o ljudima koji će voditi resore usuglašavati s Domoljubnom koalicijom i mandatarom”, kazao je Petrov.

Petrov je izvijestio kako je Nacionalno vijeće danas razgovaralo o nekima od ključnih točaka koje Most želi provesti po pojedinim resorima.

“Ono o čemu smo danas razgovarali su neke od ključnih točaka koje želimo provesti unutar resora koje želimo voditi iz razloga što znamo što bi se točno u njima trebalo provoditi. Mi od njih nećemo odustati, na njima ćemo inzistirati i u pregovorima. Danas imamo sastanak s Domoljubnom koalicijom, oni će predložiti novi model vlade za koji se zalažu, vidjet ćemo o čemu se radi. Nadam se da biti konstruktivna rasprava, a onda možemo mi nakon toga imati ponovo sastanak i odlučiti hoće li se ići u tom smjeru ili ćemo napraviti određene izmjene ili možda odgoditi, ali u ovom trenutku ne želim prejudicirati, jer nismo upoznati s prijedlogom”, rekao je.

Petrov nije želio komentirati najave HDZ-a da će predložiti smanjenje broja ministarstava jer, naglašava, još nije vidio cjelovit prijedlog, a slično odgovara i na pitanje o mogućem spajanju državnih poduzeća u jedinstveni holding. “Nismo imali prilike poslušati cjelovit prijedlog. Trebamo vidjeti u čemu se on sastoji i način na koji bi to moglo funkcionirati”, rekao je.

Petrov naglašava da će Domoljubna koalicija morati argumentirati i eventualne prijedloge da se na čelo ministarstva financija i gospodarstva dovedu osobe iz uprava Agrokora i Privredne banke Zagreb, o kojima nagađaju mediji. “Mislim da će se svi prijedlozi morati argumentirano obrazložiti i s naše i s njihove strane, a nakon toga se može reći je li neka osoba stručna i prihvatljiva.

Na najave HDZ-a da će tražiti spajanje i ukidanje nekih državnih agencija, Petrov kaže kako je Most otpočetka za racionalniju javnu i lokalnu upravu, ali da takva spajanja treba raditi na temelju detaljne analize.

“Jesmo za smanjivanje broja, ujedinjavanje ili ukidanje pojedinih agencija, ali na temelju analize koja se treba provesti. Treba namenuti da su prije pola godine već izišle vrlo kvalitetne analize smanjenja i rješavanja proračuna, ostalo je nejasno zbog čega se one nisu koristile. Postoje već dobra uputstva što bi i kako trebalo raditi, potrebna je samo politička volja i mi smo zbog toga i krenuli u ovo”, kazao je.

Petrov ne dijeli mišljenje da HDZ Mostu diktira tempo svojim prijedlozima. “Ne bih se tako izrazio. Oni imaju svoj model, nešto na čemu su oni radili. S druge strane, mi smo dobrih pet tjedana govorili o reformama, imali smo više od sto stranica različitih prijedloga po resorima koji se trebaju provesti. Mi smo postigli ono što smo htjeli, usuglasili smo se i s jednom i s drugom stranom, a sada je na njih red. Oni imaju svoje prijedloge i mislim da je pošteno saslušati drugi stranu, jednako kao što su oni saslušali nas”, uvjeren je.

Na pitanje hoće li se, u slučaju da se ne uspiju dogovoriti, ići na nove izbore, Petrov je kazao kako mogućnost izbora uvijek postoji.

“Uvijek je otvorena mogućnost novih izbora ako se dvije strane dogovore. Međutim, ja bih volio vjerovati da nismo potrošili svo ovo vrijeme bez veze, nadam se da će i s jedne i s druge strane postojati dobra volja i mogućnost da se dogovorimo”, rekao je Petrov.

Čelnici HDZ-a i Mosta počeli pregovore o formiranju Vlade

Čelnici HDZ-a i Mosta započeli su u ponedjeljak u 14,30 sati u središnjici HDZ-a pregovore o prijedlozima modela i formiranja nove vlade te prijedlozima podjele resora.

U izaslanstvu Mosta koje je predvodio predsjednik Božo Petrov, došla je većina Mostovih saborskih zastupnika, a na upite o dužini trajanja sastanka Petrov je novinarima rekao kako misli da neće trajati dulje od sat i pol.

Na pitanje zašto na sastanak nije došao i mandatar Tihomir Orešković, kako su to mediji nagađali, Petrov je kazao da ne zna je li mandatar mogao doći zbog svojih obveza.

“Gospodin Orešković zna za sastanak, samo ne znam da li je bio u mogućnosti doći zbog svojih obveza, jer smo mi planirali da dođemo upravo u 14,30 sati”, rekao je Petrov.

Novinare je zanimao i komentar na odlazak predsjednika Hrvatskog sabora HDZ-ovog Željka Reinera na skijanje u inozemstvo pod službenom sigurnosnom pratnjom. Petrov je rekao kako je pitanje koliko je moguće u ovom trenutku uzeti slobodnih dana, no da ne treba u startu osuđivati.

“Mislim da ne treba u startu osuđivati osobe, no možda se moglo to i elegantnije, bez obzira što je to štićena osoba, izvesti i provesti osobu. Naravno da štićene osobe ne mogu stajati u redu i mislim da se zbog toga ne treba osuđivati, ali način na koji se stvari rade mislim da nije bio dobar”, rekao je Petrov.

Dodao je kako treba iskoristiti blagdane, ali u onome opsegu koliko je to u mogućnosti i prosječnim građanima.

Na novinarsku opasku da je i on otišao na skijanje Petrov je odgovorio: “Ja sam otišao na tri dana za vrijeme stare godine, Nove godine i dan poslije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kuščević: HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević izjavio je u utorak da HDZ ima nultu stopu tolerancije prema nasilju, posebno obiteljskom, istaknuvši da je potpredsjednik Gradskog vijeća Požege Igor Krizmanić, kojega je kći optužila za obiteljsko nasilje, zamrznuo članstvo u HDZ-u i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti, te će na sudu dokazivati svoju nevinost.

Kuščević je na godišnjoj konferenciji Savjeta mladih u Hrvatskoj rekao novinarima da o slučaju Krizmanića, HDZ-ova potpredsjednika Gradskog vijeća Požege kojega je kći u objavi na facebooku teško optužila za obiteljsko nasilje, zna tek iz medija te da je Krizmanić dao ostavku dok se ne završi sudski postupak.

HDZ pregovara o većini u ličko-senjskoj Skupštini

Upitan hoće li biti izbačen iz stranke, Kušćević je kazao da je Krizmanić zamrznuo članstvo i dao ostavku na sve političke i stranačke dužnosti te će na sudu dokazivati svoju nevinost. “Naravno, osuđujemo svaki oblik nasilja”, dodao je.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ prvi put biti u oporbi u Lici, jer župan Darko Milinović pregovara s HSP-om i listom Bura promjena o sastavljanju većine, na što je Kuščević ustvrdio kako je to samo Milinovićev spin po principu “što se babi htjelo, to se babi snilo”.

“HDZ je pobjednik izbora u Lici i sasvim sigurno će sastaviti većinu u Skupštini te kreirati proračun na dobrobit svih građana Ličko-senjske županije”, poručio je dodavši kako HDZ upravo pregovara sa koalicijskim partnerima.

“Kad ti pregovori budu gotovi uvjeravam vas da će HDZ imati i predsjednika i većinu”, istaknuo je. Pregovara se sa svima koji su u Skupštini ličko-senjske županije, osim onima koji su na Milinovićevoj listi.

Upitan kako komentira slučaj Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka Krka koja je istodobno bila članica HNS-a i HDZ-a, ustvrdio je kako je to “dokaz da Vlada imenuje ljude po njihovoj stručnosti, a ne po stranačkoj pripadnosti”.

Financijske mogućnosti mirovinskog sustava uvjetuju odlazak u mirovinu sa 67 godina

Prokomentirao je i najavljeni referendum sindikata protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina najavivši da će novi zakon o referendumu ići na savjetovanje ovoga mjeseca, pa ako sindikati pokrenu inicijativu vjerojatno će se odvijati prema pravilima važećeg zakona.

“U Vladi smo pomno analizirali sve financijske učinke zakona po kojemu će građani u mirovinu ići sa 67 godina. Financijske mogućnosti i održivost jednostavno uvjetuju takve izmjene zakona. Ja sam uvijek za rješenje koje jamči opstanak mirovinskog sustava. Ne bih rekao da je to na uštrb građana jer sve zemlje u okruženju imaju iste uvjete”, kaže Kuščević.

(Hina)

 

Lovro Kuščević odbacio mogućnost koalicije HDZ-a s Milinovićem

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Bilo bi sjajno kada bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu VE

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sutra će pred Odborom ministara Vijeća Europe obrazlagati svoju kandidaturu za glavnu tajnicu organizacije, a uoči toga događaja premijer Andrej Plenković kaže da šefica hrvatske diplomacije ima sve kvalitete za taj posao.

“Bilo bi sjajno za Hrvatsku kada bi ona bila izabrana”, kazao je Plenković novinarima.

“Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe”, dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bi bila tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja srednje i istočne Europe.

“Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikada odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom nego odlukom parlamentarne skupštine”, kazao je premijer.

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić jedna je od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe.

Uz Pejčinović Burić, kandidirali su se potpredsjednik belgijske vlade, ministar vanjskih i europskih poslova i ministar obrane Didier Reynders, bivši litavski premijer i zastupnik u parlamentu Andrius Kubilius te bivša grčka ministrica vanjskih poslova i parlamentarna zastupnica Dora Bakojanis.

Odbor ministara VE-a održat će odvojene razgovore s četvero kandidata u ožujku i potom objaviti odluku o konačnom popisu kandidata, koji će biti podnesen Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Parlamentarna skupština potom će nastaviti s izborom novog glavnog tajnika koji bi se trebao održati u lipnju.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari