Pratite nas

Događaji

Glogoški: ‘Životi su nam ugroženi! Policija je sinoć pokušala oteti Klemma!’

Objavljeno

na

Nakon jučerašnjeg cjelodnevnog prosvjeda, branitelji koji na Trgu svetog Marka traže sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, noć su proveli u crkvi Svetog Marka. Sinoć u 22 sata policija je krenula u akciju uklanjanja prosvjednika , no oni su se povukli u crkvu. Kako je tekao jučerašnji prosvjed pročitajte ovdje.

[ad id=”68099″]

Noć koju je 50-ak branitelja provelo u Crkvi Sv. Marka bila je poprilično hladna, pa su uz utičnice za punjenje mobitela najtraženije bile deke kojih nije bilo dovoljno za sve. Vrata crkve su tijekom noći naizmjence čuvali isusovci i franjevci, dok je pred vratima stajala policija.

Novi dan branitelji započeli su  svetom misom u 7.30, a policija stanare Gornjeg Grada ne pušta u Crkvu na misu.

Đuro Glogoški će, kako doznajemo, u 9 sati održati konferenciju za medije.

Tijek događaja pratite u nastavku:

9.34 – Deset klubova zastupnika u Saboru je tražilo stanku zbog prosvjeda na Markovu trgu.

– Nekad se za ovakve događaje tražio dolazak premijera u Sabor, kazao je Ivan Šuker

9.30 Mario Filipi, jedan od branitelja obratio se i policiji te rekao da je 1991. godine izgubio ruku i nogu dok je kraj njega poginulo šest policajaca.

– A sada vi kolege dižete ruku na nas po narudžbi političara, dezertera koji nije bio ovdje. Na najgrublji način se napada crkvu. Mi nismo izmanipulirani ljudi, branimo sebe i državu, pozivam policiju, budimo braća kao 1991. i nemojmo jedan na drugog dizati ruku, zaključio je Filipi.

9.23 Sa stepenica crkve iza ograde i kordona policije Đuro Glogoški održao je konferenciju za novinare na kojoj je pozvao čelne ljude Hrvatske premijera Zorana Milanovića, predsjednika sabora Josipa Leku i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović na razgovor.

– Tko je danas izdao zapovijed da policija krenu u crkvu i obračunava se sa 100 postotnim invalidima. Je li to zapovijed Freda Matića, policije, ministra Ostojića ili predsjednika Vlade. Policija je sinoć u tri navrata pokušala ući u crkvu. U jednom trenu su i ušli, ali mi smo ih zaustavili. Unutra su najteži invalidi, imamo svoje fiziološke potrebe, problema s lijekovima, hranom i pitkom vodom, a policija nikog ne pušta unutra. ovo je vrlo ozbiljna situacija, osjećamo da su nam ugroženi životi i ako izađemo vani i policija bude postupala kao sinoć, strahujemo za svoje živote, kaže Glogoški te dodaje kako je policija sinoć pokušala oteti Klemma, ali su branitelji to spriječili te da je jedino što oni traže razgovor s premijerom i zanima ih jesu li branitelji ovo dosita zaslužili.

Ne planiramo izaći odavde do daljnjega. Možemo samo podsjetiti na rečenicu pokojne Nevenke Topalušić ‘Odavde me mogu samo mrtvu iznijeti’,  kazao je Glogoški koje je pozvao građane da im pomognu.

9.20 Branitelji su rekli da ih je u crkvi 130. Prije pressice strigla je hitna pomoć i odvela jednog muškarca

9.05  – Sa stepenica crkve iza ograde i jkordona policije Đuro Glogoški održao je konferenciju za novinare na kojoj je pozvao čelne ljude Hrvatske premijera Zorana Milanović, predsjednika sabora Josipa Leku i predsjedcniu Grabar Kizatović na razgovor.

– Tko je danas izdao zapovijed da policija krenu u crkvu i obračunava se sa 100 postotnim invalidima. Je li to zapovijed Freda Matića, policije, ministra Ostojića ili predsjednika Vlade. Policija je sinoć u tri navrata pokušala ući u crkvu. U jednom trenu su i ušli, ali mi smo ih zaustavili. Unutra su najteži invalidi, imamo svoje fiziološke potrebe, problema s lijekovima, hranom i pitkom vodom, a policija nikog ne pušta unutra

9.03 Očekuje se kako bi premijer Zoran Milanović oko 9 sati trebao doći u Vladu

8.36 Kako javlja RTL, branitelji smiju izaći iz crkve, ali policija im neće dopustiti da se u nju vrate

8.30 Dva policajca prišla su braniteljima i razgovoraju, traze da iziđe Josip Klemm

8.20 Mislim da su branitelji bezprizorno iskorišteni za političke svrhe, reao je Jovanović dodajući da kao branitelj osjeća nelagodu te da je krajnje vrijeme da se prosvjednici vrate kućama. Jovanović je zaključio da najveći do crve u Hrvatske radi u korist HDZ-a

8.00 Branitelji su izašli i stoje na ulazu. Ivan Pandža napustio je trg. Policija i dalje stoji

7.35 Jedna žena je iz smjera zapada prošla pokraj policajaca i krenula prema ulazu u crkvu, ali ju je policajac zaustavio pa se vratila

7.30 Glogoški i ostali branitelji ušli su natrag u crkvu, ostala su samo dvojica branitelja vani koja puše

7.20 Oko 5 minuta poslije iz crkve je izašao još jedan muškarac u kolicima koji je rekao da je umoran i da ima zdravstvenih problema. Na pitanje kako je proveo noć rekao je “besano ali dobro”.

7.15 Glogoški je kratko pričao s jednim policajce, nakon čega je jedan muškarac u kolicima iz Markove crkve otišao u gradsku skupštinu na wc. Nije bio raspoložen za pitanja novinara, a na pitanje koji je plan za danas rekao je “ne znam”. Od 8 sati građani se opet smiju okupljati na Markovu trgu pa se očekuje da će tada branitelji izaći iz crkve na trg

7.10 Đuro Glogoški i skupina branitelja su izašli iz crkve. Ispred ulaza u crkvu je i dalje ograda. a nešto dalje u polukružnoj formaciji stoji policija.

Glogoški: ‘Životi su nam ugroženi! Policija je sinoć pokušala oteti Klemma!’

Posted by Jutarnji on 29. svibnja 2015

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari