Branitelje se tajno prisluškuje i u formi `non papera` o svemu se izvješćuje državni vrh

1

Uz redovitu primjenu standardnih operativnih mjera, branitelji koji prosvjeduju ispred Ministarstva hrvatskih branitelja u Savskoj 66 usmeno su ovih dana upozoreni iz struktura koje to mogu činiti da se svi njihovi telefonski kontakti prisluškuje i da se na dnevnoj bazi šalju izvješća o kontaktima i njihovim sadržajima, ekskluzivno doznaje portal HRsvijet.net

Na temelju tako prikupljenih informacija navodno se rade izvještaji koji se dnevno dostavljaju najvišim državnim dužnosnicima – predsjedniku Republike i vlade, ministru policije a po svemu sudeći i Predsjedniku Sabora Josipu Leki.

Ta izvješća o našim kontaktima i aktivnostima se izrađuju u formi “non papera”, te ne postoje nikakvi tragovi o tome tko ih je izradio i tko ih je dostavio. Oni nisu nigdje urudžbirani, a dostavljaju se posredstvom teklića ili dostavljača, samo u pisanom obliku, u zapečaćenim kovertama zaštićenima s oznakom najviše tajnosti. A u slučajevima neke žurnosti izvješća zvana “non paper” na ruke krajnjim korisnicima osobno dostavljaju i osobe koje su ih sastavljale – tvrdi jedan od prosvjednika, navodeći kako je ovu informaciju osobno dobio od insidera uključenog u ove aktivnosti.

Na isti način u javnosti su se pojavila saznanja i o operativnim aktivnostima uperenim prema organizatorima ovogodišnje Kolone sjećanja u Vukovaru, ali i braniteljskim Udrugama, što branitelji tumače kao strah Ive Josipovića od političke štete.

-Imamo saznanja da se slično praćenje započeto i prema braniteljima i njihovim udrugama koje pripremaju i organiziraju odlazak u Vukovar. To znači da na taj način praćene osobe i branitelji imaju status potencijalnih terorista i ugrožavatelja ustavnog poretka – potvrdio nam je jedan od sugovornika.

Branitelji s kojima smo razgovarali jako dobro znaju da je riječ o nedopuštenim i protuzakonitim aktivnostima kojima bi se trebala pozabaviti tijela odgovorna za provođenje civilnog nadzora tajnog prikupljanja podataka.

-Molimo pojedince i tijela, koja su odgovorna za provođenje civilnog nadzora tajnog prikupljanja podataka da ozbiljno pozabave ovim problemom te da obave nadzor rada tijela u čijoj je nadležnosti primjena mjere tajnog prikupljanja podataka – navode naši sugovornici.

Smatraju da bi se predsjednik Ivo Josipović, predsjednik vlade Zoran Milanović i ministar Ranko Ostojić morali žurno očitovati o ovom problemu.

Tražimo od oba predsjednika i ministra policije da se javno očituju primaju li ili su primali „non paper“ izvješća o kontaktima i aktivnostima  branitelja, posebno nas koji ovdje prosvjedujemo – zaključuju naši sugovornici s kojima smo u nedjelju razgovarali ispred Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ne trebamo posebno napominjati da se radi o vrlo ozbiljnim i teško dokazivim sumnjama koje upućuju na protuzakonitu primjeni mjera tajnog prikupljanja podataka, s ciljem njihovog korištenja u političke svrhe.

V. Ljubanić/HRsvijet

facebook komentari

  • peppermintt

    ko da je tajna da se svatko od nas prati i prisluškuje.