Pratite nas

Vijesti

Božo Žepić: Treći entitet nije sretno izabran kao termin

Objavljeno

na

Prof. dr. sc. Božo Žepić ocijenio je u izjavi za Večernji list da su rezultati istraživanja Istraživačkog centra Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u pogledu potpore hrvatskom entitetu i televiziji očekivani, ali je ocijenio da pojam treći entitet nije sretno izabran kao termin. 

“U javnosti je dosta propagandno profaniran. On zato snižava zainteresiranost, osobito kod Hrvata iz Bosne. Da je pitanje bilo: ‘Jeste li za uređenje BiH od tri republike?’ tako da i Hrvati i Bošnjaci imaju ono što već imaju Srbi, vjerojatno bi postotak pozitivnih odgovora bio daleko veći”, smatra prof. Žepić. Po njemu, dok postoji RS u sadašnjim teritorijalnim i ustavnim kapacitetima, ‘nema jednakopravnosti naroda bez institucionalne ravnopravnosti’. Dodao je da treći entitet, pa zvao se i hrvatski nije rješenje jednakopravnog položaja hrvatskoga naroda. Komentirajući postoje li snage odlučne poslušati glas naroda, dr. Žepić smatra da postoje, ali im zamjera da nisu dovoljno jasne

 Neodlučnost hrvatskih političkih predstavnika

“Oni samo govore o tri ili više federalnih jedinica. Međutim, ne govore konkretno i ne zalažu se određeno – za ono što je logično, opravdano i pravedno. Ta preuzvišena riječ “republika” nikako ne može iz njih i preko njihovih usana. A, hrvatska republika je ugrađena u temelje Federacije kao umjetne tvorevine koja sve više postaje problem i za narode, i za državu, i za međunarodnu zajednicu”, smatra sveučilišni profesor iz Mostara.

Žepić smatra lošim inzistirati na pojmu federalnih jedinica što ostavlja prostor za razgovore o ukidanju RS-a što demotivira i otupljuje volju srpskog naroda i njegove politike za rješenje hrvatskoga pitanja u pravcu istinske jednakopravnosti.

Za hrvatsku politiku rekao je i da je ostala nedorečena i kada su vlasti RS-a nedavno predložile stvaranje hrvatske teritorijalne jedinice. Kod međunarodne zajednice ne vidi pomaka da se riješi hrvatsko, ali ni problemi BiH.

[pullquote_right]“Dokle god naši američki prijatelji, kao predvodnici i jedini neprikosnoveni moćnici u međunarodnoj zajednici ponavljaju stare fraze, kao “neprikosnovena je RS, ali nikad nećemo dopustiti hrvatski entitet” ne vidim nikakve nade niti za bilo kakvo poboljšanje, a kamoli za rješenje hrvatske jednakopravnosti”, ističe dr. Žepić. [/pullquote_right]

Žepić smatra da je ta postavka diskriminirajuća za najmalobrojniji narod, ali i čvrsta podloga za trusnu, nestabilnu i nemirnu BiH. Podsjetimo, više od pedeset posto Hrvata podržava uspostavu hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini, a oko 90 posto inzistira na uspostavi radijskog i televizijskog kanala na hrvatskome jeziku pri javnom RTV servisu, pokazalo je istraživanje Istraživačkog centra Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kojega u srijedu prenose tiskani mediji u Mostaru. Istraživanje o položaju Hrvata u BiH su proveli studenti, uz mentorstvo profesora, na uzorku od 2.000 Hrvata iz cijele BiH ispitanih telefonskom anketom u razdoblju od 9. do 13. prosinca.

 

M.J.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari