Pratite nas

BiH

Božo Žepić: Bez stranaka koje budu imale većinu u Domu naroda Parlamenta BiH ne može se formirati stabilna vladajuća večina

Objavljeno

na

Koalicija SDA, DF – Savez za promjene, bez HDZ-a BiH i koalicije koju predvodi SNSD, uz podršku još jednog ili dvojice zastupnika s natpolovičnom većinom u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, pravno gledajući može formirati Vijeće ministara. No, takav potez bio politički pogrešan, takva vlast praktično nefunkcionalna i program takve vlast teško provodiv, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis profesor Božo Žepić.

-Ako se za formiranje Vijeća ministara traži obična natpolovična parlamentarna većina, onda onaj tko u poslije izbornom koaliranju dokaže da tu većinu ima, može formirati izvršnu vlast. U svijetu je uobičajeno, ali nije i pravno obvezujuće, da to moraju biti stranke pobjednice. U ovom slučaju se pokazalo da SDA, kao vodeća pobjednička stranka bošnjačkoga naroda, ne želi SNSD, kao pobjedničku stranku iz reda srpskoga naroda, za koalicijske partnere na državnoj razini, a da im je, ipak, poželjan HDZ-e BiH. Time je HDZ-e gurnut na poziciju «uzmi ili ostavi». To mu se već dogodilo na federalnoj razini nakon izbora 2010. godine –  podsjeća akademik Žepić.

Zato, dodaje, HDZ-e mora, polazeći od vlastitih stranačkih, ali i ukupnih hrvatskih nacionalnih interesa, procjenjujući što je racionalno, odnosno što se gubi a što dobiva jednim ili drugim izborom, donijeti tešku odluku. Sada im je, napominje, ipak nešto lakše, jer HDZ već ima iskustvo s federalnom razinom. Odluka je stvar stranke i njezina lidera, kaže akadenik Žepić.

Ako se za formiranje Vijeća ministara traži obična natpolovična parlamentarna većina, onda onaj tko u poslije izbornom koaliranju dokaže da tu većinu ima, može formirati izvršnu vlast. U svijetu je uobičajeno, ali nije i pravno obvezujuće, da to moraju biti stranke pobjednice. U ovom slučaju se pokazalo da SDA, kao vodeća pobjednička stranka bošnjačkoga naroda, ne želi SNSD, kao pobjedničku stranku iz reda srpskoga naroda, za koalicijske partnere na državnoj razini, a da im je, ipak, poželjan HDZ-e BiH. Time je HDZ-e gurnut na poziciju «uzmi ili ostavi». To mu se već dogodilo na federalnoj razini nakon izbora 2010. godine – podsjeća akademik Žepić.

Pojašnjavajući zbog čega bi, po njegovom mišljenju, formiranje vlasti od strane potpisnica „sarajevskog sporazuma“ (SDA, DF- Savez za promijene) bilo „politički pogrešno, nefunkcionalno i teško provedivo“, akademik Žepić prosuđuje da bi to bilo politički pogrešno, nefunkcionalno i teško provedivo.
-Politički je pogrješno, zato što politički trusna država BiH, treba što stabilniju i legitimnu vladu, što je vrlo upitno ako se ne poštuje izborna volja jednoga, a moguće i dva naroda, glede njihova izbornoga povjerenja u stranke pobjednice. Nefunkcionalno je, pak, budući da još više usložnjava ionako komplicirani proces donošenja političkih odluka i zakonskih rješenja. Teško je provedivo, s obzirom na dvodomni sustav, institut vitalnog nacionalnog interesa i mogućnosti njegove legalne uporabe (ali i zlouporabe), te inertnost, sporost i neučinkovitost ustavnoga sudstva – smatra prof. Žepić.

Upozorava, međutim, kako bi vlast uspostavljena bez SNSD-a i HDZ BiH – naravno ukoliko SNSD bude imao većinu u srpskom klubu u Doma naroda Parlamenta BiH, a HDZ BiH će je sigurno imati u hrvatskom- teško funkcionirala.

-Budući da Dom naroda ravnopravno usvaja sve zakone, realno je pretpostaviti da će pobjedničke stranke koristiti sve mogućnosti, a osobito ovu, da dokažu kako bez njih formirana vlast ne može funkcionirati, niti zemlju voditi u željenom pravcu -prema Europi. Očito je da bi BiH kao podijeljeno društvo i država pod polu-protektoratom, ušli u stanje još dublje krize i unutarnje razjedinjenosti – upozorava akademik Žepić.
U međunarodnoj zajednici, dodaje, ili toga nisu svjesni, ili im to više odgovara da bi već jednom poduzeli energične i učinkovite ustavne promjene u pravcu preuređenja cijele zemlje.

Zamoljen da pojasni što bi praktično značilo potezanje vitalnog interesa hrvatskog ili srpskog kluba u Domu naroda Parlamenta BiH na zakone kojeg bi skupštinska većina, u kojoj ne bi bilo HDZ BiH i SNSD-a, usvojala u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, akademik Žepić kaže bi u tom slučaju slijedile blokade.

-Sporo i dugotrajno donošenje političkih odluka i zakonskih rješenja, dosadašnja je karakteristika političkoga sustava BiH, koji je u biti «sustav blokada». To je pogubno po proces provođenja reforma i usklađivanja BiH zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom. Načelo ustavnosti i ustavno sudstvo u BiH već su uveliko degradirani, što potvrđuje podatak o 84 neprovedene odluke. Sud nema instrumente da ih sam provede, niti autoritet da privoli one koje je na to obvezao, a oni su se već privikli da se ovdje može neustavno raditi bez ikakvih posljedica po njih. Najbolji je primjer za to Odluka Ustavnoga suda o neustavnosti Statuta Grada Mostara. Formira li se ovakva vlast stanje može biti samo gore, a nikako bolje – zaključio je akademik Žepić u izjavi za  Hrvatski Medijski Servis. (hms)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari