Pratite nas

Hrvatska

Branitelji jedinstveni: Premijeru, smijenite ministra Freda Matića!

Objavljeno

na

”Da, tražimo od premijera Milanovića da smijeni ministra branitelja Freda Matića, jer on već odavno nije ministar branitelja, niti zastupa naše interese, već je samo ministar u Vladi”, kaže za direktno.hr Ante Deur, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba. U ime udruge kojoj je na čelu, Deur je došao izraziti podršku Udruzi stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI), koja je organizirala prosvjed ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu. Traže ostavku ministra branitelja Freda Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića. U trenutku dok razgovaramo, ispred Ministarstva je oko dvjestotinjak branitelja iz Zagreba, a tijekom utorka očekuje se i dolazak ostalih iz cijele Hrvatske.

Deur podsjeća da je prije pola godine održana prva konvencija hrvatskih branitelja u dvorani ”Lisinski” u Zagrebu, s koje je poslana poruka Vladi i premijeru Milanoviću. A ta je poruka bila vrlo jednostavna: Domovinski je rat svetinja i temeljno načelo na kojem počiva hrvatska država. Na toj je konvenciji bio i ministar branitelja Matić, koji je tom prigodom- izviždan.

‘Hrvatska televizija na čelu s ravnateljem Goranom Radmanom potpuno je ignorirala naš skup, prikazala ga marginalno, kao nešto ‘usputno’. A sam Matić, umjesto da je ozbiljno shvatio naša upozorenja, kao i da je upoznao premijera s našim nezadovoljstvom, potpuno se oglušio”, kaže Deur.

Objašnjava da branitelji ne osporavaju činjenicu da je Matić i sam bio hrvatski branitelj i ne radi se o osobnim animozitetima, već o tome da on jednostavno ne radi kvalitetno svoj posao i ne zanimaju ga problemi branitelja, na koje oni upozoravaju godinama. ‘‘Imamo osjećaj da Ministarstvom branitelja upravlja ministrica Milanka Opačić, a ne ministar Matić. On uopće ne želi shvatiti da je ministar hrvatskih branitelja, a ne ministar u Vladi i zato smatramo da nije kompetentan da vodi taj resor”, nastavlja Deur.

Ministar otjerao predsjednika HRVI-ja

Kaže i da je u ponedjeljak ujutro ministar Matić primio na kratki sastanak Đuru Glogoškog, predsjednika HRVI-ja, ali da ga je ”praktički otjerao”. I to je bila kap koja je prelila čašu te su se stoga braniteljske udruge počele okupljati kako bi dale potporu. ”Ovo nije samo stvar hrvatskih branitelja, koji su svakodnevno šikanirani, izbacivani s posla i tjerani, već i svakog hrvatskog čovjeka”, kaže Deur.

Ne zna koliko će dugo trajati prosvjed, ali sigurni su da ovoga puta idu do kraja, a to je- smjena ministra Freda Matića. ”Dosta je, sada je stvarno dosta”, zaključio je Deur, rekavši da će branitelji prvi dati potporu Milanoviću u smjeni Matića.

Podsjetimo, u organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Domovinskog rata i uz potporu drugih braniteljskih udruga danas je pred zgradom Ministarstva branitelja počeo prosvjed koji će, po najavama organizatora, trajati dok ne budu smijenjeni ministar branitelja Predrag Matić, njegova zamjenica Vesna Nađ i pomoćnik Bojan Glavašević.

“Razloga za njihovu smjenu je 500 tisuća. U zadnje tri godine Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Matićem, zamjenicom Nađ i pomoćnikom Glavaševićem nije ništa napravilo za braniteljsku populaciju, stradalnike Domovinskog rata i članove njihovih obitelji”, poručio je predsjednik Udruge stopostotnih HRVI-a Đuro Glogoški.

Tome treba reći “Dosta” jer su hrvatski branitelji stvarali hrvatsku državu, a ne oni koji su je pljačkali i oni koji su im omogućili da pljačkaju, rekao je Glogoški praćen burnim pljeskom stotinjak branitelja, invalida Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

“Tražimo smjenu ministra u Vladi, a ne ministra branitelja Predraga Matića, kako je sam za sebe rekao, i očekujemo da nam se javi onaj tko je nadležan za smjenu. Od tih zahtjeva nećemo odustati i ostajemo ovdje do njihovih ispunjenja”, kazao je Glogoški.

Prosvjednici su na ulazu u zgradu Ministarstva branitelja postavili velike fotografije i imena poginulih i ranjenih hrvatskih branitelja.

“Teško je nešto poručiti nakon našeg suborca Glogoškog i ovih fotografije naših prijatelja i suboraca stradalih u Domovinskom ratu, koje govore više od riječi”, rekao je okupljenima predsjednik Udruge gardijskih brigada Ilija Vučemilović.

“Jesu li ova ranjavanja i ozljede privilegije”, upitao je i poručio da je omalovažavanju branitelja došao kraj. Najavio je da će se prosvjedu priključiti suborci iz čitave Hrvatske.

U izjavi za Hinu Glogoški je rekao kako se nedavno sastao s ministrom Matićem, no nije postignut nikakav dogovor. Optužio je ministarstvo da ne poduzima ništa kako bi pomoglo braniteljima, te ustvrdio da svakodnevno branitelji koji rade dobivaju otkaze, gazi se po njihovim grobovima, pljuje po stradalnicima Domovinskog rata, a vlast veliča one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Time se priprema teren kako bi agresori ostvarili prava, ustvrdio je Glogoški te Ministarstvo branitelja prozvao “Ministarstvom partizana, četnika, ustaša i žandarmerije”. Mi ne želimo da to ministarstvo sutra postane “Ministarstvom agresora” i zato nećemo odustati od naših zahtjeva, rekao je Glogoški.

direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

31. svibnja – Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata

Objavljeno

na

Objavio

Dan grada Zagreba, 31. svibnja obilježit će se svečano dodjelom javnih priznanja Grada zaslužnima, a navečer će na fontanama građani moći uživati u slavljeničkom koncertu “Moj Zagreb tak imam te rad”.

“U ovoj se prigodi uvijek prisjećamo generacija Zagrepčana koje su tijekom povijesti marno gradile i čuvale ljepotu i duh našeg grada. Prisjećamo se naših branitelja koji su najzaslužniji što svoj grad možemo graditi onako kako sami želimo – u slobodnoj, demokratskoj i europskoj Hrvatskoj”, poručio je u čestitki Zagrepčanima gradonačelnik Milan Bandić.

Istaknuo je da je ova godina zbog pandemije koronavirusa teška za sve, a posebice za Zagreb koji se nosi i s posljedicama katastrofalnog potresa koji ga je pogodio 22. ožujka. “Na licu našeg grada, u njegovome povijesnom središtu osobito, potres je ostavio ožiljke na tisućama zgrada i domova te kulturnih, sakralnih, odgojnih, zdravstvenih i sportskih objekata”, podsjetio je Bandić.

Obilježavanja Dana grada Zagreba počet će ujutro kada će izaslanstvo Grada predvođeno gradonačelnikom položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju, kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve – Zid boli te kod Središnjeg križa.

Potom će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma održati svečanost dodjele javnih priznanja Grada Zagreba. Javna priznanja zaslužnima uručit će gradonačelnik Bandić.

Navečer, u 19 sati, ispred katedrale održat će se svečano euharistijsko slavlje u povodu svetkovine zaštitnice Zagreba Majke Božje od Kamenitih vrata i Dana Grada Zagreba.

Slavljenički koncert “Moj Zagreb tak imam te rad” održat će se na fontanama s početkom u 20,30 sati, a nastupit će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sa specijalnim gostom Stjepanom Hauserom.

Na Dan grada Zagrepčani i njihovi gosti moći će uživati u još dva koncerta – Zagrebačkih solista u Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu koji će se održati u 18 sati te na koncertu “HNK u vašem kvartu” koji će početi u 20 sati na maloj pozornici na ulazu u Park Maksimir.

U povodu Dana grada Zagreba na Trgu sv. Marka održat će se prigodna smjena straže počasne satnije Kravat pukovnije, a centrom grada šetat će i popularni likovi iz zagrebačke prošlosti.

Turistička zajednica grada Zagreba građanima i posjetiteljima također će darovati besplatne razglede grada na hrvatskom jeziku u 10 i u 17 sati kada su predviđeni klasični pješački razgledi grada, a u podne tematski razgled “Vraćam se Zagrebe tebi”. Polasci su predviđeni ispred Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Kardinal Bozanić: Ono što se voli, ne uništava se

Objavljeno

na

Objavio

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuo je u subotu na misi za Domovinu, kako događanja u Hrvatskoj 1990. ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe, u kojima je tada vladao komunistički totalitarni režim.

Kardinal Bozanić je to istaknuo predslaveći Svetu misu za domovinu na Dan hrvatske državnosti u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža. “Prigoda je to da posvjestimo odgovornost što je kao građani i vjernici imamo za domovinu, napose u trenutcima mnogih izazova pred kojima se nalazi hrvatsko društvo”, rekao je Bozanić.

Dodao je kako je ovogodišnji Dan hrvatske državnosti po mnogočemu jedinstven, što je vidljivo i kao izvanjski okvir.
“Događanja u Hrvatskoj 1990. godine ulaze u okvir procesa koji je 1989. godine zahvatio zemlje srednje i istočne Europe u kojima je vladao komunistički totsalitarni režim”, rekao je zagrebački nadbiskup.

Naglasio je da se tada podigao u narodima i tadašnjim vremenima ‘val promjena, kada su mnoštva progovorila i otvorila svoje misli i težnje za slobodom’.

Kardinal Bozanić podsjetio je kako su iz toga procesa proizašli mnogi oblici demokracije, koji su pružili nadu u promjene političkih i socijalnih struktura, opterećenih nizom mučnih nepravda i mržnje, ekonomskoga rasula i teških socijalnih sukoba.
“Taj val zahvatio je i nas s procesom demokratskih promjena 1990. godine i s nadom da se pitanja mogu riješiti mirnim putem”, napomenuo je kardinal.

30. svibnja 1990. u starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici

Podsjetio je i kako je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) još 1995., prigodom obilježavanja obljetnice završetka Drugoga svjetskog rata, naglasila kako je, za razliku od drugih naroda Europe, kojima je 1945. godina donijela slobodu i demokracije, u nas komunistički totalitarizam donio mnoštvo progona, zatvora i ubijanja nedužnih ljudi.
Tako naše ratno poglavlje nije završilo s Drugim svjetskim ratom prije 75 godina, kao kod drugih naroda Europe, osobito zapadne Europe. Upravo stoga je 30. svibnja 1990. godine dan kada su u ‘starodrevnu hrvatsku sabornicu ušli slobodno izabrani zastupnici na višestranačkim izborima, s dobrom voljom da zajedno riješe probleme’, naglasio je kardinal Bozanić.

Ocijenio je kako je to događaj koji je shvaćen kao početak od velikoga nacionalnog značaja.

Kardinal Bozanić podsjetio je i kako je Hrvatskih sabor dugo stoljeća bio čuvar hrvatske samobitnosti.
Napominje kako je druga važna činjenica to da je novom naraštaju prenesena važnost uspostave višestranačja nakon komunističke totalitarne vlasti.
“Današnji je datum imao veliku ulogu u konačnom oblikovanju državnosti, što je postalo općim simbolom sposobnim ujedinjavanju”, rekao je kardinal Bozanić i ocijenio štetnim svako poigravanje kalendarom zajedničkoga nacionalnog spomenara.

Višestranački sabor je, ističe, događaj prekretnica u nacionalnom životu Hrvata, jer su događaji proistekli iz njegova rada pokazali da se radi o povijesnom događaju, što su potvrdili i neprestani napadaji na mladu hrvatsku demokraciju.
To se pretvorilo u otvoreni rat protiv naše domovine, rekao je kardinal Bozanić.
Treća vanjska okolnost, dodao je, važna za današnji Dan hrvatske državnosti jest Crkva svetoga Blaža u kojoj obilježavamo današnji dan, raspoređeni po njoj zbog Covida 19. Napominje kako je ovo prigoda zahvaliti Bogu za sve one ljude koji su se nesbično žrvovali i pokazali napor u nesrećama koje su nas pogodile.
Kardinal Bozanić posebno je izdvojio zdravstveno osoblje, vatrogasce, vojnike i policajce  te druge dragovoljce koji su nam u tim trenutcima, danju i noću pomagali i spašavali.

Ono što se voli, ne uništava se

Treba odati priznanje i državnim službama te disciplini hrvatskih građana koja se očitovala u mnogim prigodama, dodao je.
Pomolio se i za sve one koji su svojim zalaganjem i žrtvom omogućili slobodu i dostojanstvo hrvatskom čovjeku, kazao je Bizanić.
Pozvao je vjernike da svoj život usklađuju s Isusom te da uzmognu donositi odluke po mjeri Evađelja i onda kad ih očekuje suočavanje s teškoćama. Tako bi se trebali držati vjernice, a to su posebice očitovali naši hrvatski branitelji, podsjetio je.

Poručio je i kako se za ono što se voli, žrtvuje do kraja. “Ono što se voli ne uništava se, onoga koga se voli, ne vara se”, istaknuo je Bozanić.
Upozorio je i kako je ‘komunistički režim još ostavio na mnogim područjima pustoš, posebice u školstvu i naobrazbi’.
Zato je pozvao ‘na moralnu obnovu zbog pustoši koje je ostavio komunistički režim svojom izopačenošću. Porušio je i omalovažio sve tradicionalne vrednote i moralne norme, što se podjednako odnosi na obiteljski i školski odgoj te radnu i poslovnu etiku’, podsjetio je kardinal Bozanić na riječi prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, i pozvao na pomirenje u hrvatskom društvu.

Na misi za Domovinu bili su, uz okupljene vjernike, i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković i ministri u Vladi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari