Pratite nas

Hrvatska

Braniteljske udruge zbog ratnog zločina prijavile bivšeg časnika SVK i SDSS-ovog vijećnika iz Topuskog

Objavljeno

na

Foto: Hina

Braniteljske udruge podnijele su u četvrtak u DORH-u kaznene prijave zbog ratnog zločina protiv Nedjeljka Vorkapića, bivšeg časnika tzv. Srpske vojske Krajine (SVK) te Dragutina Ćelapa, vijećnika SDSS-a u Topuskom.

Protiv Vorkapića podnesena je kaznena prijava zbog ratnog zločina jer je pod njegovom zapovjednom odgovornosti 15. srpnja 1991. i 29. rujna 1991. godine u napadima na Topusko ubijeno oko 30 pripadnika MUP-a i Zbora narodne garde.

Prijava protiv Ćelapa podnesena je zbog njegovog sudjelovanja u istim napadima na Topusko te zbog ubojstava trojice hrvatskih branitelja prilikom oslobađanja Lasinje.

Braniteljske udruge tvrde kako je Ćelap bio snajperist koji je kao pripadnik tzv. SVK dobio pisanu pohvalu od zapovjednika 3. partizanskog bataljona u Topuskom koju je potpisao Vorkapić, a u kojoj piše da se ”iskazao kao stabilna i hrabra osoba pri čemu imponira njegova hladnokrvnost i odlučnost”.

”Osim naše moralne i zakonske obaveze, na kaznene prijave odlučili smo se kako bismo poslali poruku Miloradu Pupovcu kako je danas biti Srbin u Hrvatskoj. Ubijate, masakrirate, palite i izvršavate agresiju na državu, a danas uživate sve blagodati te države kao vijećnici i zastupnici na teret hrvatskih poreznih obveznika. Smatramo kako tome mora doći kraj, Na DORH-u je da odradi svoj dio posla”, kazao je nakon podizanja prijava Ante Čarapović iz Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Maksimir.

Ivica Pandža, umirovljeni pukovnik HV-a i HSP-ov vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivica Pandža Orkan, kazao je da je u listopadu prošle godine nadležnim institucijama predao dokumentaciju koja ukazuje na Vorkapićevo i Ćelapovo sudjelovanje u ratnim zločinima.

”Institucije po tom pitanju nisu poduzele ništa pa sam u ožujku na sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije ponovno postavio pitanje zašto se ne procesuiraju ratni zločini. Vlastodršci su me pritom grubo onemogućili upadanjem u riječ i dobacivanjem.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut tom je prilikom potvrdio kako su nadležne institucije zaprimile kaznene prijave, ali nije rekao što je napravljeno po tom pitanju. Stoga smo se odlučili podnijeti prijave u sjedištu DORH-a koji je sada na potezu. Neka ova institucija pokaže građanima kako rade izvan utjecaja bilo kakve politike koja je dosad zaustavljala prijave i dokažu da na njih ne utječu Plenković niti Pupovac”, kazao je Pandža.

Povodom podnošenja kaznenih prijava obratila se i Zorica Gregurić iz Udruge zagrebačkih dragovoljaca branitelja Vukovara koja je istaknula da za prijavljivanje ratnog zločina ”nikad nije prekasno”.

Pored Pandže, Čarapovića i Gregurić, kaznene prijave podnijeli su Ivan Knezović iz Udruge ratnih veterana i pripadnika gardijske postrojbe Tigrovi, Dragutin Poturica iz UHDDR-a Grada Zaprešića, Miljenko Komes iz HVIDRA-e Samobor i Sveta Nedjelja, Željko Herceg iz Udruge ratnih veterana 1.GBR Tigar Krapinsko-zagorske županije i Zlatko Majić iz Udruge Topnika 1. GBR Tigrovi.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

“Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu očuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih KUD-ova i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi niti bilo.

“Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što se kroz ovih 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je zjedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatra iz svečane lože zajedno s ministrom državne imovine Mariom Banožićem, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkovaca Mladenom Karlićem.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2.500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom boravka u Vinkovcima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović susrest će se i s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vinkovaca.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarovć govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Središnji trg u Ogulinu proglašen Trgom Petra Stipetića

Objavljeno

na

Objavio

Središnji se trg u Ogulinu od subote zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa.

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić je izrazila zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu odao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo.

Izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Robert Hranj je rekao da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću, kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega, te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Zahvalnost na ovoj prilici da se prisjetimo „visokog vojnog časnika, humanista i neustrašivog branitelja hrvatske slobode, pokojnog Petra Stipetića“ u svom je govoru izrazio general pukovnik Marijan Mareković.

„Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21 korpusa agresorske vojske u VRO Oluja 1995. godine u mjestu Gornji Viduševac kod Gline”, rekao je general Mareković i naglasio da je Stipetić i nakon toga „u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima“.

Na otkrivanju ploče trga s imenom generala Stipetića bio je, među ostalim, i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković.

Foto: Hina

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ovog dokumentarnog filma „General i džentlmen“ o stožernom generalu Petru Stipetiću u svom je govoru rekao da je „Petar Stipetić najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, a koja mu”, ustvrdio je, “to nikada nije honorirala na pravi način, te ga je puno puta zatajila“. Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan „da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju na žalost još uvijek nismo doživjeli u punom smislu“.

Poželio je Zovko da i u Zagrebu neki trg ili ulica ponese njegovo ime jer je bio zapovjednik obrane grada Zagreba, te uvijek svoj, kao čovjek struke, poštenja, pun razumijevanja za sve, koji se nikada nije priklonio ni jednoj političkoj opciji.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru, jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe, te da će ostati u vječnom sjećanju.

Na novinarsko pitanje nije li general Stipetić žalio što se prema njemu država nije odnosila s više počasti, Vidović je rekao da je on zaslužio od države više, ali da se general nije žalio, da je i u grob otišao ne žaleći ništa, jer da je bio takva osoba.

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac i što će ovaj trg postati mjesto sjećanja na njega, te je najavio da će se kip Golubica izmjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje. (Hina)

 

ODLAZAK GENERALA: Kako se 5000 vojnika RSK predalo Stipetiću

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari