Pratite nas

Politika

Božo Petrov nositelj Mostove liste za izbore za EP

Objavljeno

na

Most nezavisnih lista predstavio je u srijedu listu kandidata za predstojeće europarlamentarne izbore, a nositi će je čelnik te stranke Božo Petrov koji je poručio kako ‘ciljaju’ na dva mandata.

Petrov je pojasnio i kako u Europski parlament ne namjerava ići, a priliku će, kaže, prepustiti ‘mostovcima’ s najviše preferencijskih glasova.

Na listi, iza Petrova, slijede Sonja Čikotić, Ivan Prskalo, Ines Strenja, Ružica Vukovac, Robert Podolnjak, Ljubica Ambrušec, Nizar Shoukri, Ivan Bekavac, Mato Tomljanović, Ivan Matić, dok je na posljednjem, 12. mjestu, Miro Bulj.

“U Europski parlament će ići oni koji dobiju najviše preferencijskih glasova, neovisno o tome jesu li prešli preferencijalni prag ili ne. Smatram da je to korektno i prema građanima i prema kandidatima na listi”, izjavio je Petrov.

Time što listu nosi iako u Europski parlament ne planira želi, kaže, poslati političku poruku kako su europski izbori bitni za Hrvatsku.

Neću u EP jer nam predstoje važne bitke

“Bit ću na prvom mjestu liste ali neću ići u Europski parlament jer smatram da nam predstoje još određene važne bitke. Svojim mjestom na listi želim poslati poruku koliko su nam ovi izbori bitni za političku budućnost Hrvatske”, poručio je.

Čelnik Mosta građane je pozvao da izađu na izbore jer “svojim izlaskom ili neizlaskom pokazuju kakvoj Hrvatskoj pripadaju i kakvu Hrvatsku žele”.

“Ili ste za ovakvu vladajuću politiku ili ste protiv. Nema između. Ako zamišljate Hrvatsku onakvom kakvu imate danas, gdje vam ponovno trebaju partijske iskaznice da biste našli zaposlenje ili gdje se jedna afera treba proizvesti da bi se sakrila prethodna, onda ne trebate ništa napraviti. Ostanite kod kuće, nemojte izaći na izbore, ostatak posla će doraditi njihova mašinerija”, rekao je Petrov.

Ako Hrvatsku vidite kao zemlju u kojoj mladi mogu pronaći posao, radnici mogu imati pristojne plaće, a umirovljenici ne moraju kopati po kontejnerima, te ako želite Hrvatsku u kojoj imate pravo reći što želite i što mislite i da zbog toga nećete biti kažnjeni, ako želite Hrvatsku u kojoj će se i vas pitati za vaše stavove, onda ćete izaći na izbore”, poručio je čelnik Mosta.

Most u predstojećoj izbornoj kampanji planira potrošiti 1,2 milijuna kuna što je, naglasio je Petrov, manje od dozvoljenog iznosa i po bivšem zakonu a kamoli po ovom, koji dozvoljava maksimalni iznos od 4 milijuna kuna, a koji je HDZ branio 39 sati ne bi li sebi namaknuo novac za kampanju.

“Oni su iznos digli sa 1,5 na 4 milijuna kuna koje mogu potrošiti, a ja mogu reći – kamo sreće da se tako bore za bolesne i za potrebite”, zaključio je Petrov.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Politika

Etičko povjerenstvo traži da Glasnović ukloni izborni plakat

Objavljeno

na

Objavio

Etičko povjerenstvo naložilo je u petak stranci Neovisni za Hrvatsku i njihovom kandidatu Željku Glasnoviću da bez odgode uklone sa svojih mrežnih stranica plakat na kojemu Glasnović pozira u boksačkom stavu uz poruku da “Jugozomboidi” trebaju “dobiti šaku u glavu”.

Etičko povjerenstvo je zaključilo da je tim plakatom povrijeđen Izborni etički kodeks te je zatraženo da Glasnović i Neovisni za Hrvatsku s mrežnih stranica uklone spornu fotografiju u obliku predizbornog plakata, zajedno s pripadajućim porukama. Naloženo im je i da se tom fotografijom prestanu koristiti u bilo koje svrhe te da se javno ispričaju.

Na “spornom” predizbornom plakatu Glasnović šakom razbija staklo uz natpis “Jugozomboidi imaju plan za Hrvatsku” i “Svaki ima plan dok ne dobije šaku u glavu”.

Glasnovića i Neovisne za Hrvatsku prijavili su Državno izborno povjerenstvo i zagrebačka Mreža “antifašistkinja” Zagreba. Oni su zatražili očitovanje Etičkog povjerenstva jer smatraju da je riječ o pozivu na nasilje, što je u suprotnosti s etičkim kodeksom.

(Hina)

 

Željko Glasnović najavljuje borbu protiv ‘jugozomboida’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Azimov: Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija

Objavljeno

na

Objavio

Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, a najvažniji zadatak ruske vanjske politike je obnova odnosa s Unijom i SAD-om, rekao je u Zagrebu ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov i pozvao na ukidanje sankcija Rusiji i jačanje rusko-hrvatskih odnosa.

Unija je od ožujka 2014. obnavljala sankcije Rusiji zbog ruskog pripojenja Krima i pomaganja proruskih pobunjenika na istoku Ukrajini.

– Nametnute sankcije Rusiji su neproduktivne i zbog njih najviše gubi Europska unija – rekao je Azimov u predavanju “Vanjska politika Rusije i rusko-hrvatski odnosi” koje je u palači Dverce organizirao Hrvatski diplomatski klub.

Podsjetio je da Europa još uvijek ovisi o ruskom plinu pa tako i Hrvatska koja je prošle godine uvezla preko dvije milijarde prostornih metara plina iz Rusije.

– Rusija nije prijetnja Europskoj uniji, ali nedostaje političke volje da se unaprijede odnosi -, rekao je Azimov.

EU, ali i SAD odbijaju ukinuti sankcije sve dok Rusija ne počne poštovati sporazum iz Minska kojim je zaustavljen otvoreni rat na istoku Ukrajine, dok Azimov istovremeno poziva na obnovu odnosa Rusije s EU-om i SAD-om.

– Do glavnih sukoba dolazi zbog nerazumijevanja globalnog poretka. Rusija ne dopušta da joj se nameću pravila jedne zemlje, ali je obnova odnosa potrebna jer se s globalnim izazovima poput terorizma i ekstremizma potrebno zajednički suočiti – istaknuo je Azimov i dodao da su Rusiji u ovom trenutku “najbliži strateški partneri Indija i Kina” i u tom kontekstu je pozdravio jačanje hrvatsko-kineskih odnosa.

Što se tiče dolaska visokih ruskih dužnosnika, Azimov kaže sljedeće:

– Glavni događaj kojem se nadam na početku sljedeće godine jest posjet ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Lavrova Hrvatskoj, a ako uspijemo sve pripremiti za summit, nakon toga očekujem i posjet ruskog predsjednika. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari