Pratite nas

Reagiranja

Braniteljske udruge: Pupovac vrši destabilizaciju Hrvatske!

Objavljeno

na

Foto: Hina

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izajve čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti”.

Svjedoci smo nemilog događaja u Kninu. Osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, ima motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata. Svi smo svjesni da motivi mogu biti netrpeljivost, navijačke skupine, preljub… Očekujemo od MUP-a da svaki vid nasilja istraži, procesuira i da ih sud adekvatno kazni, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH.

Na konferenciji za novinare udruge su prozvale čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, osvrnuvši se na val nasilja prema ljudima srpske nacionalnosti, u jednom intervjuu rekao kako Hrvatska postaje “čimbenik nestabilnosti” u regiji te da Katolička crkva, pojedine političke stranke te braniteljske udruge rehabilitiraju ustaštvo, prenosi 24sata.

“Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da “su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba”. Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala”, istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira.

“Svima koji nas nazivaju “desničarima”, poručujemo sljedeće: Moderna Hrvatska država je suverena na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana. Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni sa komunističkim fašizmom niti sa četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države”, rekao je Maras.

“Mi hrvatski branitelji prvo osuđujemo sve oblike nasilja, to nas je krasilo i ’91. godine. Na toj smo strani bili i ostali. Sve ostale stvari su netočne i nisu dobronamjerne. Svjedoci smo vrhunca kampanje “specijalnog rata” koji je na djelu još od ’90-ih godina. Ista retorika je krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i prethodila agresija. Obrazac je isti, godine su prošle”, istaknuo je Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH. Dodao je kako u njegovoj udruzi postoje pripadnici nacionalnih manjina kojima “nikome ne fali dlaka na glavi” te da je Hrvatska moderna država u kojoj svi mogu raditi i surađivati.

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. Milorad Pupovac, koji je prisegnuo svojim čašću u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak RH, radi upravo suprotno. Poručili su predsjednici ove tri Udruge.

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

“Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje”, istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

“Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH”, poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

“On Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. A po njemu, u tome značajnu ulogu ima kler i pojedine veteranske organizacije. Optužuje nas za svoja djela”, naglasili su dodavši kako se upravo Pupovac služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti, a to je metodologija specijalnog rata.

“Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osniva današnje Hrvatske i da je ona utemeljena na krvi junaka”, poručili su.

 

Hrvatska biskupska konferencija reagirala na Pupovčevu izjavu o Katoličkoj crkvi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Reagiranja

Apel premijeru Plenkoviću za ispravljanje nepravde prema Bosanskoj Posavini

Objavljeno

na

Objavio

Kako doznajemo, Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu uputit će ovih dana otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske sa zahtjevom da se hitno otvori jedan konzularni odjel Republike Hrvatske na prostoru Bosanske Posavine. U ovoj neformalnoj organizaciji ističu kako su i ovi izbori pokazali da su Hrvati Bosanske Posavine zapostavljeni u odnosu na one koji žive na drugim prostorima Bosne i Hercegovine.

Prema njihovim riječima, Hrvati iz Odžaka, Dervente, Modriče, Brčkog, Gradačca, Broda, Orašja, Šamca i manjih općina poput Usore i Srebrenika, koji im gravitiraju morali su prevaliti i po sto kilometara kako bi obavili svoju zakonsku obvezu glasovati na parlamentarnim izborima.

Ove godine na izbore ih je izašlo manje od  5 %, jer je dodatno unesena pometnja izjavama nekih zvaničnika koji su pozivali na glasovanje u Bosni i Hercegovini , a ne u Hrvatskoj, što je dodatno otežalo cijelu situaciju budući su  Županja i Sl. Brod   bila mjesta u kojem bi Hrvati iz Orašja, Šamca i Brčkog mogli obaviti svoju dužnost. No, ističu iz Platforme, brojni pozivi zvaničnika Hrvatskog narodnog sabora  da se glasuje u BIH unijeli su pometnju te su se mnogi odlučili ostati kući zbog nemogućnosti putovanja do biračkoga mjesta i nisu glasovali.

– Razumijemo i Hrvate diljem svijeta koji nisu mogli glasovati iz istih razloga, ali u Bosanskoj Posavini u rasponu od 50 kilometara kvadratnih živi preko 20. 000 građana s pravom glasa te je nemogućnost glasovanja uvjetovala i izborne rezultate prema kojima u Saboru RH neće biti ljudi s ovog područja Bosne i Hercegovine, kažu iz Platforme.

Apeliramo na premijera Andreja Plenkovića da još jedan puta pokaže senzibilnost prema ugroženima, napaćenima i zapostavljenima državljanima Republike Hrvatske iz Bosanske Posavine  te nađe rješenje za ispravljanje još jedne povijesne nepravde narodu Bosanske Posavine, koji živi na povijesnim ognjištima , unatoč činjenici što mnogima  to nije po volji i tu činjenicu  ne mogu prihvatiti.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Sramna propaganda: Birače u RH ponovno se plaši redovima iz BiH a tamo se biraju samo tri zastupnika

Objavljeno

na

Objavio

Isječak facebook grupa: IZBORI 2020. by GORDAN MARAS"

Repriza šovinističke izborne kampanje, koja se onda pretvorila i u medijsku hajku da će Hrvati iz BiH presuditi na izborima, događa se i na ovim izborima za Hrvatski sabor.

‘Gužve u Mostaru’, naslov je kojim se mobilizira lijevo biračko tijelo u Hrvatskoj zamagljujući ulogu XI. Izborne jedinice na izborima.

Čak i da svih 411.758 birača s pravom glasa u hrvatskom inozemstvu od Sydneya do Los Angelesa iskoristi to pravo, uključujući notornu ‘Bosnu’ oni bi birali tek tri saborska zastupnika. Nijednoga više. Pa čak i da su gužve i kolone u Mostaru od Osnovne škole gdje se glasuje do Staroga mosta u Mostaru. Ništa ne bi promijenilo situaciju.

A činjenice o prvom izbornome danu govore kako je glasovalo tek nešto više od 9000 birača u Bosni i Hercegovini, od toga je više od polovice u Mostaru. To pak prevedno u rječnik biračkih mjesta, a njih je 45 u BiH govori da je tek na svakom biračkome mjestu u prosjeku glasovalo samo 200 birača. To na najbolji način demaskira spinove s ljevice kojim se želi ‘dignuti tlak’ biračima u Hrvatskoj.

Neovisno o političkim spinovima nevjerojatno je da i dio hrvatskih medija nasjedaju na jeftinu propagandu koja u suštini teško šteti odnosima sunarodnjaka.

Nevjerojatno je da se ista ‘spika’ pokušava prodati čak i unatoč činjenici što su je na izborima 2000. prodavali iz tadašnja pobjedničke koalicije sa šovinističkim spotom u kojemu Hrvat iz BiH s upadljivo bijelim čarapama izlazi iz autobusa Livnobus na kolodvoru u Zagrebu, a u spotu se ističe poruke ‘Zar ćete dopustiti ovakvima da odluče’. Sramno i jadno, komentirao je /VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari