Connect with us

Politika

Branko Bačić: Nije dobro da se temeljem zapovijedi zaobilazi ministra obrane

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a i član Predsjedništva Branko Bačić poručio je u ponedjeljak kako nije dobro da se temeljem zapovijedi preko načelnika Glavnog stožera OS RH Roberta Hranja pokuša zaobići ministra obrane Maria Banožića  koji je odgovorna osoba za troškove MORH-a.

“Nije dobro da se hrvatski vojnici, časnici i dočasnici Hrvatske vojske pa i načelnik Glavnog stožera OS RH spominju u kontekstu kako je to danas spomenuto u Uredu predsjednika RH. Svi se moramo, uključujući predsjednika RH, načelnika Glavnog stožera i ministra obrane, držati Ustava i Zakona o obrani”, izjavio je Bačić nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a.

On je to, među ostalim, rekao komentirajući tvrdnje predstojnika Ureda predsjednika Orsata Miljenića i savjetnika predsjednika Dragana Lozančić a da se zlostavljanje ministra obrane Marija Banožića proširilo na hrvatske vojnike koji pružaju potporu predsjedniku jer im nisu isplaćene zarađene dnevnice.

Bačić je poručio i kako se, kada su u pitanju financijski izdaci i rashodi ministarstva, mora držati zakona, prije svega Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

Istaknuo je i kako Zakon o fiskalnoj odgovornosti kaže da je odgovorna osoba za troškove Ministarstva obrane – ministar obrane.

“Nije dobro pokušati zaobilaziti u plaćanju troškova zaobilaziti osobu koja je odgovorna temeljem Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Ovaj pokušaj da se temeljem zapovjedi preko načelnika Glavnog stožera OS RH zaobiđe ministra obrane nije dobar i nanosi štetu prije svega načelniku Glavnog stožera OS RH”, rekao je Bačić.

Izrazio je i uvjerenje da će, kada su u pitanju neplaćene dnevnice, ta njihova naknada biti regulirana.

Upitan za komentar tvrdnje da načelnika Glavnog stožera Hranja ministar obrane zlostavlja, Bačić je uzvratio da treba priupitati Hranja za pojašnjenje te izjave.

Nakon Miljenićeve i Lozančićeve prozivke oglasio se ranije danas i MORH koji je oštro demantirao tvrdnje predstojnika Ureda predsjednika RH i njegovog savjetnika za obranu oko nezakonitog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula te zlostavljanja načelnika Glavnog stožera i hrvatskih vojnika koji pružaju potporu predsjedniku.

Malenica:  Hrvoj-Šipek treba razjasniti spekulacije koje se pojavljuju u javnosti

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je, upitan o aferi “softver” te je li njegovo ministarstvo imalo mogućnost poslati pravosudnu inspekciju u DORH i USKOK, rekao da ministar pravosuđa temeljem Zakona o Državnom odvjetništvu ima mogućnost nadzora putem pravosudne inspekcije samo nad radom državnoodvjetničke uprave.

“Ovdje se radi o konkretnom predmetu tzv. “softver” gdje pravosudna inspekcija nema mogućnost nadzora kroz uvid u konkretni predmet”, pojasnio je.

Poručio je i kako od glavne glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek očekuje da razjasni spekulacije koje se pojavljuju u javnosti poput da je bila na sastanku koji je prekinuo istragu u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac. Smatra i da će Hrvoj-Šipek izvijestiti javnost i o provedenom nadzoru nad radom u tom spisu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari