Pratite nas

Reagiranja

Braniteljske udruge: Pupovac vrši destabilizaciju Hrvatske!

Objavljeno

na

Foto: Hina

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izajve čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti”.

Svjedoci smo nemilog događaja u Kninu. Osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, ima motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata. Svi smo svjesni da motivi mogu biti netrpeljivost, navijačke skupine, preljub… Očekujemo od MUP-a da svaki vid nasilja istraži, procesuira i da ih sud adekvatno kazni, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

Na konferenciji za novinare udruge su prozvale čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, osvrnuvši se na val nasilja prema ljudima srpske nacionalnosti, u jednom intervjuu rekao kako Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti” u regiji te da Katolička crkva, pojedine političke stranke te braniteljske udruge rehabilitiraju ustaštvo, prenosi 24sata.

“Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da “su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba”. Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala”, istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira.

“Svima koji nas nazivaju “desničarima”, poručujemo sljedeće: Moderna Hrvatska država je suverena na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana. Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni sa komunističkim fašizmom niti sa četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države”, rekao je Maras.

“Mi hrvatski branitelji prvo osuđujemo sve oblike nasilja, to nas je krasilo i ’91. godine. Na toj smo strani bili i ostali. Sve ostale stvari su netočne i nisu dobronamjerne. Svjedoci smo vrhunca kampanje “specijalnog rata” koji je na djelu još od ’90-ih godina. Ista retorika je krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i prethodila agresija. Obrazac je isti, godine su prošle”, istaknuo je Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH. Dodao je kako u njegovoj udruzi postoje pripadnici nacionalnih manjina kojima “nikome ne fali dlaka na glavi” te da je Hrvatska moderna država u kojoj svi mogu raditi i surađivati.

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. Milorad Pupovac, koji je prisegnuo svojim čašću u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak RH, radi upravo suprotno. Poručili su predsjednici ove tri Udruge.

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

“Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje”, istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

“Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH”, poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

“On Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. A po njemu, u tome značajnu ulogu ima kler i pojedine veteranske organizacije. Optužuje nas za svoja djela”, naglasili su dodavši kako se upravo Pupovac služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti, a to je metodologija specijalnog rata.

“Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osniva današnje Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka”, poručili su.

 

Hrvatska biskupska konferencija reagirala na Pupovčevu izjavu o Katoličkoj crkvi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković:  Sramotno. U Srbiji gotovo i ne znaju za ratne zločine

Objavljeno

na

Za ratne zločine u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, odnosno na prostoru bivše Jugoslavije, izrekli su sudovi najviše dana zatvora u Hrvatskoj, zatim u Bosni i Hercegovini, dok je Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo najmanje-piše beogradska Politika.

I na taj način stječe se dojam da su Srbi i njihova velikosrpska zločinačka politika bili tek „usputna stanica“ u krvavom ratu u kojem su bili agresori.

Sudovi u Hrvatskoj  su zbog ratnih zločina izrekli oko 7.200 godina zatvora, u Bosni i Hercegovini 2.748, a u Srbiji, od 2003, kada je počelo s radom Vijeće za ratne zločine u Beogradu tek 825 godina i dva mjeseca zatvora.

Za razliku od Srbije, gdje postupke protiv okrivljenih za ratne zločine vode isključivo suci Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, u Hrvatskoj ovakve postupke vode četiri županijska sud u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. U BiH se pravosudni propisi razlikuju u odnosu na one u Srbiji i Hrvatskoj, pa tamo zavisno od težine ratnih zločina koji se mjere „brojem“ žrtava i oštećenih, „rangom“ okrivljenog (je li bio časnik višeg ili nižeg ranga i je li imao zapovjednu odgovornost u izvršenju krivičnog djela ratnog zločina) postupke vode Tužilaštvo BiH, tužilaštva u RS, kantonalna tužilaštva u okviru federacije, Tužilaštvo distrikta  Brčko – navodi Politikin sugovornik iz srpskog pravosuđa.

Na srpskom sudu trenutno se vode postupci po 18 optužnica kojima je obuhvaćeno 49 osoba, vode se 33 istrage protiv 186 osumnjičenih, dok je 2.537 predmeta u fazi pretkrivičnog postupka.

Ratni zločinac Savo Štrbac, direktor notornog Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas, kaže da se u Hrvatskoj protiv okrivljenih za ratne zločine svakodnevno vode postupci, i to uglavnom protiv okrivljenih srpske nacionalnosti.

On također tvrdi da je u posljednjem popisu procesuiranih, koji je Hrvatska predala Srbiji, bilo 1.396 imena, te da je od toga oko 650 osuđenih, a oko 300 pod istragom.

Politika potom naglašava da se na popisu hrvatskih pravosudnih organa nalaze imena 1.396 osoba koja su optužena ili osuđena za ratne zločine. Ovaj popis predat je Tužilaštvu za ratne zločine u travnju prošle godine i posljednji je ovakve vrste koji je dostavljen tamošnjim  pravosudnim organima. U popisu se ne navodi nacionalnost optuženih, saznaje Politika.

Hrvatski sudovi  postupke protiv okrivljenih vode i u njihovu odsustvu (kada su oni nedostupni), što u BiH i Srbiji nije slučaj.

Zanimljiv je i podatak da je u Srbiji osuđeno za ratne zločine 79 muškarca i četiri žene, a u BiH – 217 muškaraca i pet žena.

I prema ovim saznanjima, jasno je da mnogi srbijanski i crnogorski ratni zločinci te tzv. petokolonaši i izdajice mogu mirno spavati, tim prije jer je u Hrvatskoj uz postojeće trebalo osnovati i ratni sud samo za zločine počinjene u Vukovaru i Škabrnji.

Da su to uradili slika bi bila puno drugačija.

Ovako, najveći je broj ratnih zločinaca agresorskih postrojbi osuđen u odsustvu, što nije ništa drugo nego još jedna „abolicija“ za one koji su ubijali, protjerivali, rušili i palili diljem Hrvatske.

Još je žalosnija činjenica da oni koji su osuđeni u odsustvu u Hrvatskoj u Srbiji su „narodni heroji“!

Gdje je tu pravda?

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Hrvatici Dragani Jeckov jedan poučak iz opće kulture

Objavljeno

na

Objavio

Nakon incidenta vukovarskog zastupnika iz redova srpske etničke manjine, njegova stranačka kolegica i saborska zastupnica Dragana Jeckov izjavila je da je Ivan Penava pokazao kako nije gradonačelnik Srbima u Vukovaru.

Hrvatici Dragani Jeckov jedan poučak iz opće kulture. Gradonačelnici u hrvatskoj državi su gradonačelnici Hrvatima, svim Hrvatima, bez obzira na to koje su narodnosti, vjeroispovijesti i političkog opredjeljenja.

Kao što je ona hrvatska zastupnica isključivo Hrvata u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, bez obzira na to koje su narodnosti, vjeroispovijesti i političkog opredjeljenja.

Ti Hrvati koji su je birali: jadna im majka, komentirala je Karolina Vidović Krišto

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari