Pratite nas

BiH

Brammertz: Nadam se da će se političke vlasti i vlade prihvatiti presudu Haškog suda

Objavljeno

na

Haški sud trebao bi krajem studenog izreći dvije važne presude i to prvostupanjsku u slučaju Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske tzv. “Republike Srpske”, koji se tereti za genocid i brojne druge zločine počinjene nad nesrbima u Bosni i Hercegovini, te pravomoćnu presudu u slučaju vojnog i političkog vrha Herceg-Bosne s Jadrankom Prlićem na čelu, koji su prvostupanjsko osuđeni na kaznu od 111 godina zatvora.

U intervju za bh. informativni servis INS (Bosnian News Sevice) glavni haški tužitelj Serge Brammertz podsjeća da je Pretresno vijeće upravo objavilo nalog o rasporedu za izricanje presude 22. studenog u slučaju Ratka Mladića, a kako bi dokazalo zločine koji se Mladiću stavljaju na teret, Tužiteljstvo je predočilo svjedočenja 356 svjedoka, javlja Fena.

– Mladić je po dvije točke optužnice optužen za genocid (u Srebrenici i općinama), po pet točaka optužen je za zločine protiv čovječnosti (progon, istrebljenje, ubojstvo, deportaciju i nehumana djela) i po četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja (ubojstvo, teroriranje, protivpravne napade na civile, uzimanje talaca) – podsjetio je.

Brammertz je komentirao i inzistiranje Srbije da ishoduje puštanje Mladića iz pritvora radi liječenja u toj zemlji, kazavši da Obrana u predmetu Ratko Mladić nije u skorije vrijeme podnijela nikakav zahtjev za privremeno puštanje na slobodu zbog zdravstvenog stanja optuženog, zbog čega nije želio nagađati o tome hoće li se taj zahtjev pojaviti ili ne.

Također, 29. studenog Haški sud bi trebao donijeti pravosnažnu presudu i u slučaju “Prlić i ostali”, ali glavni haški tužitelj je naglasio da ne voli previše govoriti o presudama prije nego što budu izrečene, no izrazio je nadu da će one malo pojasniti “šta se događalo za vrijeme rata”.

– Jako sam zadovoljan radom svojih timova, i na suđenju i u žalbenom postupku, i mislim da smo predočili snažne dokaze i snažnu argumentaciju u žalbi. Pretresno vijeće osudilo je šestoricu optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teška kršenja Ženevskih konvencija putem sudjelovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu. Izrečene su kazne od 10 do 25 godina zatvora. Nadam se da će se političke vlasti i vlade ponašati odgovorno tako što će prihvatiti presudu suda i podsticati javnost da i ona to učini – kazao je Brammertz.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Marinko Čavara: Komšić je marioneta i najveći licemjer u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Aktualni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, mimo volje Hrvata i neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH predstavljaju dva velika problema za formiranje vlasti nakon općih izbora.

Navodeći da je Komšićev izbor organizirala bošnjačka politička elita, Čavara je rekao da to predstavlja čisto oduzimanje prava hrvatskom narodu da bira svog legitimnog predstavnika u tročlano Predsjedništvo BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi s izborom federalnog Doma naroda, Čavara je konstatirao da od njenog donošenja 2016. godine nije bilo spremnosti druge strane da se ona sprovede, već se samo razmišljalo kako oduzeti pravo Hrvatima da biraju svog predstavnika.

“Ako ne postoji način izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH, nema izbora predsjednika i potpredsjednika, a samim tim nema izbora Vlade FBiH, to jasno govori u kakvoj smo situaciji”, rekao je Čavara za “Oslobođenje”.

Prema njegovim riječima, apsurdno je razgovarati o formiranju vlasti kada postoji totalno narušavanje izbornog sustava, Daytonskog i Washintonskog sporazuma. “Moramo prvo riješiti na koji način ćemo popunjavati mjesta koja su po Ustavu predviđena za legitimne predstavnike svih naroda, pa tek onda možemo govoriti o nečemu trećem”, istaknuo je Čavara.

Komšićevu izjavu da je kandidat HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović svojom kandidaturom prihvatio pravila važećeg Izbornog zakona, Čavara je okarakteriziro kao glupost. “To je glupost kao i ostale izjave najvećeg licemjera u BiH, jer je marioneta u bošnjačkoj krađi izbora hrvatskog člana Predsjedništva hrvatskom narodu u BiH”, smatra Čavara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Aluminiju rok do 14 sati

Objavljeno

na

Objavio

Aluminiju, kojem zbog ogromnih dugovanja prijeti gašenje, Nezavisni operator sistema u BiH dao je rok do 14 sati da pronađe novog, odnosno alternativnog opskrbljivača električnom energijom.

U protivnom će Aluminij s prijenosne mreže isključiti noćas, točno u ponoć.

Skidanje s elektromreže imalo bi za poduzeće pogubne posljedice, s obzirom na to da bi za eventualno ponovno pokretanje ćelija trebalo razdoblje od dvije godine.

Inače, Uprava Aluminija uspjela je u nedjelju kupiti još 24 sata za život Aluminija, odnosno odgoditi ”skidanje” Aluminija s naponske mreže.

Isključenje bi, kako je rekao Direktor korporativnih komunikacija Aluminija, Darko Juka, ”značilo smrt Aluminija u roku od tri sata”.

”Nakon hlađenja tekućeg aluminija došlo bi do nesagledivih havarija, pa čak možda i do eksplozija, a da ne pričamo o ugrožavanju života naših radnika”, rekao je Juka.

Radnici su pak u nedjelju simbolično prosvjedovali kod trafostanice na Čulama te su poručili kako neće dozvoliti gašenje tvrtke.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža rekao je kako pokušavaju izbjeći na sve moguće načine i našim sredstvima pokušavamo iznaći rješenje.

”Dosta je teško i neizvjesno. Ako smo kupili jedan dan, pokušat ćemo kupiti još jedan dan, ali opet ponavljam bez direktnog uključenja Vlade i nadležnih organa situacija se neće riješiti”, rekao je Pandža.

Povodom situacije u Aluminiju nisu se službeno oglasili s bilo koje razine vlasti, niti su bilo što rekli hrvatski dužnosnici u BiH. Reagirali su drugi sindikalisti poručivši kako su spremni dignuti cijelu Hercegovinu na noge, piše Bljesak.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari