Pratite nas

Branitelji u ZHŽ-u još uvijek čekaju svoje naknade

Objavljeno

na

ŠIROKI BRIJEG – Iako je na izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojeno 15 zaključaka o braniteljskoj populaciji, među kojima onaj kako predstavnici Vlade FBiH u dogovoru s Vladom ZHŽ-a moraju otkloniti barijere za isplatu braniteljskih invalidnina u navedenoj županiji, to se još uvijek nije dogodilo. Ovo je za dnevni list potvrdio Mladen Begić, ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata ZHŽ-a, kazavši kako njih još uvijek nitko nije kontaktirao niti razgovarao o ovoj problematici.

mladen-begic– Ovdje je izuzetno važno naglasiti kako su zaključci Doma naroda zajednički i HVO-a i Armije RBiH, odnosno klubova sva tri konstitutivna naroda, što im daje posebnu težinu, istaknuo je Begić.

Ustavni sud

Upravo zbog toga kategorički napominje da bi se oni bespogovorno morali provesti i to u zadanim rokovima. Uz to, jasan je u ocjeni kako je za provedbu ovih zaključaka jedino nadležna federalna Vlada i resorno ministarstvo unutar nje.
– Oni se moraju očitovati o zaključcima Doma naroda, a prema informacijama kojima ja raspolažem, to još uvijek nisu učinili. Iskreno se nadam kako će se to ovih dana dogoditi, što bi značilo da bi se zaključci počeli provoditi u djelo, naglasio je Begić. Uz isplatu osobnih invalidnina u općinama u ZHŽ-u, kao najvažniji zaključak sa sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH on označava onaj u kojem stoji da se mora izvršiti usuglašavanje svih zakona koji reguliraju braniteljsku oblast s presudama Ustavnog suda FBiH i bez odgađanja otkloniti sve posljedice koje su nastupile do presuda tog suda. Begić kaže da se u svim demokratskim zemljama presude Ustavnog suda provode, a ne komentiraju, pa bi se napokon s tom praksom trebalo početi u institucijama naše zemlje.

Osobne invalidnine

Posjetimo, početkom lipnja na trećem nastavku sjednice Doma naroda posvećene braniteljskoj populaciji usvojeni su zaključci, među kojima je za Hercegovinu zasigurno najzanimljiviji onaj koji se odnosi na navedenu isplatu invalidnina.

– U roku od 15 dana, u dogovoru s Vladom ZHŽ-a, potrebno je ukloniti prepreke reviziji, izvršiti povrat pečata u skupine za vojnu evidenciju i uspostaviti isplatu osobnih invalidnina koje su već nekoliko mjeseci blokirane u općinama Ljubuški, Široki Brijeg, Posušje i Grude, jedan je od zaključaka.
Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata Zukan Helez predložilo je, a Vlada FBiH usvojila, da se u ovim općinama obustavi isplata osobnih invalidnina sve dok se ne omogući nastavak revizije jer, prema njima, jedino se u ovoj županiji vrši opstrukcija. Na taj način brojni branitelji već mjesecima ne primaju svoje naknade, a do kada će takva situacija ostati, teško je prognozirati.

DnevniList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Višnja Starešina: Mnogi su sudjelovali u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu

Objavljeno

na

Objavio

Nisam nikoga prozvala, ja sam se samo osvrnula na gospođu Pusić i njezinu izjavu o politici 90-ih koja je kažnjena.

Tu je ona ostala konzistentna dosadašnjim stavovima koji su pridonijeli ovakvoj presudi. Mnogo je pojedinaca sudjelovalo u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu protiv temelja pravosuđa i protiv povijesnih činjenica, rekla je Višnja Starešina u Studiju 4.

Dodala je kako ne misli da su kaznene prijave put kojim treba ići, ali da je važno rasvijetliti što se događalo u cijelom sustavu i preispitati što su radile hrvatske službe, DORH i ostale institucije.

Večeras će biti predstavljena njezina knjiga “Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haškog suda“. Kako je Vukovar postao najveća travestija međunarodne pravde, zašto je Slobodan Milošević morao umrijeti, kako je Oluja postala jedina operacija kojoj se sudilo u Haagu – samo su neka od pitanja na koja Višnja Starešina odgovara u knjizi.

Na početku je otkrila kako je posljednje stranice knjige pisala nakon samoubojstva generala Praljka u sudnici Haškog suda.

Haški sud je imao sve predispozicije da postane politički sud i to se znalo od početka jer ga je osnovalo političko tijelo Vijeće sigurnosti. Znalo se iz prvih postupaka, a osobito kasnije, da različite obavještajne službe zainteresiranih država preuzimaju upravljanje sudom. U toj igri Hrvatska nije sudjelovala da zaštiti vlastiti interes, naprotiv ostavila je otvoren prostor, istaknula je Starešina.

Dodala je da u pozadini svega stoji djelovanje KOS-a. KOS je preživio raspad, bio je posljednja brana komunističke Jugoslavije. Njegova mreža je vrlo uspješno štitila tu koncepciju i kroz manipulaciju i falsifikate pred Haškim sudom, istaknula je Starešina i dodala kako je to najvidljivije na primjeru Vukovara jer je odgovornost za zločine u Vukovaru svedena na Ovčaru i prebačena na paravojne jedinice.

Starešina je istaknula da su i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jasno formulirali stav prema presudi, ali je pitanje što će se činiti dalje. Hrvatsku državu nitko ne pita hoće li priznati presudu. Ona je tu. Treba zadržati kritičnost i preispitivanje te presude i načina na koji je donesena, primjene pravnih standarda koji su neprimjereni civiliziranom svijetu. To je zadatak Hrvatske. Na koji će ga način obaviti – to je sljedeće pitanje. Osobno, ne vjerujem da taj posao mogu raditi ljudi koji su dosad puštali da se sve ovo dogodi, rekla je Višnja Starešina.

Dodala je i kako Hrvatska mora preispitati svoj sustav sigurnosti te kako je bilo moguće da se dogodi da presuda izgleda kao da ju je pisao sud JNA-a ’91. Nakon toga se može vidjeti što se može učiniti kako bi presuda bila stručno demontirana i kako bi se izbjegle posljedice. Sve što je dosad rađeno nije bilo cilj sam sebi. Nije bio cilj donijeti presudu nego je cilj poništiti temelje stvaranja države. Ono što je budućnost to su procesi protiv zapovjednika HVO-a, ali i HV-a, rekla je Starešina.

 

Višnja Starešina: Udruženi zločinački pothvat i hrvatska ne-država

Višnja Starešina: Izjave Vesne Pusić doprinijele su ovoj presudi

 

Višnja Starešina: Hrvati pod KOS-ovim krilom

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA: 25 članica EU-a dogovorilo obrambenu suradnju

Objavljeno

na

Objavio

Dvadeset i pet članica Europske unije donijelo je u ponedjeljak formalnu odluku o uspostavi nove mreže za suradnju na području obrane i sigurnosti, postavivši temelje za Europsku obrambenu uniju.

Odluka europskih ministara vanjskih poslova, koju je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini nazvala “povijesnom”, omogućuje bolju sigurnosnu suradnju i izgradnju vojnih kapaciteta na EU razini, čime bi EU trebao smanjiti svoju ovisnost o SAD-u na tom području.

Sudjelovanje u tzv. Stalnoj strukturiranoj suradnji (PESCO) dobrovoljno je, no samo su Danska, Malta i Britanija odlučile da u tome neće sudjelovati.

Suradnja će početi sa 17 konkretnih projekata, koji uključuju uspostavu sanitetske postrojbe, logističkog centra, centra za misije obuke i razvoj zajedničkih standarda za vojnu radijsku komunikaciju.

Ministri vanjskih poslova EU-a donijeli su formalnu odluku o uspostavi PESCO-a nakon što su 23 zemlje članice prošli mjesec potpisale notifikaciju svoje namjere da uspostave obrambenu suradnju. U međuvremenu su im se pridružile Irska i Portugal. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari