Pratite nas

Reagiranja

Braniteljske udruge: Pupovac vrši destabilizaciju Hrvatske!

Objavljeno

na

Foto: Hina

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izajve čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti”.

Svjedoci smo nemilog događaja u Kninu. Osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, ima motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata. Svi smo svjesni da motivi mogu biti netrpeljivost, navijačke skupine, preljub… Očekujemo od MUP-a da svaki vid nasilja istraži, procesuira i da ih sud adekvatno kazni, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

Na konferenciji za novinare udruge su prozvale čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, osvrnuvši se na val nasilja prema ljudima srpske nacionalnosti, u jednom intervjuu rekao kako Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti” u regiji te da Katolička crkva, pojedine političke stranke te braniteljske udruge rehabilitiraju ustaštvo, prenosi 24sata.

“Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da “su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba”. Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala”, istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira.

“Svima koji nas nazivaju “desničarima”, poručujemo sljedeće: Moderna Hrvatska država je suverena na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana. Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni sa komunističkim fašizmom niti sa četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države”, rekao je Maras.

“Mi hrvatski branitelji prvo osuđujemo sve oblike nasilja, to nas je krasilo i ’91. godine. Na toj smo strani bili i ostali. Sve ostale stvari su netočne i nisu dobronamjerne. Svjedoci smo vrhunca kampanje “specijalnog rata” koji je na djelu još od ’90-ih godina. Ista retorika je krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i prethodila agresija. Obrazac je isti, godine su prošle”, istaknuo je Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH. Dodao je kako u njegovoj udruzi postoje pripadnici nacionalnih manjina kojima “nikome ne fali dlaka na glavi” te da je Hrvatska moderna država u kojoj svi mogu raditi i surađivati.

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. Milorad Pupovac, koji je prisegnuo svojim čašću u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak RH, radi upravo suprotno. Poručili su predsjednici ove tri Udruge.

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

“Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje”, istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

“Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH”, poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

“On Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. A po njemu, u tome značajnu ulogu ima kler i pojedine veteranske organizacije. Optužuje nas za svoja djela”, naglasili su dodavši kako se upravo Pupovac služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti, a to je metodologija specijalnog rata.

“Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osniva današnje Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka”, poručili su.

 

Hrvatska biskupska konferencija reagirala na Pupovčevu izjavu o Katoličkoj crkvi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Fred Matić predlaže produženje trajanja titule prijestolnice kulture Rijeka 2020

Objavljeno

na

Dok se cijela Hrvatska bori protiv koronavirusa i posljedicama nedavnog potresa u Zagrebu i dok se traži pomoć, poglavito od Europske unije, žalosni hrvatski zastupnik u europskom parlamentu, SDP-ov Fred Matić, traži posve drugo, kao da je „pao s druge planete“.

Naime, na svom  twitter profilu  objavio je da traži sastanak s povjerenicom Europske komisije za kulturu, kako bi razgovarao o ublaživanju posljedica  pandemije  koronavirusa na Europsku prijestolnicu kulture Rijeku.

Predlaže produženje trajanja titule prijestolnice kulture Rijeka 2020 za tri do četiri mjeseca, kako bi se program mogao provesti u potpunosti!

Gdje taj živi? Već su odgođeni brojni sportski i kulturni  događaji u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Ljudi su shvatili i shvaćaju problem koji nas je zadesio. Umjesto da predstavnicama Europske unije predlaže da više i bolje pomognu Hrvatskoj, osobito nakon potresa, on gubi vrijeme i traži da što prije i što bolje ponovno „zasija crvena zvijezda petokraka“ iznad Rijeke!

Kulturni program koji su nam u svezi ove manifestacije ponudili Riječani je promašen i dobro je da je i na ovakav način prekinut.

A ti Matiću i dalje spavaj zimski san i pravi se da ne znaš što se u ovom trenutku u Hrvatskoj događa, odnosno koji su nam prioriteti.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Napadali su ga i ‘gazili’ samo zbog generala

Objavljeno

na

isječak/youtube

U hrvatskom kulturnom, ali i političkom i sportskom životu, teško je naći čovjeka koji je barem malo nalik  – Antunu Vrdoljaku (Imotski,4.6.1931.). Studirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, bio član današnjeg dramskog kazališta Gavella, a već 1952. počeo je glumiti i na filmu. Od 1965. krenuo je i s režijama. Njegov filmski i kazališni opus je iznimno veliki, što nije promaklo ni onima koji nagrađuju.

Može se slobodno reći da je dobio sve najveće kulturne  nagrade i priznanja. Kad je počeo hrvatski obrambeni Domovinski rat bio je među onima za koje slobodno možemo reći da su bili prvi kad je trebalo. U najteža vremena stvaranja hrvatske države našao se među prvim i najznačajnijim suradnicima prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana( bio je među ostalim potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik RH). Pamtimo ga i kao generalnog direktora Hrvatske radiotelevizije (1991.-1995.). Pitanje je kako bi u vrijeme agresije ta medijska kuća izgledala da joj ovoj čovjek nije bio na čelu. Ako se kaže da smo dobili i medijski rat protiv srpskog i inog agresora, onda su u tome i njegove velike zasluge. Jedno duže vrijeme bio je i zastupnik u Hrvatskom saboru. Istaknuo se i kao športski djelatnik: bio je predsjednik Organizacijskog odbora Europskog prvenstva u atletici u Splitu 1990. te prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (1991.-2000.). I član Međunarodnog olimpijskog odbora. Sada je njihov počasni član, itd. i tako redom. Jednom riječju, život mu je poput knjige ili filma, tim prije kad se zna da mu  nikada ni u čemu nije išlo glatko. Stoga nije ni čudno da ga jedni vole, a da drugima nije drag. To su odlike svih velikih i slavnih ličnosti. Nu, bez obzira tko što o njemu mislio ovaj je čovjek već sada zaslužio svoj trg ili  ulicu, tim prije što je jedan i jedinstven, neponovljiv.

Tijekom zadnjih godinu dana o ovoj se legendarnoj ličnosti svako malo pojedina piskarala nabacuju blatom, kao na  glinenog goluba. To je istina počelo kao blagi virus  još kad je najavio da će snimiti igrani film i tv seriju o hrvatskom generalu Anti Gotovini, dok je ovaj još bio u Haagu. Da, najavio je film  o Gotovini, ali ne i o stvaranju hrvatske države, odnosno njezine povijesti. Od prvog dana, da se ne lažemo, Gotovina je njima bio trn u oku, on im je bio glavna meta, na njega su bile uperene  otrovne strelice, ali kako se (kukavice) nisu usudili njega otvoreno napasti, iz svih oružja napali su i napadaju autora filma i serije, kao nije dobro ovo, nije dobro ono…

Mnogi su namjerno prešutjeli i činjenicu da je film imao namjeru da bude obrana generalu u Haagu, a ne i obrana Domovinskog rata.  Čak i jedna izmišljena  bočica Jane dobila je više medijskog prostora nego većina onih koji su ostvarili zapažene uloge. To nije bilo ništa novo niti nešto što još nismo vidjeli i doživjeli. U vrijeme bivše države, ne nismo zaboravili,  Vrdoljak, ali i drugi „nacionalisti“, kako su ih zvali komunistički patuljci, susretali su se sa zabranama, pljuvanjem i marginaliziranjem svega što hrvatski diše. Kao i onda, tako i danas taj je zadatak dobilo najviše   desetak „partijski“ raspoređenih medijskih radnika, u svim važnijim medijskim kućama. Oni, kao i nekad, tako i danas, djeluju poput masona. Dodirneš li jednog svi se dižu i što je najvažnije čitaš jednog pročitao si – sve. U svojim dokumentarnim filmovima Jakov Sedlar već je ranije  razotkrio ta i druga  „novokomponirana“ piskarala, odnosno „čuvare nove Jugoslavije“ – imenom i fotografijom…

Nu, na sve to i na sve te Antun Vrdoljak ne smatra da se treba braniti, već iznenađujuće  mirno i jednostavno znao je odgovoriti:

„Cijeli je problem u tome što su izgubili rat i to je njima bolno. Potpuno ih razumijem. Zamislite da smo mi izgubili rat, kako bi to bolno bilo nama. Da se na momu mjesto našao netko drugi i napravio film o generalu, isto bi mu bilo. Ovdje se radi isključivo o napadu na film, jer ono što je prikazano u njemu, ne sviđa se svima. Istina ih boli. Ja sam kriv samo zato što sam napravio ovaj film“ – kazao je u nekim svojim, istina, rijetkim intervjuima.

Evo, sad su objavili da je Nagradu Grada Zagreba za 2020. godinu dobila redateljica Dana Budisavljević. Ona je autorica kontraverznog filma „Dnevnik Diane Budisavljević“. Riječ je o filmu koji je već dobio sva moguća priznanja i nagrade, među ostalim i  „Zlatni Studio“ za kojeg se natjecao i film “General“, kojeg su odmah na početku eliminirali. To su učinili, čujte sad ovo, „gledatelji“, jer kao oni su glasali za ovu nagradu. A „Generala“ je dosad vidjeli skoro tri puta više ljudi (prodano 80 tisuća karata!) nego film Dane Budisavljević, koji odiše nizom falsifikata, koji je zapravo jedna „fantastična“ priča kakve se ne bi posramio ni Hitchcock ili još bolje Munchauzen.

Taj film ne bez razloga neprestano uspoređuju s „Generalom“. U tom grmu leži zec. Dakle, svu tu hajku na „Generala“ digli su oni koji još i danas žele prikriti izdaju svoga generala, koji su javno govorili da kad bi ga vidjeli odmah bi ga prijavili, odnosno da ga treba „locirati, uhititi i transferirati“, pa im stoga jedna izmišljena priča jako dobro dođe.

Film i tv serija „General“ su ih podsjetili da ipak nisu svi sve zaboravili, „Dnevnik Diane Budisavljević“ kako će vrijeme teći sve će više padati u zaborav i od njega i njezine autorice ostat će tek  mrtvo slovo na papiru.

Vrdoljak iza sebe ima respektabilan  broj filmova, političku, sportsku i inu karijeru, pa se uistinu i ne uzbuđuje što pojedinci tako pišu i trabunjaju. A nagrada i priznanja dobio je toliko da im ni sam ne zna broja. Među ostalim na jednom filmskom festivalu u Moskvi njegov film „Kad čuješ zvona“ dobio je veliku (!) srebrenu medalju, dok je srebrenu medalju dobio veliki Jacques Tati, a  brončanu  Carol Reed za „Olivera“ koji je te godine osvojio Oscara!

Uostalom sva ta haranga raznih pavičića i polimca bila je i puno gora i veća kad je snimio „Dugu mračnu noć“. Tada su ovo remek djelo hrvatske kinematografije napali isti ti koji danas „grakću“ i napadaju „Generala“ ili bolje rečeno hrvatsku državu, Domovinski rat i njezine branitelje.

Mladen Pavković

O ‘Generalu’ i  ‘Nestalima’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari