Pratite nas

Politika

Branimir Glavaš izabran za predsjednika HDSSB-a

Objavljeno

na

Branimir Glavaš izabran za predsjednika HDSSB-a

Na izvanrednom izbornom saboru HDSSB-a u Osijeku je za predsjednika stranke izabran utemeljitelj HDSSB-a i saborski zastupnik Branimir Glavaš, a 229 nazočnih na saboru je izabralo i druga stranačka tijela.

Izvanredni sabor je održan nakon što su, potkraj lipnja, dotadašnji predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin i njegov zamjenik Karlo Šatvar podnijeli neopozive ostavke na stranačke dužnosti i članstvo u stranci, a Glavaša prozvali za višemjesečne napade na tadašnje stranačko vodstvo.

Na konferenciji za novinare, nakon sabora, Glavaš je izvijestio kako je za predsjednika izabran javnim glasovanjem, jer nije bilo drugih kandidata.

Sabor je  izabrao i druga stranačka tijela, poput Glavnog odbora, za čijeg je predsjednika izabran Josip Salapić, a politički tajnik stranke je Ivan Drmić.

Glavaš također dodaje da je imenovan 51 povjerenik stranke za jedinice lokalne samouprave u pet slavonskih županija, dok su prije raspuštanja općinskih, gradskih i županijskih organizacija stranačkim ograncima bile ‘pokrivene’ 64 jedinice lokalne samouprave u Slavoniji i Baranji.

Glavaš je podsjetio kako se od danas u stranku ne može upisati nitko bez dva supotpisa preporuke članova HDSSB-a, o čemu odlučuje Izvršni odbor, a mogućnost povratka u HDSSB pruža se i isključenim članovima koji, godinu dana nakon isključenja, zahtjev za povratak mogu podnijeti Časnom sudu, a konačnu odluku donosi Izvršni odbor.

HDSSB je teško ranjen, ali sam duboko uvjeren da će ozdraviti i stati na svoje noge, jer za to imamo dovoljno vremena, ustvrdio je Glavaš.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Plenković: Nema potrebe za referendumom unutar HDZ-a o Istanbulskoj konvenciji

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade i predsjednik HDZ Andrej Plenković izjavio je u subotu u Stonu da nema potrebe za raspisivanjem referenduma unutar HDZ-a u vezi s Istanbulskom konvencijom (IK), dodavši kako je bitni smisao te konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji.

“Ne, nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom oko ovog pitanja (IK)”, odgovorio je Plenković na novinarska pitanja kako komentira neke prijedloge iz zadarskog HDZ-a da se glede Istanbulske konvencije raspiše referendum u HDZ-u.

Dodao je kako ne postoji dokument HDZ-a “u bilo kojoj fazi otkad postoji ova konvencija (IK), koji bi rekao da je HDZ protiv:”
“Dakle, to je temeljno”, rekao je Plenković.

Smatra kako treba samo još malo na županijskoj razini i u HDZ-ovim organizacija pojasniti bit konvencije.
“Ponavljam još jednom, smisao konvencije Vijeća Europe je zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji i trebamo otkloniti sve ove teme koje su u eteru a ne stoje”, istaknuo je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Plenković.

Dodao je kako nema nikakvog učinka te konvencije u smislu da se u naš pravni poredak uvodi treći spol, u smislu da se priznaju istospolni brakovi, u smislu da u našem obrazovnom sustavu u nastavnim programima morate imati homoseksualne sadržaje ili nešto tako.

“To su sve netočnosti i nema nikakve pravne obveze koju bi Hrvatska u vezi tim preuzimala”, naglasio je Plenković.
Rekao je i kako mu se čini da postoji strah “od nadzornog tijela jedne konvencije koji se zove GREVIO”, dodavši da veliki broj ključnih, najvažnijih konvencija Vijeća Europe ima nadzorna tijela.

“U krajnjoj liniji, Europski sud za ljudska prava je sud, ali je također nadzor provedbe konvencija borbe protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Imamo takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava,” kazao je Plenković.

Što se tiče samo pojma “roda” ili “rodnog identiteta”, podsjetio je, on postoji u našem sustavu veće desetak godina. Napomenuo je kako ne vidi što bi “to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska.”

Plenković je u sklopu današnjeg posjeta Pelješcu i Stonu posjetio tradicionalnu manifestaciju “Dani malostonske kamenice.”

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Botteri: Cerar će biti kažnjen na predstojećim izborima

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski premijer Miro Cerar iznenada podnio ostavku. No, prije nego što je pala, slovenska vlada potvrdila je tekst pisma s elementima tužbe protiv Hrvatske zbog neprimjenjivanja arbitražne odluke, koji šalju Europskoj komisiji. Što pad vlade znači za hrvatsko-slovenske odnose?

U emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića raspravljali su:

ANDREA METELKO ZGOMBIĆ, državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova,
VESNA PUSIĆ, bivša ministrica vanjskih poslova (GLAS),
GORAN BANDOV, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije,
DAVOR GJENERO, politički analitičar,
ROBERT BOTTERI, urednik Mladine.

Andrea Metelko Zgombić je kazala kako će slovensko pismo poslano Europskoj komisiji, nakon što se prevede, biti dostavljeno i Hrvatskoj koja će se tada očitovati. Slanjem pisma Slovenija pokušava pokrenuti međudržavni spor koji su u pravilu vrlo rijetkiDosad ih je bilo samo šest, objasnila je Metelko Zgombić. Europska komisija nakon razmatranja može odlučiti postoji li u slovenskom pismu temelj za izlazak pred sud Europske unije, rekla Metelko Zgombić te istaknula kako se Komisija može odlučiti i za opciju da se o sadržaju pisma uopće ne oglasi. Nakon toga Slovenija može samostalno izaći pred sud Europske unije, pojasnila je. Smatra kako su hrvatski argumenti čvrsti te očekuje kako će Slovenija i Hrvatska bilateralno doći do rješenja spora jer kod velikog dijela granice suglasnost postoji. Naglasila je i kako slovenski zahtjevi nisu u skladu s međunarodnim pravom te ih ocjenjuje neodrživima.

Vesnu Pusić je iznenadila Cerarova ostavka s obzirom na to da su izbori u Sloveniji trebali biti održani uskoro.  Smatra kako  se Cerar na taj potez odlučio zbog poništenja referenduma oko pruga, ali i zbog frustrirajućih odnosa u koaliciji. Tim potezom se de facto sve kontroverzne odluke pred izbore- odgađaju, rekla je Pusić. Kazala je kako je podrška Cerarovoj stranci pala te kako je trebao nastupati proaktivnije  kod rješavanja spora s Hrvatskom. To mu je bila jedinstvena šansa. Neposredno nakon dolaska u Zagreb. U Sloveniji ima mnogo ljudi koji bi rado vidjeli rješenje rado, smatra Pusić. Komentirala je i ministra vanjskih poslova Karla Erjavca opisavši ga osebujnim i sposobnim za djelovanje u različitim koalicijama. Nikad mi nije bilo jasno zašto je došlo do slovenskog kršenja arbitražnog postupka. Erjavec nije kažnjen jer rezultat arbitraže dobro medijski prezentiran, dok je s naše strane to bilo loše, rekla je Pusić  . Naglasila je kako bi odluka  vjerojatno bila drugačija da Hrvatska nije izašla iz arbitraže.

Erjavec igra konstantno na kartu Hrvatske, smatra Goran Bandov. Bandov misli kako je Cerar bio u poziciji gdje bi morao donositi nepovoljne odluke, dok su se drugi izmicali. Ovo je bilo najbolje za njega i stranku. Smatra da bi Erjavec ispao žrtva da ga je Cerar maknuo iz koalicije. Govoreći o odnosima prema Hrvatskoj, Bandov je naglasio da oni moraju postati bolji.  Odnosi među građanima su kvalitetni, nemamo problema.  Politika komplicira život određenim građanima, istaknuo je. Rekao je i kako nije siguran podupire li Slovenija zapravo arbitražnu odluku jer ju po njegovu mišljenju- ne provodi.  Da ju provode, povukli bi se sa Svete Gere, rekao je Bandov.

Davor Gjenero smatra kako Erjavca ima klijentelističko biračko tijelo i stabilnu podršku.  Kampanja neće biti određena odnosima sadašnjih kolacijskih partnerima, Ovu kampanju će definirati Marjan Šarec koji je još enigma, rekao je Gjenero te dodaje kako blok protestnih glasova trenutno ide upravo Šarecu. Na pitanje kako će slovenski birači ocijeniti ovaj Cerarov potez, Gjenero je kazao  kako si je Cerara ovime otvorio si priliku da uđe u kampanju te izbjegnu najtežu odluku-  pitanje privatizacije Ljubljanske banke. Nije siguran hoće li se takav rizik Ceraru isplatiti.

Robert Botteri nije iznenađen Cerarovim potezom. Posljednjih nekoliko mjeseci  bio je  vreća za boksanje. Udarce nije mogao uzvratiti. Tri poraza doživio ovaj tjedan. Umjesto da prima udarce, odlučio ih se dijeliti. Sad se udarci dijele na sve strane- svatko svakome, opisao je Botteri situaciju na političkoj sceni u Sloveniji.

Objasnio je kako je Cerar izgubio podršku među biračima jer ankete pokazuju da je s nekadašnjih 36 posto pao 10 posto podrške birače. Hvalio se da je Slovenija postigla najbolje ekonomske rezultate i rast zaposlenost, a birači to ne osjećaju. Prihod je narastao najbogatijima kojima je smanjen porez. Pregovori sa sindikatima o u javnom sektoru trajali su pola godine, a Vlada je naposljetku istupila iz pregovora, kazao je Botteri. Smatra kako će zbog toga, Cerar biti kažnjen na predstojećim izborima. Botteri je rekao i kako će  odnosi s Hrvatskom tijekom kapanje dodatno intenzivirati, a da ih nova vlada neće popraviti.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati