Connect with us

BiH

Bradara zaustavila odmazdu bošnjačkih stranaka prema Puzigaći

Objavljeno

-

Kako su i najavili, četiri izaslanika iz Kluba srpskog naroda na današnjoj su sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH zatražili su da se na dnevni red sjednice uvrsti i smjena Drage Puzigaće, dopredsjedatelja ovog doma jer je na prošlotjednoj sjednici podržao stav predsjedateljice Lidije Bradara da je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH pitanje od vitalnog nacionalnog interesa, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Podsjećamo, radi se o protuustavom prijedlogu pet bošnjačkih stranaka koji je u proceduru Doma naroda upućen mimo volje hrvatskih predstavnika u Vladi Federacije BiH i Zastupničkom domu.

„Takav stav zauzeo sam jer smatram kako se ne mogu donositi izborna pravila dva mjeseca prije izbora“, kazao je sam Puzigaća na sjednici.

Odmazdu predlagatelja zakona prema dopredsjedatelju Doma iz reda srpskog naroda posezanjem za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa zaustavila je Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

U tijeku je rasprava o člancima iz Ustava Federacije BiH i Poslovnika o radu Doma naroda kojima je, uz ostalo, i definiran mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, piše HMS.

Uskoro opširnije…

Podsjetimo, Slaviša Šućur (SDP), predsjednik Kluba srpskog naroda u federalnom Domu naroda tijekom današnje redovne sjednice tražio je da se na Dnevni red uvrsti i prijedlog četvorice izlasnika iz Kluba Srba o smjeni dopredsjedatelja Drage Puzigaće, javio je Dnevnik.ba.

“Što se nas tiče, to je bitno pitanje. Dali smo zahtjev za smjenu. Dalje djelovanje gospodina Puzigaće je kršenje interesa ovog Kluba i naroda kojeg predstavljamo”, rekao je Šućur i dodao da “uvažavajući interes i frustracije boraca, prihvaćamo da se prvo raspravi o njima”.

Mile Marčeta (SNSD) je potom istaknuo kako u federalnom Domu naroda Klub Srba ne postoji.

“Kada je to Klub Srba zasjedao? Klub Srba ne postoji. Kada je donio tu odluku? Kakav je razlog za smjenu? Nikad nisu obišli Srbe po kantonima. Šta je ovdje uopće razlog da se gospodin Puzigaća mijenja? Može pojedinac tražiti smjenu, a ne Klub. Kada se to i koji Klub sastao”, rekao je izaslanik Marčeta iz Klubu Srba federalnog Doma naroda.

Dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufegdžić (SDA) je upitao zašto bježati od Vijeća za zaštitu nacionalnih vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH?

“To je jedno neovisno tijelo. Imate legitimno izabranog predsjednika Kluba Srba. Imate njegov prijedlog za izglasavanje povjerenja gospodinu Puzgigaći. Čovjek samo traži da to bude uvršteno kao točka Dnevnog reda. On traži da to bude druga točka Dnevnog reda i naiđete na nesnalaženje predsjednce”, rekao je Tufegdžić.

Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma naroda je najavila povlačenje vitalnog nacionalnog interesa kako bi spriječila smjenu dopredsjedavajućeg Puzigaće, javlja N1 televizija. Trenutno se vodi proceduralna rasprava o najavi Bradare.

Tomislav Martinović, predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u federalnom Domu naroda, kako javlja reporterka Dnevnik.ba, podsjetio je pojedine bošnjačke izaslnike da ih demantira praksa Ustavnog suda FBiH, odnosno, njegovim vijećem. Podsjetio je i na slučaj Hercegovačke televizije i razmatranja u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

“Zamolio bih vas da se suzdržite. Pročitajte komentar profeosra Kasima Trnke za kojeg znamo da je sukreator Ustava FBiH u dijelu koji se tiče pitanja vitalnih nacionalnih interesa odnosno poslovnika o radu”, rekao je Martinović.

Martinović je podsjetio i kako postoje dva načina da se koristi vitalni nacionalni interes.

“Dvotrećinska većina u svakom od Kluba i potpisi jednog predsjedatelja odnosno dopredsjedatelja Doma naroda. Nema razloga da bilo tko koga uvjerava u nešto”, rekao je Martinović.

Podsjetio je i kako bošnjački zastupnici pokušavaju u priču oko zakona o izbornim jedinicama uvući zakon o razvojačenim braniteljima.

“Ne dovodite u zabludu bilo koga. Napravite distinkciju. Bio bih sretniji da ovi ljudi nisu morali dolaziti ovdje, ali netko ih je doveo u zabludu. To je svojevrsna manipulacija”, kazao je Martinović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari