Connect with us

Iz Svijeta

Braća Kouachi u policijskom okruženju, u tijeku pregovori

Published

on

francuska4U tijeku je talačka kriza sjeveroistočno od Pariza. Riječ o braći Kouachi – osumnjičenoj za napad na sjedište satiričkog časopisa Charlie Hebdo – koja su se s taocem zabarikadirala u industrijsku zgradu pokraj aerodroma Charles de Gaulle gdje je djelomično obustavljen promet. Stanovništvu je naređeno da ne napuštaju kuće.

francuska3

Braća Kouachi su ušla u jednu tiskaru i trenutno se nalaze u policijskom okruženju. U tijeku su pregovori. Mediji javlju kako je policija uspostavila kontakt s osumnjičenima te da su braća teroristi poručili kako ‘žele umrijeti kao mučenici’.

Ranije jutros – dvojac je ukrao automobil, nakon čega je krenula policijska potjera. Policija i helikopteri opkolili su mali sjeverni grad Dammartin-en-Goele gdje su uočena dvojica, a jedna je osoba uzeta za taoca, kazao je policijski izvor.

Imamo informacije o nazočnosti terorista koje želimo zaustaviti, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve novinarima u Parizu, nakon što je policijski izvor kazao da je došlo do talačke krize unutar lokalne tiskare u gradu.

francuska2

Operacija je u tijeku u Dammartin-en-Goeleu, a mobilizirane su sve službe u području, rekao je Cazeneuve, dodajući da će daljnje operacije biti vođene tijekom nadolazećih sati, nadolazećih minuta. Jedan je izvor kazao da “nije sigurno koliko se osoba nalazi unutar” tiskare.

Dammartin-en-Goele nalazi se 40 kilometara od šumskog područja u kojem je policija u četvrtak lovila braću Cherifa i Saida Kouachija, osumnjičene za napad na sjedište satiričkog časopisa Charli Hebdo u kojem je poginulo 12 osoba.

Ranije je javljeno da su se u gradu čuli pucnjevi, a policijski je izvor kazao da su njihove snage pokušavale zaustaviti vozilo na obližnjoj autocesti A2.

Mediji navode da je jedna osoba ubijena a više njih ranjeno.

francuska1

Dvojicu braće, od kojih je mlađi Cherif Kouachi imao dosje u francuskim antiterorističkim službama, prepoznao je jučer šef benzinske pumpe blizu Villers-Cotteretsa, gradića u Pikardiji.

Zaprijetili su mu oružjem kako bi se opskrbili hranom, kazao je izvor blizak cijeloj aferi. Dvojica braće nisu bila zamaskirana, po nadzornim kamerama, ali su bili naoružani kalašnjikovima a navodno su u vozilu imali raketni bacač.

Zasad je devet osoba iz njihove okoline stavljeno pod nadzor, rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Iznimno napeto ozračje koje vlada u Francuskoj nakon napada, koje neki urednici i političari ne oklijevaju nazvati “ratom” a Le Monde govori o “francuskom 11. rujnu” pojačano je novim atentatom izvedenim jučer ujutro u Montrougeu u kojem je poginula mlada policajka. Zasad nije utvrđena veza između tog napada i onog na Charlie Hebdo.

Hrt.hr/Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari