Pratite nas

Pregled

Branitelji dobili što su tražili – termin

Objavljeno

na

Nezakonito postupanje policije na Trgu sv. Marka

Skoro istodobno ispreplela su se dva događaja: službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Vatikanu i provala interventne policije u crkvu sv. Marka u Zagrebu.

[ad id=”68099″]

Hrvoje HitrecU Rimu je predsjednica razgovarala s papom Franjom o (između ostaloga) dosljednom poštivanju ugovora Republike Hrvatske i Sv. Stolice, a u Zagrebu je aktualna Vlada predvođena Milanovićem putem ministra unutarnjih poslova naložila šefu policije da svim sredstvima otjera branitelje s Trga sv. Marka. Policija je to i učinila na Dan Oružanih snaga RH u čijim su temeljima upravo veterani Domovinskoga rata, štoviše – upala je u crkvu sv. Marka kamo su se povukli branitelji, upala je naoružana do zuba i sukobila se s prosvjednicima. Naknadne izlike da su naoružani policajci ušli u prostor crkve „samo jedan metar ili tek nešto više” ne mijenja na stvari – zakon je prekršen pred očima cjelokupne hrvatske javnosti koja je događaj pratila na televizijskim ekranima. Da branitelji nisu pružili otpor, da gromki povici autoritativnoga svećenika nisu omeli akciju.

Crkva sv. MarkaZa nezakonito postupanje policije sankcije trebaju snositi sve osobe u hijerarhijskom lancu, promptno dati ostavke, protiv njih se moraju podići tužbe a ako tako ne bude učinjeno i ako Vlada RH spriječi funkcioniranje pravne države (i) u ovom slučaju, i sama se treba povući. Najpoželjnije rješenje bila bi uspostava privremene, tehničke Vlade i parlamentarni izbori u najkraćem roku.

Vlada RH na čelu s nesuvislim premijerom još je jednom podcijenila hrvatske branitelje, posebno stotpostotne invalide iz Domovinskoga rata. Ideološki zaslijepljena, sklona komunističkom nasilju u duhu kojega je odgojena, sadašnja neodgovorna, nesposobna i po Hrvatsku štetna izvršna vlast nije sposobna parirati čvrstim i hrabrim ljudima koji se uz to u ratu i u miru znaju poslužiti lukavstvima – došli su na Trg sv. Marka priključujući se isprva prosvjednicima iz Imunološkoga zavoda i – ostali na trgu nakon prosvjeda. Htjeli su razgovarati s premijerom. Razgovarati! Kada već 222 dana premijer Vlade RH ne nalazi vremena razgovarati s najboljim vojnicima trijumfalne Hrvatske vojske, eto njih pred vratima Banskih dvora da mu uštede dug put i troškove putovanja do Savske 66. Autistični premijer koji ne može predvidjeti posljedice svoje indolentnosti, daje se voziti pokraj branitelja, ne izlazi iz automobila, ulazi na pomoćni ulaz u zgradu Vlade, ignorira najčasnije hrvatske ljude i na kraju šalje na njih policiju. Je li to bio njegov izravan nalog, utvrdite će se na sudu, je li to bio nalog ministra unutarnjih poslova, također će se utvrditi u istom procesu, kada će spomenuta dvojica vjerojatno prebaciti odgovornost na šefa policije.

Svijet zgrožen protokomunističkom i projugoslavenom Vladom

Zoran MilanovićTek kada su u svijet otišle televizijske slike o upadu policije u crkvu, tek kada su proradili telefoni iz svjetskih prijestolnica u kojima su ionako zgroženi ovom protokomunističkom i projugoslavenom Vladom u Hrvatskoj, tek su tada nasilnici postali oprezniji premda i nadalje agresivno raspoloženi. Pisac ovih redaka pratio je iz blizine sve što se događalo tijekom petka i može svjedočiti o svim detaljima zbivanja: o prvim pojavljivanjima neispavanih i iscrpljenih branitelja na vratima crkve u koju su se sklonili, o kavezu postavljenom ispred crkve, kavezu u koji su mogli samo novinari ali ne i ljudi koji su se usprkos blokadama ulica ipak nekako ondje našli, o policiji koja je imala zapovijed da nikome ne dopusti donošenje vode braniteljima (pa ni ministru branitelja koji se nakon neuspješnoga kratkog razgovora s braniteljima još jednom vratio noseći u plastičnim vrećicama boce vode), a kada je jedna žena uspjela ući u kavez držeći se zida crkve – policija ju je fizički napala i onemogućila. Stizala su nova policijska vozila i zakrčila sve ulice, stizali su i branitelji koji su došli u pomoć vojnim invalidima, na trenutak je probijena i barijera u Ćirilometodskoj ali ubrzo i opet uspostavljena. Ono što je pisac ovih redaka u osobnim kontaktima za cijelo to vrijeme provjerio, jest potpuna nelagoda većine policajaca, posebno onih srednje generacije – što ne čudi jer su mnogi od njih i sami hrvatski branitelji a ova ih vlast šalje na hrvatske branitelje, tjera ih u situaciji kada Hrvatsku trese kriza pa svi strahuju za radna mjesta i egzistenciju, tjera ih da budu u službi nečega što i sami ne podnose. Poziv Đure Glogoškog da se policija pridruži hrvatskim braniteljima, samo je zbog rečenoga straha ostao tek vapaj.

Đuro GlogoškiNo, iz zgrade Vlade s čvrsto zatvorenim prozorima, očito je procijenjeno da je voda došla do grla, spomenuti je kavez pomalo popuštao i otvarao se, u popodnevnim je satima i Josip Klemm kojega su večer prije htjeli kidnapirati – slobodno šetao trgom pa se uputiio i do blokade kod Kamenitih vrata, smirivao, čak je i nesuvisli premijer održao nesuvislu konferenciju za tisak pozivajući na zakon i red premda je njegova policija postupala nezakonito, a jedino suvislo što se moglo čuti bio je poziv braniteljima na sastanak – u ponedjeljak, jer je njemu vikend počeo upravo u vrijeme konferencije i on ne želi žrtvovati „slobodno vrijeme” za tamo neke veterane tamo neke hrvatske vojske kojoj on nije pristupio u ratu čekajući pobjedu jugoslavenske vojske.

Branitelji su još jednom pobijedili – došli su na trg tražeći razgovor s Milanovićem i dobili termin sastanka koji su tražili više od pola godine. Ponedjeljak, 10 sati. Tako da tašti dripac ipak ima neku zadovoljštinu, da ipak nije odmah pristao nego je pružio oružani otpor a tek tada popustio. On će razgovarati, rekao je. On će se udostojati. No nije toliko važno je li tu u pitanju taština ili medicina, važno je i tužno da je zbog inaćenja jednoga nedoraslog tipa Hrvatska morala poslati u svijet slike koje joj u ovom trenutku najmanje trebaju, poslala poruku da je u Hrvatskoj na vlasti klatež koja ne preza ni od upada u crkvene objekte.

Taj čin je ključna točka opisanih događaja. Od vremena Bonifacija V. u onom za nas znamenitom sedmom stoljeću, crkva ima privilegij azila (uz biskupske dvore i groblja!), što je poštovano u „mračnom” srednjem vijeku i poslije, ponekad u novije doba ograničavano ali ne ukidano, pa i danas u demokratskim zemljama tolerirano a u Hrvatskoj i zakonom zabilježeno. Narušavanje toga privilegija kažnjavalo se nekada davno izopćenjem. Sada će izopćenje izgovoriti narod da izborima koje ovi događaji moraju ubrzati.

Hrvoje Hitrec/HKV.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

SAD osudio entitet RS zbog negiranja izvješća o genocidu u Srebrenici

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države u srijedu su optužile Republiku Srpsku za pokušaj negiranja povijesti odlukom o stavljanju izvan snage izvješća prema kojemu se odgovornost za pokolj više od sedam tisuća muslimanskih muškaraca i dječaka u i oko Srebrenice u srpnju 1995. pripisuje vojsci i policiji bosanskih Srba.

Američki State Department priopćio je kako izvješće vlade RS iz 2004. o genocidu u Srebrenici predstavlja važan korak ka pomirenju. “Sjednica parlamenta Republike Srpske održana 14. kolovoza predstavlja korak u pogrešnom smjeru”, stoji nadalje u priopćenju State Departmenta.

“Pokušaji da se odbaci ili izmijeni dokument o Srebrenici dio su širih nastojanja usmjerenih na reviziju činjenica rata, negiranje povijesti i politiziranje tragedije. U interesu je građana Republike Srpske preokrenuti trend štovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja, te osigurati da njihovi zločini nastave biti javno osuđivani’, dodaje se.

Parlament Republike Srpske u utorak je na zahtjev predsjednika tog entiteta Milorada Dodika odlučio zatražiti od vlade RS da stavi izvan snage svoje izvješće iz 2004. koje je potvrdilo činjenice o genocidu nad Bošnjacima što su ga u srpnju 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. U potezu koji dio analitičara smatra još jednim pokušajem mobilizacije glasača oko srpske nacionalističke agende uoči općih izbora u listopadu, Dodik je na početku posebne skupštinske sjednice ustvrdio kako genocida u Srebrenici uopće nije bilo, a više od sedam tisuća ubijenih Bošnjaka nazvao je pretjerivanjem.

Parlament RS je zaključio kako entitetska vlada mora uspostaviti novo povjerenstvo koje će “na objektivan i nepristran” način utvrditi činjenice o zbivanjima na području Srebrenice u cijelom razdoblju od 1992. do 1995., te prebrojiti i Srbe koji su ondje poginuli ili ubijeni.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

U helikopteru HRZ-a rođena djevojčica

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

U helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Mi-8 MTV u srijedu, 15. kolovoza 2018. na hitnom medicinskom letu s otoka Raba rođena je beba, priopćeno je iz Ministarstva obrane

Majka je rodila djevojčicu prije slijetanja helikoptera na helidrom Delta u Rijeci , a sretnom trenutku porođaja svjedočila je posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 91. zrakoplovne baze u sastavu: bojnik Krešimir Abramović, kapetan helikoptera, satnik Bojan Bosnić, kopilot, narednik Danijel Marušić, tehničar-letač.

Doktor medicine natporučnik Roko Hatvalić i medicinska sestra nadnarednica Iris Šimić porodili su bebu.

Kapetan helikoptera bojnik Krešimir Abramović kazao je kako je ovo jedno od iskustava koje će sigurno pamtiti cijeli život te kako je na kraju priče, najvažnije da su majka i njezina djevojčica dobro.

“Nitko od nas još nije imao ovakvo iskustvo. Iz perspektive pilota u helikopter je ušla pacijentica na nosilima, a izašla žena sa tek rođenom bebom na prsima. Medicinski tim odlično se snašao i obavio porod i ovom bi prilikom pohvalio profesionalnost svih uključenih i u svoje ime i ime cijele posade, čestitao roditeljima i danas rođenoj curici poželio svu sreću” kazao je Abramović i na kraju dodao: “Ovo je svima nama bio najljepši let u karijeri i ovakvi trenuci su razlog zašto uživamo u ovom poslu”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari