Pratite nas

Pregled

Branitelji dobili što su tražili – termin

Objavljeno

na

Nezakonito postupanje policije na Trgu sv. Marka

Skoro istodobno ispreplela su se dva događaja: službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Vatikanu i provala interventne policije u crkvu sv. Marka u Zagrebu.

[ad id=”68099″]

Hrvoje HitrecU Rimu je predsjednica razgovarala s papom Franjom o (između ostaloga) dosljednom poštivanju ugovora Republike Hrvatske i Sv. Stolice, a u Zagrebu je aktualna Vlada predvođena Milanovićem putem ministra unutarnjih poslova naložila šefu policije da svim sredstvima otjera branitelje s Trga sv. Marka. Policija je to i učinila na Dan Oružanih snaga RH u čijim su temeljima upravo veterani Domovinskoga rata, štoviše – upala je u crkvu sv. Marka kamo su se povukli branitelji, upala je naoružana do zuba i sukobila se s prosvjednicima. Naknadne izlike da su naoružani policajci ušli u prostor crkve „samo jedan metar ili tek nešto više” ne mijenja na stvari – zakon je prekršen pred očima cjelokupne hrvatske javnosti koja je događaj pratila na televizijskim ekranima. Da branitelji nisu pružili otpor, da gromki povici autoritativnoga svećenika nisu omeli akciju.

Crkva sv. MarkaZa nezakonito postupanje policije sankcije trebaju snositi sve osobe u hijerarhijskom lancu, promptno dati ostavke, protiv njih se moraju podići tužbe a ako tako ne bude učinjeno i ako Vlada RH spriječi funkcioniranje pravne države (i) u ovom slučaju, i sama se treba povući. Najpoželjnije rješenje bila bi uspostava privremene, tehničke Vlade i parlamentarni izbori u najkraćem roku.

Vlada RH na čelu s nesuvislim premijerom još je jednom podcijenila hrvatske branitelje, posebno stotpostotne invalide iz Domovinskoga rata. Ideološki zaslijepljena, sklona komunističkom nasilju u duhu kojega je odgojena, sadašnja neodgovorna, nesposobna i po Hrvatsku štetna izvršna vlast nije sposobna parirati čvrstim i hrabrim ljudima koji se uz to u ratu i u miru znaju poslužiti lukavstvima – došli su na Trg sv. Marka priključujući se isprva prosvjednicima iz Imunološkoga zavoda i – ostali na trgu nakon prosvjeda. Htjeli su razgovarati s premijerom. Razgovarati! Kada već 222 dana premijer Vlade RH ne nalazi vremena razgovarati s najboljim vojnicima trijumfalne Hrvatske vojske, eto njih pred vratima Banskih dvora da mu uštede dug put i troškove putovanja do Savske 66. Autistični premijer koji ne može predvidjeti posljedice svoje indolentnosti, daje se voziti pokraj branitelja, ne izlazi iz automobila, ulazi na pomoćni ulaz u zgradu Vlade, ignorira najčasnije hrvatske ljude i na kraju šalje na njih policiju. Je li to bio njegov izravan nalog, utvrdite će se na sudu, je li to bio nalog ministra unutarnjih poslova, također će se utvrditi u istom procesu, kada će spomenuta dvojica vjerojatno prebaciti odgovornost na šefa policije.

Svijet zgrožen protokomunističkom i projugoslavenom Vladom

Zoran MilanovićTek kada su u svijet otišle televizijske slike o upadu policije u crkvu, tek kada su proradili telefoni iz svjetskih prijestolnica u kojima su ionako zgroženi ovom protokomunističkom i projugoslavenom Vladom u Hrvatskoj, tek su tada nasilnici postali oprezniji premda i nadalje agresivno raspoloženi. Pisac ovih redaka pratio je iz blizine sve što se događalo tijekom petka i može svjedočiti o svim detaljima zbivanja: o prvim pojavljivanjima neispavanih i iscrpljenih branitelja na vratima crkve u koju su se sklonili, o kavezu postavljenom ispred crkve, kavezu u koji su mogli samo novinari ali ne i ljudi koji su se usprkos blokadama ulica ipak nekako ondje našli, o policiji koja je imala zapovijed da nikome ne dopusti donošenje vode braniteljima (pa ni ministru branitelja koji se nakon neuspješnoga kratkog razgovora s braniteljima još jednom vratio noseći u plastičnim vrećicama boce vode), a kada je jedna žena uspjela ući u kavez držeći se zida crkve – policija ju je fizički napala i onemogućila. Stizala su nova policijska vozila i zakrčila sve ulice, stizali su i branitelji koji su došli u pomoć vojnim invalidima, na trenutak je probijena i barijera u Ćirilometodskoj ali ubrzo i opet uspostavljena. Ono što je pisac ovih redaka u osobnim kontaktima za cijelo to vrijeme provjerio, jest potpuna nelagoda većine policajaca, posebno onih srednje generacije – što ne čudi jer su mnogi od njih i sami hrvatski branitelji a ova ih vlast šalje na hrvatske branitelje, tjera ih u situaciji kada Hrvatsku trese kriza pa svi strahuju za radna mjesta i egzistenciju, tjera ih da budu u službi nečega što i sami ne podnose. Poziv Đure Glogoškog da se policija pridruži hrvatskim braniteljima, samo je zbog rečenoga straha ostao tek vapaj.

Đuro GlogoškiNo, iz zgrade Vlade s čvrsto zatvorenim prozorima, očito je procijenjeno da je voda došla do grla, spomenuti je kavez pomalo popuštao i otvarao se, u popodnevnim je satima i Josip Klemm kojega su večer prije htjeli kidnapirati – slobodno šetao trgom pa se uputiio i do blokade kod Kamenitih vrata, smirivao, čak je i nesuvisli premijer održao nesuvislu konferenciju za tisak pozivajući na zakon i red premda je njegova policija postupala nezakonito, a jedino suvislo što se moglo čuti bio je poziv braniteljima na sastanak – u ponedjeljak, jer je njemu vikend počeo upravo u vrijeme konferencije i on ne želi žrtvovati „slobodno vrijeme” za tamo neke veterane tamo neke hrvatske vojske kojoj on nije pristupio u ratu čekajući pobjedu jugoslavenske vojske.

Branitelji su još jednom pobijedili – došli su na trg tražeći razgovor s Milanovićem i dobili termin sastanka koji su tražili više od pola godine. Ponedjeljak, 10 sati. Tako da tašti dripac ipak ima neku zadovoljštinu, da ipak nije odmah pristao nego je pružio oružani otpor a tek tada popustio. On će razgovarati, rekao je. On će se udostojati. No nije toliko važno je li tu u pitanju taština ili medicina, važno je i tužno da je zbog inaćenja jednoga nedoraslog tipa Hrvatska morala poslati u svijet slike koje joj u ovom trenutku najmanje trebaju, poslala poruku da je u Hrvatskoj na vlasti klatež koja ne preza ni od upada u crkvene objekte.

Taj čin je ključna točka opisanih događaja. Od vremena Bonifacija V. u onom za nas znamenitom sedmom stoljeću, crkva ima privilegij azila (uz biskupske dvore i groblja!), što je poštovano u „mračnom” srednjem vijeku i poslije, ponekad u novije doba ograničavano ali ne ukidano, pa i danas u demokratskim zemljama tolerirano a u Hrvatskoj i zakonom zabilježeno. Narušavanje toga privilegija kažnjavalo se nekada davno izopćenjem. Sada će izopćenje izgovoriti narod da izborima koje ovi događaji moraju ubrzati.

Hrvoje Hitrec/HKV.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Inženjerska pukovnija uspješno uspostavila prijelaz skelom i most na vježbalištu ‘Kupa’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Na vojnom vježbalištu „Kupa“ u nedjelju, 14. listopada 2018. u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18-združena snaga održan je prikaz svladavanja vodene zapreke koji je obuhvatio izlazak na vodenu zapreku, uspostavu skelskog i mostnog mjesta prijelaza te njegovo održavanje za prolaz.

Nositelj vježbe bila je Inženjerijska pukovnija uz sudjelovanje voda tenkova M84, borbenih vozila pješaštva i borbenih oklopnih vozila Patria te desetine Vojne policije, a ukupno je sudjelovalo 168 pripadnika te 14 ključnih oružnih sustava, priopćio je MORH

Demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević,načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te predstavnici Nacionalne garde Minnesote, zamjenik zapovjednika NMG general bojnik Neil G. Loidolt i zamjenik načelnika J5 NMG bojnik Ryan Rossman uz brojne druge goste.

Težišna zadaća vježbovne skupine na demonstraciji bila je savladavanje rijeke Kupe s ciljem osiguranja manevra namjenske bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Oštećena prometna infrastruktura onemogućila je kretanje manevarskih snaga, a u području prijelaza postojala je mogućnost neprijateljskog napada. „Namjenski organizirane snage za savladavanje vodene zapreke morale su uspostaviti dva skelska mjesta prijelaza i jedno mostno mjesto prijelaza preko rijeke te osigurati prelazak vojnih snaga i tehnike“, pojasnio je zapovjednik Namjenski organiziranih snaga za svladavanja vodenih zapreka bojnik Ivica Miložić.

Prvi dočasnik NOS-a za svladavanje vodenih zapreka časnički namjesnik Dario Vukušić iznio je mogućnosti prelaza na ovaj način uspostavljenog mostnog mjesta prijelaza preko kojega u sat vremena može prijeći do 600 vozila, a omogućuje i dvosmjeran prelazak. Za potrebe prikaza svladavanja vodene zapreke u sklopu vojne vježbe Velebit 18-združena snaga uspostavljen je most dužine 93 metra sastavljen od 11 plovnih članaka.

Nakon uspješne demonstracije vojnicima se obratio ministar Krstičević: „Vidjeli smo provedbu jedne od složenijih vojnih zadaća koje mogu biti postavljene pred našu vojsku, svladavanje vodene prepreke. Vi, pripadnici inženjerijskih postrojbi, iznijeli ste jedan od zahtjevnijih dijelova provedbe ove vježbe.

Nailazak na vodenu zapreku, osiguranje položaja i koordinacija sa snagama koje svladavaju vodenu zapreku uz istovremenu zaštitu snaga korištenjem aktivnih i pasivnih mjera, zahtjeva iznimno dobro planiranje i pripremu kao i brzu reakciju i prilagodljivost”. „Danas ste pokazali svu snagu Hrvatske vojske“, kazao je ministar upućujući pohvale svim sudionicima za pokazane sposobnosti.

Čestitke je vojnicima na prikazanom u provedbi ovog dijela vježbe uputio i general zbora Mirko Šundov: “Impresioniran sam spretnošću i brzinom te koordinacijom koju ste pokazali u realizaciji ove zadaće”, kazao je načelnik.

Zapovjednik Inženjerske pukovnije brigadir Alan Srpak po završetku vježbe izrazio je zadovoljstvo uspješnom provedbom zadaća napomenuvši kako su namjenski organizirane snage koje su bile ustrojene od pontonirske, mosno-amfibijske i satnije riječnih brodova uspješno uspostavile skelsko i mostno mjesto prelaza čime je omogućen prelaz rijeke namjenskih oklopno-mehaniziranih postrojbi, a čime su među ostalim prikazali integrirano i usklađeno zajedničko djelovanje, priopćio je MORH

Foto: MORH / J. Kopi

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dino Merlin otkazao suradnju bubnjaru

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovački glazbenik Dino Merlin objavio je u nedjelju da je odlučio prekinuti suradnju sa svojim bubnjarom Amarom Češljarom zbog njegove izjave da bi “poslao tenk” na Hrvate koji su ovaj tjedan u Mostaru prosvjedovali protiv izbora Željka Komšića za hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH jer je izabran glasovima Bošnjaka.

“Ma tenk poslat i opleti. Ovo je ba ludilo. Nema tu glave za razgovore”, napisao je Češljar u komentaru na jednom sarajevskom portalu.

Izjavu su prenijeli svi utjecajni hrvatski mediji u BiH nakon čega je uslijedio velik broj kritika.

Dino Merlin odlučio je prekinuti suradnju s njime.

“Razočaran sam, tužan i oštro osuđujem nedavne postupke glazbenog suradnika Amara Češljara koji je svojim neumjesnim komentarima nanio nemjerljivu štetu timu profesionalaca i umjetnika koji sa mnom već nekoliko desetljeća diljem svijeta kroz glazbu propagiraju ljubav, mir i dobro”, objavio je Merlin u priopćenju za javnost.

“Svi moji suradnici dobro znaju da moji životni svjetonazori ni na koji način ne isključuju bilo koji narod ili pojedinca i da u mom timu nema mjesta onima čiji stavovi izražavaju i pozivaju na nacionalne, rasne, religijske ili bilo koje druge vrste netrpeljivosti”, istaknuo je.

“Zbog nepoštivanja osnovnih principa na kojima je zasnovano naše djelovanje, odlučio sam odmah otkazati daljnju suradnju Amaru Češljaru”, navodi Merlin.

“Ovim putem i primjerom pozivam sve nas na razumno djelovanje kako bi preuzeli odgovornost za svoje riječi i djela i bili korektivi jedni drugima u izgradnji tolerantnije budućnosti”, zaključio je Merlin.

Češljar je u subotu u dva odvojena pokušao uzmaknuti tvrdeći da je njegov stav bio odgovor nacionalistima.

“Komentar je važio za nacionaliste koji nisu dobro došli ni u jednu zemlju”, napisao je Češljar i dodao kako se u BiH ‘mnogi petljaju’ te se dodatno zapetljao objašnjavajući što je mislio pišući komentar. “Ovi koji su tu, općenito, tu zemlju ne smatraju kao svoju, a kao žive u njoj. Čast iznimkama naravno”, napisao je.

Dodao je i kako glazbenik Dino Merlin nema nikakve veze s njegovim stavom.

Tri sata kasnije se predomislio pa je u novome mailu predložio hrvatskim medijima, koji su ga nakon toga ismijali, da objave kako je njegov profil hakiran.

“Nego kako se profili zaista hakiraju možda radi situacije nije loše upravo to objaviti ako se slažete?! Česljaru hakiran profil i to je sve”, rekao je.

(Hina)

 

Udruge u Austriji tražit će zabranu koncerta Dine Merlina

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari