Pratite nas

Komentar

Božo Petrov: Ne vidim razloga za smjenu Dinka Cvitana

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i lider Mosta Božo Petrov ponovio je u ponedjeljak da čeka mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa o slučaju prvog potpredsjednika Vlade i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka dodavši kako “Most zna kako bi stvari razriješio”, a ne vidi razloge zbog kojih bi trebalo smijeniti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

[ad id=”93788″]

“Mi ćemo se i dalje pozivati na odgovornost svih političkih aktera, pogotovo onih koji donose važne odluke za Hrvatsku. Jasno smo rekli da čekamo mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa, a također je moguće i osnivanje istražnog povjerenstva, tako da bih tu priču zaključio. No, mogu podcrtati još jednom – mi znamo kako bismo stvari razriješili”, poručio je Petrov na Danu otovorenih vrata udruga.

Ne vidi razloga za smjenu Cvitana

Upitan kako bi to razriješili Petrov je najavio da će o tome izreći svoje mišljenje u trenutku kada Povjerenstvo iznese svoje stajalište i mišljenje.

Na pitanje treba li smijeniti glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana Petrov je rekao kako u ovom trenutku za to ne vidi razloga. “Ja u ovom trenutku ne vidim razloga, odnosno nisam do sada vidio važne argumente po kojima bi trebalo glasovati protiv izvješća o radu gospodina Cvitana. Očekujem da se, ako postoji takav stav, on dobro argumentira”, rekao je.

Nije htio iznijeti niti stajalište o tome treba li rušiti pučku pravobraniteljicu Loru Vidović najavivši kako osobno biti suzdržan jer su sabroski zastupnici Mosta rekli svoje mišljenje. “Mi smo dali slobodu našim saborskim zastupnicima da glasuju po vlastitom nahođenju, tako da njih treba upitati razloge zašto je tko i kako glasovao”, poručio je.

Treba gurati reformu obrazovanja

Na pitanje je li zadovoljan radom voditelja ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme Borisa Jokića, Petrov je rekao kako ga još uvijek nije upoznao, pa stoga ne može biti ni zadovoljan niti nezadovoljan te se osvrnuo na Jokićev zahtjev da ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar odbaci zaključak saborskog Odbora za znanost da skupinu za kurikularnu reformu treba proširiti s desetoro novih članova s različitih područja.

“Njegov rad sam pratio, a ne vidim u čemu je problem uključiti dodatne stručnjake. Isto tako, ne vidim da je to napad na kurikularnu reformu. Nisam pretjerano zadovoljan u trenutku kada se kurikularna reforma stavlja u prvi plan i mislim da je reforma obrazovanja, u kojoj je kurikularna reforma samo jedan dio, ono što se treba gurati”, rekao je.

Na pitanje o početku razgovora Ine i Mola Petrov je podsjetio da je premijer Tihomir Orešković taj koji vodi cijelu priču i radni tim, pa bi trebalo ostaviti na miru daljnje pregovore s MOL-om kako bi se mogli odigrati na način na koji to odgovara Hrvatskoj.

Upitan o padu popularnosti Mosta u anketama Petrov je odgovorio da im nije stalo do postotaka nego do promjena. “Rado ćemo potpisati nula posto za četiri godine samo da nam daju mogućnost da u djelo provedemo ono što smo zastupali”, ustvrdio je.

Uskoro nastavak pregovora sa sindikatima

Most će, kaže, svojim djelovanjem pokazati da glas za njih nije bio bačen. “Most nije odstupio od svojih načela i bez obzira na sve otpore i dalje provodi sve promjene za koje se zalagao”, rekaa je Petrov.

Što se tiče nastavka pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi o sporazumu kojim im je zajamčeno povećanje plaća za šest posto Petrov, koji vodi Vladin pregovarački tim, najavio je da će  vrlo brzo, vjerojatno već ovoga ili slijedećeg tjedna, kontaktirati sindikalce kako bi vidjeli ima li načina da se pomogne i osobama koje su zaposlene u javnom i državnom sektoru.

Želimo biti maksimalno korektni, no znamo koliko smo limitirani. Bili bi najsretniji kada bi mogli ponuditi i potpisati apsolutno sve, ali jasno je koliko malo manevarskog prostora ima u odnosu na financijsku situaciju u državi i sve obveze koje je Vlada prethodnim sporazumima i kolektivnim ugovorima preuzela na sebe, napomenuo je Petrov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Lovro Kuščević: Vrlo brzo će netko odgovarati za laži i manipulacije

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave Lovro Kuščević uoči sjednice Vlade komentirao je aferu s nekretninama. Kazao je da je već sve obrazložio i da se radi o organiziranom napadu na njega.

– I danas smo mogli u medijima pročitati niz fabrikacija, laži, manipulacija, fotomontaža, zlonamjernih zaključaka. Na sve sam već argumentirano odgovorio i predočio potrebnu dokumentaciju. Radi se o organiziranom napadu na mene kao političkog tajnika, kao ministra na moj integritet i na članove moje obitelji. Vjerujte, vrlo brzo će netko za to odgovarati, rekao je Kuščević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: GDJE SU NESTALI MUŽEVI?

Objavljeno

na

Objavio

Muškarac stisnut u četiri zida vlastitoga doma nikada neće spoznati što u sebi nosi. U takvom prostoru on je inferioran ženama, pa jedino što može postići jest da je svednevice razočarava.

U današnje vrijeme previše smo izloženi tezama kako on mora brinuti tek o obitelji, i kako je to njegovo jedino poslanje: biti sa svojom ženicom i dječicom, kupovati namirnice, usisavati tepih, prati rublje, te tu i tamo popraviti pokoji kvar… Sa svojom obitelji odlaziti na idilične izlete, piknike, u dvorištu se igrati sa sinčićem… Gajiti dobre odnose sa punicom i njenom rodbinom… Ta, i sveti Josip je bio baš takav?

Ja u to ne vjerujem. Meni je ta slika okljaštrena. To nije cjeloviti muškarac. Gdje je tu briga za Domovinu, zavičaj, selo, grad, državu, svijet? Jedan muškarac, da bi sebe osjetio i otkrio, mora izići daleko od doma, i vidjeti kako tamo stvari stoje. On je taj koji ima zov uspeti se na najviše planine koje ga okružuju, i na najudaljenije pučine, i tamo svijet staviti pod kontrolu.

Jer, kad opasnosti dođu do praga obiteljskog doma, onda ni njonjavi muškarac koji u njemu prebiva, i koji je do tada uredno slušao svoju ženu, neće moći zaštititi ni svoju ženu, ni dječicu, ni svoj parkić, ni kućicu, ni tepih, ni šoping, ni svoja idilična popodneva, ni igrice sa sinčićem…

Ako muškarac dopusti da mu žena kaže kakav treba biti, on samo može postati loša žena. Jer njoj nije dano razumjeti što on nosi u srcu. On se i pred materom i pred svim ženama mora izboriti za svoj poziv da bude muškarac: ratnik, lovac, fajter, političar, aktivist, lider, vođa, vladar i čuvar svega svijeta – da ne bi iz njega krenula neka aždaja prema onima koje treba i mora štititi.

Muškarac nije samo poslan svojoj obitelji. Laž je da je svetom Josipu samo to bilo na srcu. Muškarac je domoljub. On ima potrebu, i u srcu dužnost, da brani i ureduje sav svijet, kroz sve dopustive i moguće oblike borbe. I to toliko da on smije, i ima poziv, ako treba, i ostaviti svoju ženu i djecu, te za domovinu i čovječanstvo umrijeti. To je, kladim se i tvrdim, i sveti Josip bio spreman, i sav svoj život nosio u srcu. Nezamislivo mi je da bi Bog nekom Josipu, koji nije osjećao zov Domovine, povjerio svoga sina.

Svakomu normalnom muškarcu je tijesno u četiri zida vlastitoga doma sve dok nema uvid kako stvari stoje oko kuće, sela, grada, u državi, svijetu. No, tek ako je i tamo prisutan, i dao svoj doprinos, i tek iz te perspektive, on može uspostaviti i sa svojim domom iznutra, jer tek tada on može biti otac svojoj djeci koji odiše sigurnošću, mirom i snagom, i prema svojoj ženi.

Nezamislivo mi je kako neki muž može sebi objasniti kako i zašto je prepustio drugima da se brinu za sigurnost društva i svijeta, dok se on samo bavi svojom obitelji. Kome je to onda prepustio? On i pred drugim muškarcima mora biti muškarac, a to ne može ako s njima nije bio u društvenim borbama od kojih živi. On, takav, mora biti njonjav pred njima, i pred djecom i ženom, i pred sobom samim.

Muškarac ne mora po sebi biti ni fizički ni intelektualno superioran nad drugim muškarcima. Kakve god da talente nosi, on može biti pravi muškarac – onaj koji revno i spremno bdije nad cijelim okružjem u kojemu je njegov dom, dajući sve od sebe. Sve to je u sebi nosio u Muž Marijin.

Uvjeren sam da je, prije nego mu je Bog povjerio jedinstvenu zadaću, sa svom pozornošću i aktivnošću, pratio i davao sve od sebe da uredi društvo u kojemu će živjeti i podizati obitelj. Je li se znao tući? Rukovati oružjem? Naravno! Rješavati razmirice, ukrotiti nasilnike? Pa naravno! Preuzeti inicijative u svomu gradu, organizirati zajednice? Pa naravno: sve to i puno više od toga.

Ako vam ovaj fragment u portretu svetoga Josipa nedostaje, korigirajte ga hitno.

Ako vam ova crta u portretu idealnoga muškaraca nedostaje, korigirajte ju hitno, bilo da ste žena, bilo da ste muž.

Ako vam ova karakterna crta nedostaje, ili je želite učvrstiti kako bi je mogli dalje promicati, učinite to.

A za one koji žele hitno i više; koji baš u sebi žele brutalno obrisati sve te floskule o muškarcu koji čuči doma, uspni se na Visoravan.
Prijavi se i dođi na kamp KUPREŠKA VRATA. Ondje ćeš o tome sve naučiti.

Kamp traje od 20.-27.7. – za mladiće od 20-30 godina.
Ako te zanima, pronaći ćeš sve.

potraži na stranicama udruge MAGIS, ovo je važno.

Pater Ivan Ike Mandurić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari