Connect with us

I branitelji žele kupiti ili uzeti u najam državno blago – Goli otok, da opet postane – Goli otok!

Published

on

Ne damo svoju “djedovinu”, ili valjda smo to zaslužili

I branitelji žele kupiti ili uzeti u najam državno blago – Goli otok, da opet postane – Goli otok!

Eto, i to smo dočekali. Hrvatska Vlada, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pokrenuo je hvale vrijednu akciju nazvanu “Projekti 100”, što znači da žele dati u zakup, najam ili prodaju sto nekretnina u državnom vlasništvu, od vila, tvrtki, gospodarskih zgrada, pa do bivšeg komunističkog logora Goli otok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAStoga će se u ovu akciju uključiti i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.). Naime, mi želimo da nam država da u najam, i to za jednu kunu – Goli otok, u kojem su u vrijeme vladavine Josipa Broza Tita bili zatvarani, mučeni i ubijani politički zatvorenici, sve do 1988., od kada je potpuno napušten, i danas je dijelom u ruševinama. Posjećuju ga “zalutali” turisti, te ribari i pastiri s otoka Raba koji tu preko ljeta dovezu ovce na ispašu.

Što bi mi s Golim otokom?

Nastojali bi, prije svega, uz pomoć Europske unije (EU) na njemu ponovno otvoriti logor, ali ne kakav je bio u vrijeme Josipa Broza, već otvorenog tipa, u kojem bi država mogla “pospremati” ratne profitere, domaće izdajice, dezertere, one koji su se zaposlili a imaju lažne diplome, koji su kupili za kunu ogromne firme a onda na ulicu otjerali radnike, i slične. Kad uskoro HDZ ponovno dođe na vlast, oni su već sada najavili da će provesti prijeko potrebnu lustraciju, pa će sigurno trebati koje mjesto i za takve, bivše Udbaše i njihove doušnike, koji su krivi za nevolje brojnih nevinih  hrvatskih građana, a koji su možebitno učinili i neko najteže kazneno djelo, poput raznih perkovića i mustača, a koje za sada, osim ovih “ptica”, nitko za ništa ne tereti.

U ovom logoru ne bi postojala žičana ograda, ni  stražari, poglavito ne onakvi kakvi su bili u vrijeme Broza (ako postoji još netko živ iz tog vremena, onda bi on mogao jedino biti stanovnik ovog otoka), sagradili bi katoličku crkvu usred naselja, trgovački centar (za to je svaki malo veći trgovac zainteresiran), a  zatvorenici bi, poput onog zatvora u kojem je bio Čačić, (zbog ubojstva dva madžarska građana), imali golf igralište, teretanu, mogli bi se baviti glazbom, ribolovom, biciklizmom, auto trkama, čuvanjem domaćih i divljih životinja ili slikati domoljubne motive. Uveli bi im i internet, kao što imaju najsuvremeniji zatvori u Europi. Povremeno bi organizirali i gostovanja naših poznatih umjetnika, kao primjerice privatnog teatra Ulysses Rade Šerbedžije i njegove žene Lenke, tim prije jer  njima, vjerujemo, ne bi bilo teško jedan otok zamijeniti drugim.

Divota jedna.

Za ravnatelja bi uzeli, ako nam dozvole, najodlikovanijeg Hrvata, od stoljeća sedmog, bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji je ogromno bogatstvo stekao kao logističar u Domovinskome ratu, a za njegova zamjenika, a koga drugog  nego –  dr. Ivu Sanadera. Naime, ako je Sanader znao voditi državu, onda će znati upravljati i zatvorom.

U jednom dijelu ovog logora svečano  bi otvorili i Memorijalni muzej (vrpcu bi prerezao Josip Manolić, Mesić, Fumić, Pusić, Teršelič, Badovinac ili neki njihovi najbliži rođaci) u kojem bi logoraši, ali i eventualni turisti, mogli razgledati sve Brozove strahote, a zvao bi se “Da se nikada ne zaboravi i – ne ponovi”.

Vjerujemo da će nam u svezi ove ideje izaći u susret i Vlada RH, već navedena Europska unija, ali i relativno brojni hrvatski milijarderi, poglavito oni koji već imaju goleme tvrtke, jer bi se i na ovaj način, a ne samo preko režimskih medija, mogli propagirati.

Kao što će vile koje su ponudili na prodaju ili najam ostati vile, tako i Goli otok treba ostati što je i bio, ali suvremen i na ponos EU (“mušterija” će uvijek biti, tim prije kad već danas pošteni ljudi ostaju zbog ovrha i bez svojih domova za desetak ili dvadesetak tisuća kuna).

Eto, mi smo iskazali interes, dali ideju i mišljenje, kako to Državni ured za upravljanje državnom imovinom i traži, a rok za natječaj je do 15. rujna, pa ćemo vidjeti – kome opanci, a kome obojci!

Mladen Pavković

kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari