Pratite nas

Herceg Bosna

Branitelji su ginuli za ideale koje predstavlja HRHB a ne da bi dojučerašnji komunisti kreirali društvo korupcije, nepotizma, lopovluka…

Objavljeno

na

Hrvatska Republika Herceg Bosna nastala je kao odgovor svima onima koji su vojnom agresijom namjeravali otjerati Hrvate sa njihovih vjekovnih ognjišta, rekao je predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž, za Dnevnik.ba.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjelina Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Na današnji dan prije 24 godine proglašena je Hrvatska Republika Herceg Bosna, kao odgovor svima onima koji su vojnom agresijom namjeravali otjerati Hrvate sa njihovih vjekovnih ognjišta. Odgovor koji govori kako Hrvati nikada neće napustiti BiH i kako su spremni svojim životima platiti cijenu opstojnosti i osiguranja budućnosti svojoj djeci. U čast i spomen svim poginulim i u čast onome što predstavlja Hrvatska Republika Herceg Bosna u svojim idealima, danas ćemo i mi sudjelovati u obilježavanju 24. obljetnice osnutka HRHB, iako se smatramo nedostojnima i iako smatramo licemjernim obilježavati ove obljetnice, dok se u stvarnom životu gaze svi ideali za koje su naši branitelji podnijeli žrtvu”, izjavio je Raguž.

Isti oni, dodao je, koji u silnim institucijama svojom šutnjom podržavaju blaćenje HVO-a i Herceg Bosne, koji podržavaju sarajevsku pravnu agresiju na branitelje HVO-a i njihove zapovjednike, danas će polagati vijence na spomen obilježjima žrtve naših branitelja.

“Čelnici HRHB leže zaboravljeni u Haagu, zapovjednici bivaju HVO-a potjerani u Hrvatsku, dok oni koji su rat proveli u podrumima i u bijegu, danas imaju najjača nacionalna prsa i kroje našu svakodnevnicu po svojoj mjeri”,  rekao je predsjednik HRS-a.

Dodaje i kako se danas gaze hrvatske svetinje HVO i HRHB, najzaslužniji čame u tamnicama, djeca branitelja biva primorana emigrirati u inozemstvo, dok agresorski zapovjednici sjede po Parlamentima, institucijama, zajedno sa „polagačima vijenaca“ dijeleći plijen.

“Naši branitelji su ginuli za ideale koje predstavlja HRHB, nisu ginuli da bi dojučerašnji komunisti i njihovi potomci kreirali društvo korupcije, nepotizma, lopovluka i licemjerstva. Zato je naša obveza je opravdati žrtvu koju su podnijeli naši branitelji. Vrijednosti, prava i vrednote za koje su se žrtvovali naši branitelji i koje su bili temelj osnivanja HR HB na današnji dan, još uvijek žive i dok smo mi tu neće nikada otići u zaborav”, istaknuo je Raguž.

Inače, Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.[3] Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari