Pratite nas

Branitelji traže saborsku raspravu o dvojezičnim pločama i provjeru prikupljenih potpisa

Objavljeno

na

Predsjednik KOT-a RH Tomislav Josić u izjavi medijima naveo je da KOT zahtjeva hitno saborsku raspravu vezanu za protuzakonito postavljanje dvopismenih i dvojezičnih ploča u Vukovaru koja se namjerno ignorira te provjeru prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.Koordinacijsko-operativni tim Republike Hrvatske (KOT RH) kojega, kako tvrde, podupiru 382 braniteljsko-stradalničke i domoljubne udruge, zatražio je na sastanku u Vukovaru održavanje hitne saborske rasprave oko postavljanja dvopismenih i dvojezičnih ploča u Vukovaru te provjeru prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i za ispunjavanje svojih zahtjeva postavio rok od 40 dana.

U suprotnom, kako je rečeno, branitelji će jasno pokazati što misle o takvom kršenju demokratskih procedura i demokracije u Hrvatskoj.

Predsjednik KOT-a RH Tomislav Josić u izjavi medijima naveo je da KOT zahtjeva hitno saborsku raspravu vezanu za protuzakonito postavljanje dvopismenih i dvojezičnih ploča u Vukovaru koja se namjerno ignorira te provjeru prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Od predsjednika Sabora zahtijeva se pokretanje saborske rasprave i njegovo postupanje prema KOT-ovu zahtjevu da se referendum raspiše i provede u što kraćem roku.

Zahtjeva se i proglašenje Vukovara mjestom posebnom pijeteta, prihvaćanje cijelog projekta „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“, prestanak zadiranja u stečena i egzistencijalna prava branitelja te da se braniteljska primanja više ne vode u kategoriji „povlaštenih“ jer ona to nisu ni po kojem parametru.

U slučaju neispunjenja zahtjeva KOT će „također, poštujući Ustav RH i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina po članku 8., maknuti protuzakonito postavljene dvopismene i dvojezične ploče s pročelja zgrada u gradu Vukovaru“, naglasio je Josić u ime predstavnika 382 braniteljsko-stradalničke i domoljubne udruge kao i pojedinaca okupljenih u KOT RH.

Izjava za medije Koordinacijsko-operativnoga tima RH organizirana je ispred zgrade Policijske postaje Vukovar, uz petominutnu blokadu dijela Radićeve ulice, gdje se postaja nalazi te kolektivno slikanje pred ulazom u PP Vukovar više desetaka sudionika sjednice KOT-a sa zastavom Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara, kojom su prekrivene dvojezične ploče na zgradi policijske postaje.

„Došli smo pred Policijsku postaju jer je policija popisivala registracije i pregledavala vozila sudionika sastanka KOT-a RH. Došli smo ovdje da nas vide, mi se ne skrivamo ni od koga, mogli su nas zamoliti i mi bismo došli i rekli im tko je bio na sastanku“, rekao je Josić.
Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari