Connect with us

Pregled

Božo Skoko: Nismo svjesni vrijednosti koje drugi o nama otkrivaju

Objavljeno

-

U organizaciji Kluba znanstvenika HKD Napredak – Zagreb u Napretkovom kulturnom centru, održana je tribina na temu ‘Hrvatski identitet i imidž – između jugoslavenske prošlosti i europske sadašnjosti’.

Predavanje je održao vodeći hrvatski stručnjak za pitanja identiteta i imidža država i nacija dr. sc. Božo Skoko, koji se bavi i fenomenom hrvatskog identiteta i imidža, to jest, odnosom Hrvata prema vlastitoj državi i njezinim vrednotama, te percepcijom Hrvatske u svijetu.

Analizirao je hrvatski identitet u vrijeme bivše Jugoslavije, njegovo redefiniranje tijekom stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske te u Domovinskom ratu, kao i probleme s kojima se suočavamo danas kao članica Europske unije.

– Sam hrvatski identitet je prilično nedefiniran i nažalost ušli smo u Europu a da nismo jasno definirali tko smo, što smo, što možemo ponudit svijetu. Što se tiče samoga imidža, Hrvatska je percipirana kao lijepa turistička zemlja, međutim nažalost nismo ispričali priču o drugim segmentima kao što je naša kultura, naša znanost, naša povijest, naši velikani i tu još moramo napraviti jako puno truda i komunikacije i promocije da bi nas Europa shvatila i doživjela kao sebi ravnopravnog partnera – rekao je za Laudato TV izv. prof. dr. sc. Božo Skoko.

A kako bismo to realizirali trebali bismo imati bolje mišljenje i o sebi kao narodu i o prosperitetu koji nudi naša država.

– Nažalost mi smo taj osjećaj manje vrijednosti donijeli još iz Jugoslavije i nažalost on se sada proširio, ali sad imamo osjećaj manje vrijednosti prema nekim zapadnim državama i mi moramo jačati vlastitu samosvijest, mi moramo biti svjesni vlastitih potencijala i moramo jačati nacionalni ponos jer se on direktno odražava na mnogobrojne izazove hod gospodarstva i nadalje – kaže Skoko.

– Države koje su samosvjesnije i ponosnije ostvaruju i bolje rezultate u međunarodnim, političkim i gospodarskim odnosima i na kraju drugi imaju o njima bolje mišljenje – tvrdi Skoko.

Više ponosni moramo biti i na naš kršćanski identitet koji je duboko ukorijenjen u hrvatski nacionalni identitet.

– Koliko god se mi branili od njega ili neki nastojali ga minorizrati, ne mogu pobjeći, dovoljno je pogledati našu kulturu, našu baštinu, naš način života kroz sve to skupa je protkan kršćanski identitet – objašnjava Skoko.

Valja istaknuti kako su Hrvati spremni žrtvovati se za ideale, vole se međusobno pomagati, imaju izraženu ljubav prema majci i Majci Božjoj, a zajedništvo pokazujemo samo onda kada smo napadnuti izvana inače znamo biti jako raspršeni. Sve su ovo odrednice hrvatskog identiteta prema našem pokojnom profesoru Eduardu Kaleu.

Ovome treba dodati i hrvatski jal koji nas tradicionalno vrlo često izjeda, umjesto da ohrabreni našim potencijalima zajedno veslamo prema naprijed.

– Bojim se da još uvijek nemamo visoko mišljenje o samima sebi, da nas vrlo često drugi više cijene nego mi sami sebe. Da nas percipiraju kao lijepu zemlju sa bogatom kulturnom baštinom koji ima što ponuditi svijetu, međutim mi još uvijek nismo svjesni vrijednosti koje drugi o nama otkrivaju – naglasio je Skoko.

Stoga nismo još uvijek dovoljno dobri niti u promociji naše zemlje kao niti u njezinu pozicioniranju na međunarodnoj političkoj i gospodarskoj pozornici.

– Nemamo tu jasnu strategiju i slabo radimo na međunarodnoj promociji, izuzev turizma koji radimo još od domovinskoga rata na ovamo. U drugim segmentima se uopće nismo potrudili ispričati priču o sebi. A onda nam prijeti taj fenomen vanjskog brendiranja jer kada ne ispričate priču o sebi onda vas drugi relativno lako etiketiraju. To nam se događa – zaključuje Skoko.

U globalizirajućem svijetu u kakvom živimo brendiranje Hrvatske na pravi način stoga je iznimno bitno.

Puno je posla pred nama, puno je neodgovorenih pitanja ali na dobrom smo tragu ali moramo zajedno svi pokazati svijetu da nismo repa bez korijena, da imamo svoje dostojanstvo, da imamo svoju povijest a hvala Bogu imamo je. Da li dovoljno radimo na tome pitanje je, ali u svakom slučaju imamo posla i moramo malo više poraditi na tome“, izjavio je za Laudato TV po završetku tribine njen moderator dr. sc. Tomislav Dubravac – predsjednik HKD Napredak – Zagreb.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari