Pratite nas

Pregled

Branitelji dobili što su tražili – termin

Objavljeno

na

Nezakonito postupanje policije na Trgu sv. Marka

Skoro istodobno ispreplela su se dva događaja: službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Vatikanu i provala interventne policije u crkvu sv. Marka u Zagrebu.

[ad id=”68099″]

Hrvoje HitrecU Rimu je predsjednica razgovarala s papom Franjom o (između ostaloga) dosljednom poštivanju ugovora Republike Hrvatske i Sv. Stolice, a u Zagrebu je aktualna Vlada predvođena Milanovićem putem ministra unutarnjih poslova naložila šefu policije da svim sredstvima otjera branitelje s Trga sv. Marka. Policija je to i učinila na Dan Oružanih snaga RH u čijim su temeljima upravo veterani Domovinskoga rata, štoviše – upala je u crkvu sv. Marka kamo su se povukli branitelji, upala je naoružana do zuba i sukobila se s prosvjednicima. Naknadne izlike da su naoružani policajci ušli u prostor crkve „samo jedan metar ili tek nešto više” ne mijenja na stvari – zakon je prekršen pred očima cjelokupne hrvatske javnosti koja je događaj pratila na televizijskim ekranima. Da branitelji nisu pružili otpor, da gromki povici autoritativnoga svećenika nisu omeli akciju.

Crkva sv. MarkaZa nezakonito postupanje policije sankcije trebaju snositi sve osobe u hijerarhijskom lancu, promptno dati ostavke, protiv njih se moraju podići tužbe a ako tako ne bude učinjeno i ako Vlada RH spriječi funkcioniranje pravne države (i) u ovom slučaju, i sama se treba povući. Najpoželjnije rješenje bila bi uspostava privremene, tehničke Vlade i parlamentarni izbori u najkraćem roku.

Vlada RH na čelu s nesuvislim premijerom još je jednom podcijenila hrvatske branitelje, posebno stotpostotne invalide iz Domovinskoga rata. Ideološki zaslijepljena, sklona komunističkom nasilju u duhu kojega je odgojena, sadašnja neodgovorna, nesposobna i po Hrvatsku štetna izvršna vlast nije sposobna parirati čvrstim i hrabrim ljudima koji se uz to u ratu i u miru znaju poslužiti lukavstvima – došli su na Trg sv. Marka priključujući se isprva prosvjednicima iz Imunološkoga zavoda i – ostali na trgu nakon prosvjeda. Htjeli su razgovarati s premijerom. Razgovarati! Kada već 222 dana premijer Vlade RH ne nalazi vremena razgovarati s najboljim vojnicima trijumfalne Hrvatske vojske, eto njih pred vratima Banskih dvora da mu uštede dug put i troškove putovanja do Savske 66. Autistični premijer koji ne može predvidjeti posljedice svoje indolentnosti, daje se voziti pokraj branitelja, ne izlazi iz automobila, ulazi na pomoćni ulaz u zgradu Vlade, ignorira najčasnije hrvatske ljude i na kraju šalje na njih policiju. Je li to bio njegov izravan nalog, utvrdite će se na sudu, je li to bio nalog ministra unutarnjih poslova, također će se utvrditi u istom procesu, kada će spomenuta dvojica vjerojatno prebaciti odgovornost na šefa policije.

Svijet zgrožen protokomunističkom i projugoslavenom Vladom

Zoran MilanovićTek kada su u svijet otišle televizijske slike o upadu policije u crkvu, tek kada su proradili telefoni iz svjetskih prijestolnica u kojima su ionako zgroženi ovom protokomunističkom i projugoslavenom Vladom u Hrvatskoj, tek su tada nasilnici postali oprezniji premda i nadalje agresivno raspoloženi. Pisac ovih redaka pratio je iz blizine sve što se događalo tijekom petka i može svjedočiti o svim detaljima zbivanja: o prvim pojavljivanjima neispavanih i iscrpljenih branitelja na vratima crkve u koju su se sklonili, o kavezu postavljenom ispred crkve, kavezu u koji su mogli samo novinari ali ne i ljudi koji su se usprkos blokadama ulica ipak nekako ondje našli, o policiji koja je imala zapovijed da nikome ne dopusti donošenje vode braniteljima (pa ni ministru branitelja koji se nakon neuspješnoga kratkog razgovora s braniteljima još jednom vratio noseći u plastičnim vrećicama boce vode), a kada je jedna žena uspjela ući u kavez držeći se zida crkve – policija ju je fizički napala i onemogućila. Stizala su nova policijska vozila i zakrčila sve ulice, stizali su i branitelji koji su došli u pomoć vojnim invalidima, na trenutak je probijena i barijera u Ćirilometodskoj ali ubrzo i opet uspostavljena. Ono što je pisac ovih redaka u osobnim kontaktima za cijelo to vrijeme provjerio, jest potpuna nelagoda većine policajaca, posebno onih srednje generacije – što ne čudi jer su mnogi od njih i sami hrvatski branitelji a ova ih vlast šalje na hrvatske branitelje, tjera ih u situaciji kada Hrvatsku trese kriza pa svi strahuju za radna mjesta i egzistenciju, tjera ih da budu u službi nečega što i sami ne podnose. Poziv Đure Glogoškog da se policija pridruži hrvatskim braniteljima, samo je zbog rečenoga straha ostao tek vapaj.

Đuro GlogoškiNo, iz zgrade Vlade s čvrsto zatvorenim prozorima, očito je procijenjeno da je voda došla do grla, spomenuti je kavez pomalo popuštao i otvarao se, u popodnevnim je satima i Josip Klemm kojega su večer prije htjeli kidnapirati – slobodno šetao trgom pa se uputiio i do blokade kod Kamenitih vrata, smirivao, čak je i nesuvisli premijer održao nesuvislu konferenciju za tisak pozivajući na zakon i red premda je njegova policija postupala nezakonito, a jedino suvislo što se moglo čuti bio je poziv braniteljima na sastanak – u ponedjeljak, jer je njemu vikend počeo upravo u vrijeme konferencije i on ne želi žrtvovati „slobodno vrijeme” za tamo neke veterane tamo neke hrvatske vojske kojoj on nije pristupio u ratu čekajući pobjedu jugoslavenske vojske.

Branitelji su još jednom pobijedili – došli su na trg tražeći razgovor s Milanovićem i dobili termin sastanka koji su tražili više od pola godine. Ponedjeljak, 10 sati. Tako da tašti dripac ipak ima neku zadovoljštinu, da ipak nije odmah pristao nego je pružio oružani otpor a tek tada popustio. On će razgovarati, rekao je. On će se udostojati. No nije toliko važno je li tu u pitanju taština ili medicina, važno je i tužno da je zbog inaćenja jednoga nedoraslog tipa Hrvatska morala poslati u svijet slike koje joj u ovom trenutku najmanje trebaju, poslala poruku da je u Hrvatskoj na vlasti klatež koja ne preza ni od upada u crkvene objekte.

Taj čin je ključna točka opisanih događaja. Od vremena Bonifacija V. u onom za nas znamenitom sedmom stoljeću, crkva ima privilegij azila (uz biskupske dvore i groblja!), što je poštovano u „mračnom” srednjem vijeku i poslije, ponekad u novije doba ograničavano ali ne ukidano, pa i danas u demokratskim zemljama tolerirano a u Hrvatskoj i zakonom zabilježeno. Narušavanje toga privilegija kažnjavalo se nekada davno izopćenjem. Sada će izopćenje izgovoriti narod da izborima koje ovi događaji moraju ubrzati.

Hrvoje Hitrec/HKV.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

VJEROVALI ILI NE: LIK IZ HRT-ove ANKETE O ĆIRILICI U VUKOVARU JE PORUČNIK OKUPATORSKE VOJSKE! Imamo video iz ‘91.

U nedjelju 14. srpnja HRT je u Dnevniku objavio veliku reportažu o uvođenju ćirilice u Vukovaru. Anketirali su građane, a jedan od njih je ćirilicu nazvao “svojim osnovnim pismom” i rekao da “ne vidi razlog zašto da se ne uvede”… Eto mogućeg razloga; anketirani lik je Svetislav Vidaković, poručnik okupatorske velikosrpske JNA!

Na snimci RTS-a od 19. studenog 1991. godine, Vidaković je u uniformi s crvenom zvijezdom, zajedno s četnicima, koji su taman ušli u Vukovar. Na vratima svoje kuće pronašao je natpis “ovo je srpska kuća”, a hrvatsku vlast nazvao je “ustaškom”. Danas se zalaže za uvođenje ćirilice.

Preporučujemo ustavnim sucima (bez obzira jesu li došli iz SDP-a ili HDZ-a) da pogledaju ovu snimku…

 

Penava: Gdje su ustavna prava za silovane žene?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari