Connect with us

Naši u svijetu

Brand „Kalašnjikov” ujedinio najbolje ruske oružare

Objavljeno

-

Novi ruski holding za proizvodnju streljačkog oružja pod jedinstvenim brandom planira osnažiti ruske pozicije na tržištu civilnog streljačkog oružja, a i pridonijeti borbi protiv plasiranja nelicenciranog oružja pod poznatim brandom.

Tvrtka OAS „Znanstveno-proizvodno udruženje ‘Iževska strojarska tvornica’” („Ižmaš”) službeno je preimenovana u koncern „Kalašnjikov”. To je još jedan korak na putu prema stvaranju vertikalno integriranog holdinga za proizvodnju streljačkog oružja. Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin objavio je 13. kolovoza da je ovaj holding i službeno registriran.

„Sretan vam rođendan! I mnogo sreće u velikom pothvatu!”, čestitao je Rogozin kompaniji u svom mikroblogu na Twitteru.

Prezentacija i svečano otvaranje koncerna uz sudjelovanje najvišeg državnog vrha održat će se 19. rujna u Iževsku i 21. rujna u Moskvi.

Jedinstveni brand za borbu protiv nelicenciranih kopija

Ideja o osnivanju holdinga za proizvodnju streljačkog oružja pod jedinstvenim brandom pojavila se kada je postalo jasno da je „Ižmaš” kao najveći ruski proizvođač bojnog oružja u 2011. godini poslovao s gubitkom od 1,65 milijardi rubalja. Predsjednik Vladimir Putin podržao je inicijativu Dmitrija Rogozina da se oko „Ižmaša” ujedini nekoliko poduzeća pod brandom „Kalašnjikov”, a sam legendarni konstruktor Mihail Kalašnjikov, koji je godinama radio u „Ižmašu”, odobrio je korištenje svog imena. Sada će se za brand i njegovo promicanje brinuti poseban novoosnovani tim, a jedna od njihovih zadaća bit će i rad s tvrtkama koje bez licence koriste ovaj brand.„S takvim zaštitnim znakom u Iževsku ćemo preporoditi proizvodnju suvremenog streljačkog oružja koje je pouzdanije i ubojitije od stranih modela, a uz to ćemo zaustaviti proizvodnju nelicenciranih kopija ‘Kalašnjikova’ u zemljama ‘NATO-komsomola’”, napisao je Rogozin na svom Twitteru u studenom prošle godine.

Više nije samo automat

Osim „Ižmaša” u koncern „Kalašnjikov” trebala bi ući „Iževska tvornica mehanike” („Ižmeh”), Vjatskim-Poljanska tvornica strojeva „Molot”, znanstvenoistraživački tehnološki institut „Progres”, konstruktorski biro za automatske linije „L.N. Koskin”, kao i druga poduzeća koja proizvode streljačko oružje i municiju. Novi koncern trebao bi konsolidirati profesionalne aktive i resurse ovog industrijskog sektora. Osim toga, osnivanje koncerna treba pojačati pozicije RF na tržištu civilnog streljačkog oružja.

Odbio novčanu nadoknadu

[pullquote_right]„Ižmaš” je bio spreman ponuditi Kalašnjikovu od 45 do 90 tisuća dolara za korištenje njegovog imena u nazivu koncerna, ali je 93-godišnji tvorac legendarnog automata „Kalašnjikov” dao svoje ime bez ikakve naknade i to je doživio kao „veliku čast”.[/pullquote_right]

Plan nam je izvršiti optimizaciju strukture uprave i pojedinačnih procesa te razvijati proizvodnu kooperaciju kako bi udruženje svima donosilo samo korist. „Kalašnjikov” će imati dvije zasebne baze: ‘Ižmaš’ i ‘Ižmeh’. Proizvodnja i pogoni nigdje se neće premještati, niti će se spajati. Nijedan radnik neće dobiti otkaz”, rekao je generalni direktor „Ižmaša” Konstantin Busigin i dodao da će osnivanje koncerna doprinijeti smanjenju troškova logistike i prijevoza, kao i izrade instrumenata i opreme.

Već se zna da će bivši „Ižmaš” u suradnji s drugim poduzećima koja uđu u koncern realizirati ugovor s Ministarstvom obrane RF o isporuci raketa „Vihor -1” vrijedan 13 milijardi rublji. Kako je izjavio Andrej Semjon, zamjenik generalnog direktora „Ižmaša” zadužen za proizvodnju, „ovaj ugovor će biti dobar impuls za razvoj svih tvrtki uključenih u koncern”. On izjavljuje da će taj posao omogućiti otvaranje više od 300 novih radnih mjesta za visokokvalificirane radnike i inženjere.

RV

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari