Pratite nas

BiH

BRANITELJI: Emir Suljagić – mazlum ili hablečina

Objavljeno

na

Nakon četiri godine političkog maltretiranja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini od strane Zlatka Lagumdžije i Zukana Heleza, tj. SDP-a BiH koji je na posljednjim općim izborima biračkom voljom izbačen s bh. političke scene, i koji nije uspio dekonstituirati hrvatski narod u BiH, nemalo smo se iznenadili kad smo vidjeli kako se na bh. političkoj sceni pojavio Emir Suljagić kao kandidat Demokratske fronte za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji sve više preuzima ulogu „novog maltretatora” (za kojeg još nismo razjasnili je li mazlum ili hablečina) hrvatskog naroda u BiH pod budnom paskom svog predsjednika Željka Komšića, koji je to isto radio osam godina kao hrvatski član Predsjedništva kojeg su izabrali Bošnjaci.

Nama, braniteljima oboljelim od PTSP-a, čim smo vidjeli prethodno navedeni video snimak s predizborne kampanje Emira Suljagića, je odmah bilo jasno kako se radi o osobi oboljeloj od postratnog traumatskog sindroma (PTSP) kojoj su pomiješane zamišljene i realne slike društva u BiH, i kojoj će se, ukoliko se pravovremeno ne javi određenoj zdravstvenoj ustanovi, zdravstveno stanje pogoršavati, zbog čega će svi snositi posljedice njegova javnog djelovanja

Emir Suljagić je rođen 21. svibnja 1975. u Ljuboviji (Srbija), no veći dio svog životnog vijeka proveo je u istočnoj Bosni, u Bratuncu, gdje je doživio velika tragična iskustva od Vojske RS-a, što je kod njega izazvalo velike i trajne psihičko-emotivne promjene karaktera.

Samo značenje imena „Emir” (arapski: أمير, perzijski: امیر) izvorno je značilo zapovjednik ili general, ili pak princ) oslikava želju da se malom Suljagiću od rođenja otvore plemenitaške ambicije, tj. da bude različit i izuzetan u svom budućem životu.

Emir Suljagić je rođen 21. svibnja, na datum koji se u horoskopu prelama između Bika i Blizanaca, horoskopskih znakova koji su po svojim općim karakteristikama vrlo oprečni. Dakle, Bikovi su posesivni, lako prasnu te su izrazito vezani uz prirodu, pa ako već moraju živjeti u nekom neboderu u velegradu, sigurno će imati mnoštvo biljaka na svojoj terasi ili balkonu. Za razliku od Bika, Blizancu uvijek nedostaje druga polovina, ne podnose dosadnu monotoniju i u njihovoj glavi je uvijek prisutno mnoštvo ideja koje ne stignu realizirati. Izuzetno se vole družiti i voditi razgovore koji su uglavnom neuhvatljivi i površni.

Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i ravnopravnih građana i dovoljan je ustavni obrazac kako treba Bosnu i Hercegovinu iznutra urediti da se svi narodi i građani osjećaju komotno. No, naš kolega Emir Suljagić, kao kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dosjetio se kako treba uvesti i četvrti konstitutivni narod koji bi se zvao „ostali”.

Prema njegovom političkom programu, „ostali” bi se zalagali za građansku BiH, za bosanski jezik kao službeni bh. jezik, za Sarajevo kao glavni grad BiH, za jednu izbornu jedinicu u Federaciji BiH, a „ostalim” bi trebale pripasti i sve hrvatske i srpske pozicije u Federaciji, točno onako kako je to nekad planirao Ejub Ganić, član Predsjedništva BiH iz reda Jugoslavena.

Budući da Emir Suljagić javno uvjetuje formiranje vlasti na državnoj i federalnoj razini izbacivanjem predstavnika srpskog i hrvatskog naroda koji mu nisu po volji, i kao takav je vrlo omiljen u medijima na bosanskom jeziku, nije nam jasno zašto bi predstavnici hrvatskog i srpskog naroda uopće razmišljali o bilo kakvoj koaliciji s njegovom strankom, koja ima ozbiljne psihološke probleme s realnošću u Bosni i Hercegovini.

Sektor branitelja oboljelih od PTSP-a
KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari