Pratite nas

Hrvatska

BRANITELJI ODRŽALI PRESICU U ŠATORU ‘Vlada izjednačava žrtvu i agresora! Evo i dokaza…’

Objavljeno

na

ZAGREB Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata i branitelji koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći smjene resornog ministra Predraga Matića i njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića iznijeli su u četvrtak u svom prosvjedničkom šatoru, kako tvrde, dokaze da Ministarstvo branitelja smanjuje prava branitelja te da izjednačava žrtvu i agresora. Predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški iznio je nekoliko primjera prema kojima ministarstvo smanjuje braniteljska prava i izjednačava žrtvu i agresora. Iznio je primjer 100-postotnog invalida Domovinskog rata prve skupine kojem Grad Zagreb 2012. nije odobrio zahtjev za njegovatelja naglasivši da se branitelj žalio ministarstvu, ali da se ono nije do danas očitovalo o tome iako je zakonski rok 60 dana.

djuro-glogoski-190Rekao je da su i smanjene opskrbnine te naveo primjer jednog branitelja kojem je smanjena opskrbnina i kojem se manja opskrbnina isplaćuje iz Ministarstva socijalne politike i mladih te koja je postala socijalna pomoć od 800 kuna.

MINISTAR MATIĆ ‘I ja sam pod golemim pritiskom, ali ne pomišljam na slične korake kao taj branitelj’

Glogoški tvrdi da resorno ministarstvo kao i cijela vlast izjednačavaju žrtvu i agresora podsjetivši na prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu gdje se izrijekom ne spominje tko je bio agresor na Hrvatsku već je riječ o “paravojnim postrojbama”.

Ima li ta vojska svoje ime i prezime, upitao se. Priprema se i zakon o civilnim žrvama Domovinskog rata, a mi se pitamo za koga, nastavio je. Tko radi popis civilnih žrtava rata, upitao se i dodao “da taj popis radi udruga Documenta, a ne institucije ove države”.Glogoški tvrdi da je pozadina ovog zakona nešto sasvim drugo, a to je da mi u ovom trenutku ne znamo tko je sve sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku te da se istovremeno sprema zakon o civilnim žrvama Domovinskog rata prema kojem može ostvariti pravo netko tko je sudjelovao u agresiji na RH, rekao je. To je ono što vodi prema izjednačavanju žrtve i agresora, dodao je.

Ako ministarstvo napravi jedan nacrt zakona i ako on prođe vladinu i saborsku proceduru tada više nema moćunosti pogreške već se tada radi o namjeri, rekao je Glogoški. Pozvao je sve nadležne institucije u Hrvatskoj da se očituju o tome i dodao da se braniteljima smanjuju prava i nadležnosti prebacuju u druga ministarstva, a da se kroz Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata pokušava progurati da ta prava dobiju drugi.

Vitomir Bajač, predsjednik HVIDR-e dubrovačko neretvanske županije, istaknuo je kako je nedavno predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao grupu branitelja, pripadnika HRM-a iako je među njima bio i jedan branitelj koji je bio dezerter na dubrovačkom ratištu. Također jedan branitelj kojeg je također odlikovao predsjednik, 1992. nečasno je otpušten iz Oružanih snaga. Upitao se koji su kriteriji za odlikovanja branitelja.

Za danas poslijepodne najavljeno je kako će predstavnici branitelja otići u Zabok gdje bi na okruglom stolu govorili o dosad učinjenom na projektu veteranske bolnice Zaboku, a sudjelovat će, prema najavama i ministar zdravlja Siniša Varga.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Tuđman je bio pravi hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković je u subotu u Splitu na svečanoj akademiji u povodu 20. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana istaknuo kako je Tuđman imao ne samo potporu naroda nego i Katoličke crkve te bio istinski hrvatski suverenist koji je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo.

“Podršku je Tuđmanu dao ne samo hrvatski narod plebiscitarno, nego mu je podršku dala i Katolička crkva u Hrvatskoj, institucija koja nas održava, hrani, okuplja – koja kroz naše kršćanske korijene učvršćuje našu tradiciju i naš identitet. Veliku ulogu u tom procesu imao je i kardinal Kuharić i upravo je njihov odnos u mnogome je učvrstio tako snažnu potporu hrvatskog naroda dr. Franji Tuđmanu”, rekao je Plenković u govoru na svečanoj akademiji.

Istaknuo je kako možemo biti ponosni i sretni da smo imali takvog državnika čije nama je djelo “zadaća da njegujemo i unaprjeđujemo Hrvatsku”.
“Predsjednik Tuđman bio je disident, imao je iskustvo Drugog svjetskog rata kao antifašist, bio je povjesničar, političar, zapovjednik, stvaratelj, bio je pobjednik – sve što jedan državnik može samo sanjati Sve to utjelovilo se u liku predsjednika Tuđmana,” poručio je Plenković.

Istaknuo je kako je Tuđman u svojoj doktrini znao na razuman i lucidan način integrirati naslijeđe jednog Ante Starčevića i Stjepana Radića i pozitivne elemente hrvatske ljevice.

“Tuđman je poznavao duboke rane koje su nam osobito kroz 20. stoljeće ostavile silne podjele između pojedinih skupina hrvatskog naroda. Stoga je njegova ideja pomirbe, onako kako je ja vidim, imala dvostruki karakter – imala je najprije snažnu ideju pomirbe unutra hrvatskog bića i to je možda najljepša i najsnažnija poruka Hrvatskoj”, kazao je Plenković.

Dodao je kako je Tuđman “drugu fazu pomirbe” odigrao s predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja.
“I za to je imao snage”, istaknuo je Plenković.

Podsjetio je i na Tuđmanovu iznimno veliku ulogu u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.
“To je zahtjevna i teška zadaća, ali i tu je uspio dobiti potporu u trenucima kad je Hrvatska bila pod režimom sankcija u smislu zabrane uvoza oružja, nalazi načina kako da Hrvati izvan Hrvatske pomognu financijski stvoriti preduvjete da se Hrvatska obrani, a tu vezu održavao je i kasnije”, kazao je.

Plenković je također rekao kako je Tuđmanova ostavština veličanstvena podsjetivši kako je vodio oslobodilačke operacije “Oluja”, “Bljesak” i druge i tu je pokazao da Hrvatska vojska, branitelji i policija imaju snagu vratiti okupirani teritorij.
“Tuđman je Izbjegao je ciprizaciju Hrvatske”, naglasio je Plenković.

Podsjetio je kako je na nedavnom summitu NATO-a kazao kako je Hrvatska jedina od članica (NATO-a) koja zna kako je biti napadnut, koja je doživjela agresiju na svom teritoriju s oko 15.000 poginulih, 60.000 ranjenih i 30 milijardi dolara ratnih šteta a “ne imati kišobran kao sigurnost”.

Plenković je također podsjetio na svojedobnu podršku Henryja Kissingera koji je reako da će se Tuđmanova uloga za hrvatsku povijest vrednovati u budućnosti.

“Moram to reći ovom prigodom, Tuđman je pravi, istinski, jedini hrvatski suverenist – za razliku od mnogih koji o tome danas 30 godina kasnije pričaju. On je tu zadaću ispunio tada kad je trebalo”, poručio je Plenković

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svojim su govorima istaknuli kako je Tuđman glavni protagonist stvaranja hrvatske države te da je njegova uloga povijesna.

Na svečanoj akademiji, na kojoj su, među ostalim, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar uprave Ivan Malenica te nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, prikazan je i dokumentarni film o Tuđmanovim posjetama Splitu.

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je prije svečane akademije vijenac na spomenik Tuđmanu u Splitu te je poručio kako je bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje.

“Bio je vizionar, državnik i čovjekom koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima pronašao snage i prepoznao veliki prijelomni trenutak na europskom kontinentu da realizira svoju ideju slobodne i samostalne hrvatske države”, rekao je Plenković.

Tuđman je, naglasio je, to učinio “poznavajući povijest, poznavajući politiku, ali isto tako uz veliku potporu hrvatskoga naroda, koji mu je dao podršku na referendumu, te uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su ostvarili hrvatsku slobodu i samostalnost”.

To nas sada, ističe Plenković, skoro 30 godina kasnije obvezuje da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe. “Koja je sigurna, koja je gospodarski prosperitetna, socijalno uključiva zemlja, a koja u svojoj punini dijeli one vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poveo svoj narod u samostalnost”, poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Tuđmanovo vizionarstvo nas i danas obvezuje

Objavljeno

na

Objavio

U povodu obilježavanja 20. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković položio je u subotu vijenac na njegov spomenik u Splitu te je poručio kako je Tuđman bio vizionar čija nas hrabrost u borbi za hrvatsku samostalnost i danas obvezuje.

“Bio je vizionar, državnik i čovjekom koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima pronašao snage i prepoznao veliki prijelomni trenutak na europskom kontinentu da realizira svoju ideju slobodne i samostalne hrvatske države”, rekao je Plenković.

Tuđman je, naglašava aktualni predsjednik HDZ-a, to učinio “poznavajući povijest, poznavajući politiku, ali isto tako uz veliku potporu hrvatskoga naroda, koji mu je dao podršku na referendumu, te uz veliku žrtvu hrvatskih branitelja koji su ostvarili hrvatsku slobodu i samostalnost”.

To nas sada, ističe Plenković, skoro 30 godina kasnije obvezuje da gradimo Hrvatsku koja je dio moderne Europe. “Koja je sigurna, koja je gospodarski prosperitetna, socijalno uključiva zemlja, a koja u svojoj punini dijeli one vrijednosti s kojima je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman poveo svoj narod u samostalnost”, poručio je predsjednik Vlade i HDZ-a. (Hina)

 

Marijan Križić: Nedovršena država

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari