Connect with us

Komentar

Božo Petrov: Ne vidim razloga za smjenu Dinka Cvitana

Objavljeno

-

Potpredsjednik Vlade i lider Mosta Božo Petrov ponovio je u ponedjeljak da čeka mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa o slučaju prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka dodavši kako “Most zna kako bi stvari razriješio”, a ne vidi razloge zbog kojih bi trebalo smijeniti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

[ad id=”93788″]

“Mi ćemo se i dalje pozivati na odgovornost svih političkih aktera, pogotovo onih koji donose važne odluke za Hrvatsku. Jasno smo rekli da čekamo mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, a također je moguće i osnivanje istražnog povjerenstva, tako da bih tu priču zaključio. No, mogu podcrtati još jednom – mi znamo kako bismo stvari razriješili”, poručio je Petrov na Danu otovorenih vrata udruga.

Ne vidi razloga za smjenu Cvitana

Upitan kako bi to razriješili Petrov je najavio da će o tome izreći svoje mišljenje u trenutku kada Povjerenstvo iznese svoje stajalište i mišljenje.

Na pitanje treba li smijeniti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana Petrov je rekao kako u ovom trenutku za to ne vidi razloga. “Ja u ovom trenutku ne vidim razloga, odnosno nisam do sada vidio važne argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu gospodina Cvitana. Očekujem da se, ako postoji takav stav, on dobro argumentira”, rekao je.

Nije htio iznijeti niti stajalište o tome treba li rušiti pučku pravobraniteljicu Loru Vidović najavivši kako osobno biti suzdržan jer su sabroski zastupnici Mosta rekli svoje mišljenje. “Mi smo dali slobodu našim saborskim zastupnicima da glasuju po vlastitom nahođenju, tako da njih treba upitati razloge zašto je tko i kako glasovao”, poručio je.

Treba gurati reformu obrazovanja

Na pitanje je li zadovoljan radom voditelja ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića, Petrov je rekao kako ga još uvijek nije upoznao, pa stoga ne može biti ni zadovoljan niti nezadovoljan te se osvrnuo na Jokićev zahtjev da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar odbaci zaključak saborskog Odbora za znanost da skupinu za kurikularnu reformu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

“Njegov rad sam pratio, a ne vidim u čemu je problem uključiti dodatne stručnjake. Isto tako, ne vidim da je to napad na kurikularnu reformu. Nisam pretjerano zadovoljan u trenutku kada se kurikularna reforma stavlja u prvi plan i mislim da je reforma obrazovanja, u kojoj je kurikularna reforma samo jedan dio, ono što se treba gurati”, rekao je.

Na pitanje o početku razgovora Ine i Mola Petrov je podsjetio da je premijer Tihomir Orešković taj koji vodi cijelu priču i radni tim, pa bi trebalo ostaviti na miru daljnje pregovore s MOL-om kako bi se mogli odigrati na način na koji to odgovara Hrvatskoj.

Upitan o padu popularnosti Mosta u anketama Petrov je odgovorio da im nije stalo do postotaka nego do promjena. “Rado ćemo potpisati nula posto za četiri godine samo da nam daju mogućnost da u djelo provedemo ono što smo zastupali”, ustvrdio je.

Uskoro nastavak pregovora sa sindikatima

Most će, kaže, svojim djelovanjem pokazati da glas za njih nije bio bačen. “Most nije odstupio od svojih načela i bez obzira na sve otpore i dalje provodi sve promjene za koje se zalagao”, rekaa je Petrov.

Što se tiče nastavka pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi o sporazumu kojim im je zajamčeno povećanje plaća za šest posto Petrov, koji vodi Vladin pregovarački tim, najavio je da će  vrlo brzo, vjerojatno već ovoga ili slijedećeg tjedna, kontaktirati sindikalce kako bi vidjeli ima li načina da se pomogne i osobama koje su zaposlene u javnom i državnom sektoru.

Želimo biti maksimalno korektni, no znamo koliko smo limitirani. Bili bi najsretniji kada bi mogli ponuditi i potpisati apsolutno sve, ali jasno je koliko malo manevarskog prostora ima u odnosu na financijsku situaciju u državi i sve obveze koje je Vlada prethodnim sporazumima i kolektivnim ugovorima preuzela na sebe, napomenuo je Petrov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari