Connect with us

“br. 4589 OO iz Djelovodnika”: Otvoreno Pismo Boži Vukušiću

Published

on

Poštovani i dragi brate Božo Vukušiću,

Već dugo se nismo čuli, od vremena kada ste još bili u Njemačkoj u “pržunu” i tražili od mene neke papire glede Joze Vrbića. Od tada pa do danas mnoge stvari su se izmjenile, a još uvijek nije onoliko i onako kako smo mi to htjeli i na čemu smo intezivno radili za cijelo vrijeme naše političke emigracije od 1945. pa sve do 1991.

Naš zajednički prijatelj Nedjeljko Miličević i ja smo mnogo razgovarali o Vama i o Vašim knjigama i otkrivanjima Udbaških zločina i njihovih doušnika. Osobito ova zadnja knjiga DJELOVODNIK  je vrlo dobra, jer mnoge nepoznate do sada nama stvari otkriva. Ali još uvijek postoji jedna zbunjenost, kako to neki tvrde i govore i naš prijatelj Nedjeljko Miličević, ja i neki drugi smo uvjerenja da samo Vi i Vice Vukojeveć možete pojasniti one KRATICE koje je Udba stavljala kod svakog imena, kao na primjer: OK, OO, PO, POK, POO, itd., dok kratica “S” je sama za sebe jasna, jer se radi o “Suradniku” Udbe, a suradnik je DOUŠNIK . Naprimjer za mene, Mile Boban, br. 4589 je napisano OO što bi moglo značiti: “Operativna Obrada (nad “O”sobom ili “O”bjektom).

Dragi prijatelju Božo Vukušiću bilo bih mi drago da mi se glede ove teme javite, a usput i iz Vašeg kuta da mi malo pojasnite ulogu ili uloge tih Udbaških kratica. Ja ću ovo proslijediti i našem prijatelju Nedjeljku Miličević. Ovo dolje niže priloženo sam nedavno stavio na jedan hrvatski portal u nadi da se netko javi i donese nešto što bi nam uzajmno moglo pomoći a nikako odnemoći.

faksimil udbaKnjiga Božo Vukušić i Vice Vukojevića DJELOVODNIK šefova bosansko.hercegovačke Udbe 1970-1992. je jedan korak dalje prema ilustraciji jugoslavenskih i Udbinih zločina, kao i korak dalje za otkrivanje svih onih koji su za svoje osobne probitke radili radili i špijunarali za Udbu.

Ti ćeš se složiti sa mnom da je naša hrvatska emigracija bila izmješana milijunama Hrvatica i Hrvata iz svih krajeva Hrvatske, među kojima je bilo na tisuće i tisuće rodbinskih i prijateljskih povezanosti. Mnogi smo se uzajmno poznavali i posjećivali.

Udbi to iz njihova oka nije izmaklo. Mnoge naše majke i očevi nisu znali pisati, a Udbaši i njihovi došnici su znali doći kod tih naših roditelja i nagovarati ih da pišu svojim sinovima koji su u redovima hrvatske političke emigracije, da se okane svakog rada protiv svoje zemlje, a da nisu ni spomenuli njihovu Jugoslaviju.

Bilo je roditelja kojima je u njihovo, roditeljsko ime, Udba pisala pismo ili pisma svojoj djeci u emigraciju, te čak rekli ucviljenim roditeljima da će oni to pismo poslati, tako da se one ne muče i nepotrebno idu na poštu. Tada bi Udba preko svojih, kako su ih zvali, Operativaca dotičnome poslala ili osobno uručila pismo, a u Udbinu kartoteku stavili: Držao ga na vezi taj ili taj, te stave tu ime bilo kojeg Udbaša.

Zato se nije niti čuditi, dragi moj, da još i dan danas ima mnogo Hrvata koji bi iskreno izjavili da je Udba uvijek lagala i da joj nije vjerovati; ali čim netko iziđe s nekim imenima koje je u svoje vrijeme, u vrijeme zloglasne Jugoslavije Udba stavila u svoje dosije, odmah ti isti Hrvati počnu vjerovati Udbi i njihovim lažima, da ih ni sami dragi Bog nebi razuvijerio u protivno.

S iskrenim i srdačnim pozdravima ostajem u prijateljskim odnosima.

Bog! Mile Boban s kamenjar.com -a

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari