Pratite nas

Politika

Branko Bačić: Dio članova HDZ-a ponaša se protivno Statutu stranke

Objavljeno

na

Foto: Hina

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u nedjelju u Dubrovniku da je vrh stranke utvrdio kako se u pojedinim organizacijama dio članova ponaša protivno Statutu, a utvrđivanja njihova odnosa prema politici stranke te daljnjeg postupka prema njima je na predsjednicima lokalnih organizacija.

Bačić, koji je kao izaslanik premijera sudjelovao na svečanosti 30. obljetnice osnutka dubrovačkog HDZ-a, istaknuo je kako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u petak u Zagrebu bilo riječi o govoru nekih članova stranke protiv stranačkog vrha na društvenim mrežama.

„Članstvo u HDZ-u obvezuje na poštivanje Statuta i drugih stranačkih akata. Predsjednik stranke nije tražio discipliniranje, već da se na terenu utvrde okolnosti koje nisu usuglašene s vodstvom stranke. Tko postupa protivno stranačkim aktima bit će procesuiran“, rekao je Bačić i dodao kako nema saznanja o sporu ili sukobu saborskog zastupnika Josipa Đakića i savjetnika predsjednice RH za branitelje Ante Deura.

Napomenuo je kako je Kolinda Grabar-Kitarević na istoj sjednici dobila jednoglasnu podršku, a isto je i na terenu.
„Uvjereni smo u pobjedu naše kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarević i sigurni da je njen program pobjednički. Zavrijedila je još jedan mandat“, rekao je Bačić.

Govoreći o 30. obljetnici HDZ-a u Dubrovniku Bačić je istaknuo kako je ta stranka dala velik doprinos da je Dubrovnik među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke vladala otvorena rasprava i jednoglasna podrška HDZ-ovoj kandidatkinji.
„Imamo pluralizam mišljenja, ali potrebno je poštivati odluke tijela stranke i tako se ponašati“, rekla je Obuljen Koržinek.

Na proslavi 30. obljetnice Obuljen Koržinek naglasila je kako je Vlada Andreja Plenkovića posvećena rješavanju svih preostalih pitanja iz nezavršene tranzicije.

„Dugačka je lista naših postignuća, od očuvanja političke stabilnosti i učvršćivanja gospodarskog rasta do nastavka podizanja plaća poreznim rasterećenjima i reformama, znatno pojačanog korištenja fondova EU i povratka na investicijski rejting za povoljnije zaduživanje, kako bismo imali makroekonomsku stabilnost. Poslije godina nazadovanja omogućili smo Hrvatskoj stabilan rast na zdravim temeljima“, ocijenila je Obuljen Koržinek.

HDZ na izborima pobjeđuje samo kad je jedinstven

Zastupnica u Europskom parlamentu te predložena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila je na proslavi 30. obljetnice kako HDZ na izborima pobjeđuje samo kad je jedinstven, a gubi kad se pojave pukotine.

„HDZ je najjača stranka. Postoje oni koji misle da su veći Hrvati i ‘desniji’ od desnog. Predsjednik stranke Andrej Plenković vodi HDZ na način kako je zamišljao prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Sve drugo bi bio ekstrem i populizam te ne bi bilo dobro“, ustvrdila je Šuica.

Dodala je kako 1989. godine diljem Hrvatske nije bilo ‘svilenih koltrina’, slobode i demokracije, već zaista ‘željezna zavjesa’, jer se inače osnivači stranke u Dubrovniku ne bi sakrivali.

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je kako je osnutak HDZ-a bio sredstvo ostvarenja stoljetnog sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi.

„Od tada do danas uspješno je HDZ brodio pred brojnim izazovima, a ostvarili smo sve ključne državne vanjskopolitičke ciljeve kao neovisna i samostalna država. S poštovanjem se prisjećamo svih koji su imali snage i hrabrosti osnovati HDZ, jer je tada trebalo imati hrabrosti“, rekao je Franković.

Naglasio je kako u 30 godina stranke nije uvijek sve bilo sjajno, jer je bilo i onih koji su oskvrnuli ime stranke, izdali narod i odlučili se za osobno bogaćenje umjesto rada za opće dobro.

„Naučili smo iz prošlosti i dizali se iz pepela, a pred novim smo izazovima. Uspješno provodimo program ‘Grad po mjeri građana’, s 58 aktivnih projekata“, naveo je Franković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako dubrovački HDZ slavi 30 godina uspješnog razvitka krajnjeg juga Hrvatske.

„Ponosni smo članovi najsnažnije i najuspješnije hrvatske političke snage u povijesti, a posebno smo ponosni na projekt dr. Franje Tuđmana i naše stranke o osnivanju samostalne hrvatske države“, izjavio je Dobroslavić.

Program proslave 30. obljetnice osnutka dubrovačkog HDZ-a započeo je polaganjem vijenaca na groblju Boninovo, nakon čega je održana misa za pokojne članove stranke, zajedničko fotografiranje pred dubrovačkom katedralom i okupljanje u kafiću Karaka, gdje se samog dana osnivanja prisjetila jedna od osnivača Spase Prkačin. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri

Objavljeno

na

Objavio

foto Josip Borić/Fb

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjskih poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković o Miloševiću kao potpredsjedniku Vlade: ‘Mislim da može dati doprinos’

Objavljeno

na

Objavio

HDZ/Fb

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak da će buduća Vlada biti nešto manja od prethodne, a njezin sastav trebao bi biti poznat u četvrtak, nakon objave službenih rezultata parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ pobijedio.

“Vlada će biti nešto manja nego što je bila, bit će funkcionalna, dio članova ove Vlade će ostati, a dio će ići u Sabor. Dio novih će se priključiti”, izjavio je Plenković uoči zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Zagrebu.

Potvrdio je kako postoji mogućnost da se sektor zaštite okoliša i energetike priključi nekim drugim ministarstvima. Istaknuo je će se o tome još razgovarati, no i da pitanje klimatskih promjena neće biti zanemareno i postat će tema broj jedan u kontekstu gospodarskog oporavka.

“Ministara će biti manje, ali to ne znači da će državni službenici ostati bez posla. Ovo je jedna druga vrsta poruke o manjem broju ministarstava i manjem broju članova Vlade”, rekao je premijer Plenković.

Plenković je rekao i kako je očekivao da će SDSS predložiti Borisa Miloševića za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava.

“Taj prijedlog je usuglašen sa mnom i ja sam očekivao da će to biti Milošević. Poznamo se, pravnik je i mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj smo razgovarali proteklog tjedna”, dodao je premijer.

Katičić novi glavni tajnik HDZ-a, Medved opet ministar branitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari