Pratite nas

Hrvatska

Branitelji jedinstveni: Premijeru, smijenite ministra Freda Matića!

Objavljeno

na

”Da, tražimo od premijera Milanovića da smijeni ministra branitelja Freda Matića, jer on već odavno nije ministar branitelja, niti zastupa naše interese, već je samo ministar u Vladi”, kaže za direktno.hr Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba. U ime udruge kojoj je na čelu, Deur je došao izraziti podršku Udruzi stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Traže ostavku ministra branitelja Freda Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. U trenutku dok razgovaramo, ispred Ministarstva je oko dvjestotinjak branitelja iz Zagreba, a tijekom utorka očekuje se i dolazak ostalih iz cijele Hrvatske.

Deur podsjeća da je prije pola godine održana prva konvencija hrvatskih branitelja u dvorani ”Lisinski” u Zagrebu, s koje je poslana poruka Vladi i premijeru Milanoviću. A ta je poruka bila vrlo jednostavna: Domovinski je rat svetinja i temeljno načelo na kojem počiva hrvatska država. Na toj je konvenciji bio i ministar branitelja Matić, koji je tom prigodom- izviždan.

‘Hrvatska televizija na čelu s ravnateljem Goranom Radmanom potpuno je ignorirala naš skup, prikazala ga marginalno, kao nešto ‘usputno’. A sam Matić, umjesto da je ozbiljno shvatio naša upozorenja, kao i da je upoznao premijera s našim nezadovoljstvom, potpuno se oglušio”, kaže Deur.

Objašnjava da branitelji ne osporavaju činjenicu da je Matić i sam bio hrvatski branitelj i ne radi se o osobnim animozitetima, već o tome da on jednostavno ne radi kvalitetno svoj posao i ne zanimaju ga problemi branitelja, na koje oni upozoravaju godinama. ‘‘Imamo osjećaj da Ministarstvom branitelja upravlja ministrica Milanka Opačić, a ne ministar Matić. On uopće ne želi shvatiti da je ministar hrvatskih branitelja, a ne ministar u Vladi i zato smatramo da nije kompetentan da vodi taj resor”, nastavlja Deur.

Ministar otjerao predsjednika HRVI-ja

Kaže i da je u ponedjeljak ujutro ministar Matić primio na kratki sastanak Đuru Glogoškog, predsjednika HRVI-ja, ali da ga je ”praktički otjerao”. I to je bila kap koja je prelila čašu te su se stoga braniteljske udruge počele okupljati kako bi dale potporu. ”Ovo nije samo stvar hrvatskih branitelja, koji su svakodnevno šikanirani, izbacivani s posla i tjerani, već i svakog hrvatskog čovjeka”, kaže Deur.

Ne zna koliko će dugo trajati prosvjed, ali sigurni su da ovoga puta idu do kraja, a to je- smjena ministra Freda Matića. ”Dosta je, sada je stvarno dosta”, zaključio je Deur, rekavši da će branitelji prvi dati potporu Milanoviću u smjeni Matića.

Podsjetimo, u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata i uz potporu drugih braniteljskih udruga danas je pred zgradom Ministarstva branitelja počeo prosvjed koji će, po najavama organizatora, trajati dok ne budu smijenjeni ministar branitelja Predrag Matić, njegova zamjenica Vesna Nađ i pomoćnik Bojan Glavašević.

“Razloga za njihovu smjenu je 500 tisuća. U zadnje tri godine Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Matićem, zamjenicom Nađ i pomoćnikom Glavaševićem nije ništa napravilo za braniteljsku populaciju, stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji”, poručio je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI-a Đuro Glogoški.

Tome treba reći “Dosta” jer su hrvatski branitelji stvarali hrvatsku državu, a ne oni koji su je pljačkali i oni koji su im omogućili da pljačkaju, rekao je Glogoški praćen burnim pljeskom stotinjak branitelja, invalida Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

“Tražimo smjenu ministra u Vladi, a ne ministra branitelja Predraga Matića, kako je sam za sebe rekao, i očekujemo da nam se javi onaj tko je nadležan za smjenu. Od tih zahtjeva nećemo odustati i ostajemo ovdje do njihovih ispunjenja”, kazao je Glogoški.

Prosvjednici su na ulazu u zgradu Ministarstva branitelja postavili velike fotografije i imena poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja.

“Teško je nešto poručiti nakon našeg suborca Glogoškog i ovih fotografije naših prijatelja i suboraca stradalih u Domovinskom ratu, koje govore više od riječi”, rekao je okupljenima predsjednik Udruge gardijskih brigada Ilija Vučemilović.

“Jesu li ova ranjavanja i ozljede privilegije”, upitao je i poručio da je omalovažavanju branitelja došao kraj. Najavio je da će se prosvjedu priključiti suborci iz čitave Hrvatske.

U izjavi za Hinu Glogoški je rekao kako se nedavno sastao s ministrom Matićem, no nije postignut nikakav dogovor. Optužio je ministarstvo da ne poduzima ništa kako bi pomoglo braniteljima, te ustvrdio da svakodnevno branitelji koji rade dobivaju otkaze, gazi se po njihovim grobovima, pljuje po stradalnicima Domovinskog rata, a vlast veliča one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Time se priprema teren kako bi agresori ostvarili prava, ustvrdio je Glogoški te Ministarstvo branitelja prozvao “Ministarstvom partizana, četnika, ustaša i žandarmerije”. Mi ne želimo da to ministarstvo sutra postane “Ministarstvom agresora” i zato nećemo odustati od naših zahtjeva, rekao je Glogoški.

direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Božinović: Hrabrost policajaca u Vukovaru ispisala najslavnije stranice u povijesti stvaranje države

Objavljeno

na

Objavio

Hrabrost i odlučnost policajaca da se s Vukovarcima i pripadnicima ZNG-a odupru daleko moćnijem neprijatelju ispisala je najslavnije stranice u povijesti stvaranja hrvatske države, istaknuo je u srijedu u Vukovaru ministar Davor Božinović na In memoriamu za 97 policajaca poginulih i nestalih u obrani Vukovara.

„Naša je obveza kao sustava i kao države čuvati spomen na njih i prenositi njihovu žrtvu novim generacijama kako se sve ono što se događalo u Vukovaru ne bi prepustilo zaboravu“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović. Naglasio je da na “In memoriamu za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“ nazoči cijelo vodstvo MUP-a na čelu s ravnateljem policije Nikolom Milinom kao i načelnicima svih Policijskih uprava.

Komentirao je i nezadovoljstvo procesuiranjem ratnih zločina naglasivši da je s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom u stalnom kontaktu te da je još u veljači 2018. godine osnovana posebna radna skupina za istraživanje ratnih zločina na prostoru Vukovara koja je postigla značajne rezultate.

„To naravno nije sve, niti će se ikad prestati raditi na identifikaciji i kaznenom procesuiranju svih počinitelja zločina u Vukovaru“, rekao je Božinović te dodao da je u ovoj godini policija razotkrila 19 kaznenih djela ratnog zločina od kojih se 10 odnosi na Vukovar.

Božinović o Vučjaku: To nije dobro za EU, a ni za europsku perspektivu BiH

Na pitanje ima li opasnosti od prodora 1.500 migranata u Hrvatsku kojima je u kampu Vučjak u BiH isključena voda i struja Božinović je rekao da ilegalni migranti svakoga dana pokušavaju ući u Hrvatsku, a da je hrvatska policija ta koja štiti granice i spremna je za svaki scenarij.

„Meni je žao da se to događa u BiH i osobno sam upozoravao kolege u BiH da se moraju jače angažirati na zaštiti svojih istočnih granica jer, i po njihovu priznanju, s istoka u BiH ilegalni migranti ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji. To nije dobro za BiH, nije dobro za EU ali nije dobro ni za europsku perspektivu Bosne i Hercegovine“.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, među ostalim, istaknuo je da broj smrtno stradalih i nestalih policajaca u Vukovaru dovoljno govori o razmjeru agresije na grad i stradanju branitelja. „Uz ogroman ponos i zahvalnost prema tim ljudima ostaje i praznina u srcu i nespokoj zbog svih koji su po okupaciji grada živi zarobljeni, a potom likvidirani“, rekao je Penava. Ocijenio je da grad Vukovar u mandatu aktualnih ministara unutrašnjih poslova i obrane „…dobiva ono što je davno trebao dobiti“ te najavio da će uskoro početi radovi na objektu u Vukovaru u kojem će se trajno razmjestiti postrojba Interventne policije PU vukovarsko-srijemske.

Ipak i dalje stoji na stajalištu da Hrvatska nije bila na razini zadatka kada je pitanju procesuiranje ratnih zločina koje „…procesuira međunarodna zajednica pa i sud u Beogradu“ te da je potrebno vratiti spokoj u vukovarske domove čega je preduvjet pravda za Vukovar.

Program „In memorijam za 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“ kojim se MUP prvi puta na ovakav način prisjeća poginulih i nestalih pripadnika u obrani grada heroja počeo je sedam kilometara dugom Memorijalnom utrkom „Hvala vam za moj korak slobodni“ od mjesta pogibije vukovarskog heroja Blage Zadre do spomen-križa na ušća Vuke u Dunav koju je pretrčalo 100-njak trkača svih uzrasta.

Trkačima su na cilju ministar Božinović, glavni ravnatelj policije Milin te načelnik PU vukovarsko-srijemske Fabijan Kapular podijelili zastavice Republike hrvatske kao simbol slobode i samostalnosti.

Središnji program pod nazivom „Smije li ratnik plakati“ održan je u vukovarskom Cinestaru gdje je prikazana kraća verzija istoimenog sportsko-domoljubnog filma kao i isječci HRT-ovih dokumentaraca vezanih uz rat u Vukovaru.

Kod spomen-obilježja 97-orici poginulih i nestalih policajaca u obrani Vukovara postavljenog 2017.godine ispred zgrade Općinskog i Županijskog suda gdje se nekada nalazila Policijska uprava Vukovar, upaljene su i položene „Svijeće zahvale za naš korak slobodni“, a potom se zajedničkom molitvom molilo za vječni spomen na poginule i nestale policajce. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Vlada nije kapitulirala pred poslodavcima nego radi u interesu građana

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio da Vlada nije kapitulirala pred poslodavcima nego se samo želi još malo konzultirati, dodavši da ona donosi zakone u interesu građana Hrvatske.

Dolazeći na saborsku sjednicu na upit zašto je Vlada iz procedure povukla šest zakonskih prijedloga i je li u pitanju kapitulacija Vlade pred poslodavcima kazao je: “Nismo kapitulirali pred poslodavcima, samo se želimo još malo konzultirati, smatramo da imamo još vremena da to usvojimo u redovnoj proceduri.”

Vlada je na telefonskoj sjednici povukla prijedloge zakona o izmjeni Zakona o radu, o izmjeni Zakona o državnim službenicima, o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, o izmjeni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te o izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Najavila je da će ih dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima i potom ih uputiti u redovnu proceduru.

Na pitanje u čijem je to interesu – sindikata, poslodavaca ili nekog trećeg, Plenković je odgovorio da je to “u interesu građana Hrvatske“. Na primjedbu da, ako popušta poslodavcima, onda može i prosvjetarima povećati plaće, Plenković je neodređeno kazao: “Sve ćete čuti danas i sve će biti jasno.”

Upitan što će biti s prosvjetarima koji su danas bili pred Banskim dvorima i hoće li ih primiti na razgovor ili je na stolu i dalje Vladina ponuda “2 plus 2“ povećanja plaće, odgovorio je da je on uvijek za dijalog. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari