Connect with us

Kolumne

Brak iz interesa ili neprirodni blud

Objavljeno

on

Pragmatizam u politici uvijek ima učinak pod uvjetom da  sinergiju sa osnovnim političkim načelima poput pripadnosti istom ili sličnom političkom spektru ili svetonazoru.

Pragmatizam u slučaju Vladimira Šišljagića, kandidata za župana OBŽ ima isključivo svrhu održanja na funkciji koju trenutno obnaša i koju želi obnašati u budućnosti, bez obzira koliko je on tu funkciju obnašao dobro, a po svim pokazateljima, obnašao ju je – loše.

U nekim drugim okolnostima, Šišljagić nikada ne bi mogao biti nečiji kandidat za župana OBŽ, no pokušava iskoristi trenutno stanje na političkoj sceni u OBŽ, gdje osim HDZ i njenog kandidata Ivana Anušića niti jedna druga politička opcija nema isprofiliranog kandidata za tu funkciju. Iako je formalno istaknuo svog kandidata, Domagoja Hajdukovića, SDP je svjestan situacije da njegov kandidat nema ni teoretske šanse u toj bitki već računaju na pokoji mandat u županiskoj skupštini, prije svega da poprave krvnu sliku u stranačkoj blagajni, no u drugom krugu, dogovrno će podržati Vladimira Šišljagića- onog istog Šišljagića čija je tadašnja stranka od njihovog vodstva, ali i članstva žigosana kao ekstremna proustaška desnica- zanimljivo.

HNS i  nema neku biračku podršku, ne može se reći ni da je minorna, nešto glasova se zahvaljući Vrdoljaku i njegovom zapošljavanu- uhljebljivanju kadrova i može skupiti, pogotovo u urbanim središtima poput Osijeka, no njima ta Šišljgićeva politička pripadnost ne predstavlja problem, on je njihov koalicijski partner, ali ne samo on.

Na zadnjim lokalnim izborima, HSS tada pod vodstvom Branka Hrga i velikim utjecajem Marijane Petir ostvario svoje najbolje rezultate u OBŽ, zahvaljujući članstvu Domoljubnoj koaliciji. Dolaskom Kreše Beljaka na čelo HSS, njegovom nedemokratskom čistkom političkih oponenata u stranci, silnim suspenzijama – drugim nazivom za eliminacije, HSS po volji šefa postaje stranka koja ulazi u koaliciju sa Šišljagićem, ali ne samo sa njim i HNS-m.

Zamislite sad situaciju u kojoj se nalazi dosadašnji načelnik općine Čepin  Dražen Tonkovac. Čepin je od samostalnosti, bio utvrda HDZ i sam Tonkovac je na to mjesto došao zahvaljujući Domoljubnoj koaliciji. Ne tako davno, Tonkovca je Beljak suspendirao, a on njemu tada demonstrirao svoj stav i svoje političko opredjeljenje davanjem javne podrške Marijani Petir pred TV kamerama i ne samo to- u tom trenutku poklonio joj je vile, a vile služe i za čišćenje štala od kravljeg izmeta. Tim činom poslao je jasnu poruku predsjedniku stranke, no poslao je poruku i sada, kada na pitanje kojeg kandidata on i njegovi birači, članovi stranke podržavaju za župana OBŽ, jasno poručio – Neka birači i članovi stranke glasaju po svojoj savijesti.

Kažu da desert dolazi na kraju, pa se i ja na kraju osvrćem na ulazak u tu neprirodnu koaliciju, taj neprirodni blud stranke za koju nikada ne bi vjerovao da može biti koalicijski partner HNS-a. Zamislite nekoga kome je domovinski rat svetina i nekoga koji tvrdi da je u Hrvatskoj bio građanski rat i da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH kako su članovi iste koalicije, možda istog kluba, a možda članovi te stranke u znak podrške svom koaliciskom partneru budu učesnici kolone na gay pride. Naravno radi se o stranci nastaloj na nauku oca domovine Ante Starčevića – HSP. Nadam se da se Starčević ne okreće u grobu.

Postavlja se pitanje, može li ta koalicija uopće zaživjeti, odnosno postoji li ona u stvarnosti ili samo u Šišljagićevoj glavi, odnosno nekom „pergamentu“ Hoće li Šišljagića i prije drugog kruga, osim njegovih partnera u nekim općinama i manjim gradovima, napustiti i oni s kojima ulazi u neprirodni blud.

Ante Rašić / Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

error: Hvala!!