Pratite nas

Pregled

Branko Borković–Mladi Jastreb: Nezamislivo je da se i danas progoni HOS-ovce kao što su to neki činili i 1991. godine

Objavljeno

na

MLADI JASTREB U BUJICI! Borković u kontranapadu: “ZDS ne treba zabranjivati – on mora postati službeni pozdrav Hrvatske vojske!”

Manolić je progonio HOS 1991. godine, a oni koji sada progone ‘Za dom – spremni’, njegovi su ljudi – izjavio je Mladi Jastreb u Bujici.

Gostujući sinoć u Bujici, Branko Borković – Mladi Jastreb podsjetio je javnost kako je kao ratni načelnik pješaštva Hrvatske vojske rješavao status pripadnika HOS-a i još 1994. započeo s legalizacijom njegova znakovlja i pozdrava ‘Za dom – spremni’. Žestoko se obrušio na one koji bi skidali ploču u Jasenovcu: – To su jugoslavenski fašisti! Oni ne priznaju pravo hrvatskog naroda na samoodređenje i vlastitu državu.

Mi smo ti koji smo devedesetih ratovali protiv velikosrpskog fašizma. I kad god mi potegnemo pitanje 90-ih i karaktera njihove agresije, oni nas vraćaju u 2. svjetski rat. Oni ne žele prihvatiti Miloševićev fašizam kao realnost, oni glume ljevicu, a zapravo su jugo-fašisti. Hrvatska nema ljevicu, ja bih bio sretan da je imamo i da je zaista hrvatska.

Komentirao je Markovininu Novu ljevicu: – Oni nastupaju s pozicija skojevaca od prije 2. svjetskog rata. Ovo kao da je priprema za neke radikalne istupe pa čak i terorističko djelovanje! Oni su u stanju ponovo na pošte postavljati bombe! I „šarafcigeri“ govore o tome…

ZBOG PUPOVCA MU OTKAZALI GOSTOVANJE U „OTVORENOM“

Branko Borković trebao je prošli tjedan gostovati u emisiji „Otvoreno“ Hrvatske televizije na temu HOS-a i ploče u Jasenovcu, no gostovanje su mu otkazali uz „obrazloženje“ da je Pupovac uvjetovao svoj dolazak otkazivanjem Mladom Jastrebu! Borković: – Na HTV-u su se dogodile neke promjene, ali cenzura očito i dalje vlada!

To govori o tome da još uvijek živimo u nezdravom društvu i da se još puno moramo potruditi da se demokratiziramo. Bez obzira što je HTV takav zatvoren, mi i dalje moramo inzistirati na tome da se otvori i da gledatelji koji plaćaju pretplatu dobe pristup pravim informacijama. Ja sa zahvaljujem što ste mi vi dali šansu da gledateljima pružim prave informacije i istinu.

ŠTAFETA SMRTI

Borković se prisjetio i „štafete smrti“, nezabilježenog junaštva HOS-ovaca u Bogdanovcima kod Vukovara: – Prekratka je jedna emisija da govorimo o tome. Pripadnici HOS-a iz Bogdanovaca svojim su tijelima osiguravali izvlačenje ranjenika i civila iz Bogdanovaca, nakon što su upali u minsko polje!

Danima su ležali u minskom polju… Taj pakao je iskusio i Ivica Jurčan, koji je poslije završio i u srbijanskom logoru… On je svjedok vremena i danas živi u Bogdanovcima. Zamislite, svojim vlastitim tijelima su probijali minska polja, svjesno su išli u smrt da bi očistili prolaz za ranjenike i civile. To su činili pod oznakom HOS-a i uz pozdrav ‘Za dom – spremni’, a sada bi taj pozdrav netko htio zabraniti!

‘ZA DOM – SPREMNI’ TREBA UVESTI U HRVATSKU VOJSKU!

Borković je žestoki protivnik već i same rasprave o kriminalizaciji pozdrava ‘Za dom – spremni’. Smatra da ne treba šutjeti i samo se braniti pa predlaže kontranapad: – Taj pozdrav ne treba zabranjivati, već ga treba uvesti kao službeni pozdrav u Hrvatsku vojsku! To sam predlagao još prije dvije godine i to se može učiniti po modelu kune.

Oni koji su bili protiv kune devedesetih, sada su protiv ZDS, no njih nismo slušali ni prije 25 godina pa ne moramo ni danas. Pozdrav ‘Za dom – spremni’ ne poziva ni na kakvu mržnju, za razliku od komunističkog pozdrava ‘Smrt fašizmu’ ili četničkog pozdrava ‘Sloboda ili smrt’. Za razliku od kokarde i zvijezde koje su počinile mnoga velika zlodjela na kraju 20. stoljeća i na području Hrvatske i na području BiH, pod pozdravom ‘Za dom – spremni’ nije počinjen niti jedan zločin!

Kada bismo uveli ZDS u Hrvatsku vojsku ne bi se ništa značajno promijenilo. Neko kraće vrijeme pojedinci koji su vrištali i zbog kune, vrištali bi opet, a poslije toga bi tražili neke druge modele za provociranje hrvatskog naroda.

Borković je komentirao i subotnje navijanje na Poljudu: – Nadam se da ministar Vlaho Orepić nakon skandiranja na Poljudu neće ići sa 10 tisuća prekršajnih prijava protiv pripadnika Torcide i BBB-a koji su dostojanstveno skandirali ‘Za dom – spremni’. Iako je moguće da će se naći poneki nadobudni sudac koji ne diše hrvatski i koji nije lustriran pa je spreman progoniti našu mladost koja tako lijepo i veličanstveno navija.

MANOLIĆ JE PROGONIO HOS 1991. – A DANAS ZDS PROGONE ‘MANOLIĆEVCI’

Nezamislivo je da se i danas progoni HOS-ovce, kao što su to neki činili i 1991. godine – rekao je Borković i dodao: – I prije 25, 26 godina, progonilo se te hrabre ljude. Ubili su Antu Paradžika, Blaža Kraljevića, mnoge druge… U Vinkovcima je dignuto skladište municije u zrak, a u Zagrebu su izrešetali jeep Zvonimira Hodaka, koji je na Vojnom sudu branio čelnike HOS-a. Hapsili su i nas koji smo došli iz Vukovara…

Sve su to radili Josip Manolić i ekipa! Neki od naših progonitelja su danas u zatvoru u Muenchenu, ali nisu vrijedni spomena! Famozna Manolićeva komisija napravila je veliko zlo i HOS-ovcima i Vukovarcima. Optuživali su nas čak da radimo za KOS! I oni koji bi danas skidali ploču u Jasenovcu i zabranjivali pozdrav ‘Za dom – spremni’ na tragu su iste politike Manolićeve komisije.

U Bujicu se iz Dubrovnika javio stonski župnik i ratni vojni kapelan Južnog bojišta don Miljenko Babaić koji je između ostaloga, izjavio da je HOS iznimno zaslužan za to da Dubrovnik nije pao u četničke ruke.

Don Miljenko je napomenuo da se pozdravom ‘Za dom – spreni’ nisu pozdravljali samo HOS-ovci već i pripadnici većine drugih formacija Hrvatske vojske. Žestoko se obrušio i na HNS-ovog gradonačelnika Dubrovnika Andru Vlahušića koji želi skinuti veličanstveni mural koji je Torcida Mokošica izradila u čast hrvatskih gardijskih brigada.

Senzacionalno javljanje don Miljenka Babaića možete pogledati od 34. minute emisije. U 47. minuti pušteno je spektakularno skandiranje Torcide i BBB-a sa subotnjeg derbija – ZDS, a u 22. minuti Bujice pogledajte ekskluzivni video na kojem jedan od čelnika Mosta i saborski zastupnik iz Metkovića – Nikola Grmoja brani pozdrav ‘Za dom – spremni’ i sam tako pozdravlja.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vlado Galić novi savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost predsjednice Republike

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović imenovala jenovog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost, priopćeno je u petak iz Ureda Kolinde Grabar-Kitarović.

Širokobriježanin Vlado Galić rođen je 1965. godine, diplomirao je 1991. godine rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Od 1991. bio je dragovoljac Domovinskog rata u kojem je bio pripadnik specijalnih postrojbi Oružanih snaga (OS) te djelatnik Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane RH (MORH).

Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”, a pohađao je NATO seminare iz područja organizacije, upravljanja i zapovijedanja.

U organizaciji Fakulteta političkih znanosti i Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti stekao je zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti.

Bio je i nastavnik u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet Strategija nacionalne sigurnosti te je obnašao i dužnost stožernog časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine.

Od lipnja 2006. godine pa do oslobađajuće presude u studenome 2012. godine bio je član odvjetničkoga tima obrane generale Ante Gotovine pred Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Od siječnja 2013. godine do dolaska na Pantovčak obnašao je dužnost voditelja Ureda za strategiju, upravljanje promjenama i projektima u Glavnome tajništvu HDZ-a te je bio voditelj odjela za analitiku u stranačkim izbornim stožerima.

Za sudjelovanje u Domovinskome ratu i obnašanje dužnosti u MORH-u, sigurnosno-obavještajnoj zajednici te OS RH višestruko je nagrađivan i odlikovan.

U javnosti se problematiziralo njegovo djelovanje u sklopu Sigurnosno-informativne službe gdje je kao načelnik u drugoj polovici 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tijekom koje su nadzirane neke nevladine udruge i organizacije, među njima i HHO, zbog koje je protiv njega i pokrenut stegovni postupak pod sumnjom da je narušio ugled MORH-a, a koji je pao u zastaru.

Izvori bliski Galiću kažu kako je to bila njegova zadaća prema poslovniku SIS-a, da protuobavještajno djeluju te nadziru osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike Oružanih snaga.

Riječ je, dodaje isti izvor, bilo o osobama i institucijama čiji su prikupljeni podaci, primjerice o akciji “Oluja”, korišteni na suđenjima pred Haaškim sudom, a pokazali su se netočnima te ih sud uopće nije koristio kao dokazni materijal.

Galić je imenovan nakon što je dosadašnja predsjedničina savjetnica Maja Čavlović imenovana za predstojnicu Ureda za nacionalnu sigurnost. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Vlada bi trebala od Facebooka tražiti da poštuje hrvatske zakone

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i Facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama? Na ta su pitanja u radijskoj emisiji “Poligraf” odgovarali Željka Markić iz Inicijative U ime obitelji, Saša Leković, predsjednik HND-a i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Željka Markić rekla je kako su se nakon presude generalu Praljku počeli zabranjivati, tj. označavati kao da ne poštuju pravila Facebook komunikacije oni portali koji su sadržavali pozitivno izjašnjavanje o generalu Praljku, neslaganje s presudom ili svjedočanstva o zločinima Armije BiH. Navela je kako je njezin profil zabranjen na 24 sata nakon što je objavila citat na engleskom jeziku da je “najgori oblik nepravde privid pravde”.

Istaknula je kako je i jučer Facebook profil njihova portala Narod.hr ponovno zabranjen. Neprestano se zabranjuju određeni profili, određene stranice na temelju tekstova koji se objavljuju, a za koje je sve teže razumijeti po kojem ključu bi se zabranjivali, dodala je Markić.

Naglasila je kako se pokazalo da su u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini zabranjeni profili portala i osoba koje imaju velik broj pratitelja (kao svećenik Ike Madunić, Ivo Lučić, Igor Peternel). U Bosni i Hercegovini bili su blokirani skoro svi hrvatski portali koji su davali svoju sliku i govorili o povijesnim događajima.

Plenkoviću i Božinoviću obratili su se jer smatraju da Facebook, kao privatna kompanija koja posluje na području Hrvatske, mora poštovati hrvatski Ustav koji jamči da cenzure ne može biti. Izrazili smo očekivanje da hrvatska vlada, poput njemačke, američke i drugih zatraži objašnjenje od Facebooka, poboljšanje njihovih standardnih procedura, procedura ustanovljavanja jesu li prijave lažne, procedura administriranja. Naš zahtjev nije neuobičajen postupak. Vrlo je važno da se osigura pravo hrvatskih građana da iznose svoje mišljenje, istaknula je Markić. Naglasila je kako se radi o tome da se onemogućava jedna pozicija u važnoj društvenoj raspravi.

Na pitanje hoće li podržati inicijativu udruge U ime obitelji, Leković je rekao kako Hrvatsko novinarsko društvo stalno podržava inicijative koje idu protiv dopuštanja cenzure i protiv govora mržnje.

Međutim, problem sa ovim raspravama je što svatko može reći što hoće, a mi nemamo niti vremena niti mogućnosti da to dokazujemo. Potpuno se slažem da su ponekad neki sadržaji i portali blokirani zbog potpuno banalnih razloga, ali tvrditi da je u pozadini nekakav ideološki ili slično motiviran razlog, potpuno je besmisleno, rekao je Leković. Na tu njegovu izjavu reagirali su Željka Markić i Lucijan Carić složivši se da nije spominjala ideološke razloge.

U emisiju se javio Ivan Šušnjar, urednik Poskok.infa koji je izrazio svoje duboko razočaranje situacijom u kojoj je njegova stranica nekoliko dana bila blokirana. Osjećam se kao u Sjevernoj Koreji jer je meni tri dana bilo zabranjeno polemizirati što se dogodilo. Netko je pretvorio Hrvatsku na tri dana u masu kojoj se pere mozak. Priča o radu suda pretvorena je u priču “Hrvati slave zločin”, rekao je Šušnjar.

Leković je prigovorio kako se emisija pretvorila u jednu novu manipulaciju i ide u korist stavova Željke Markić koji nisu ničim dokazani. Markić je upitala nisu li dokazi upravo odgovori Facebooka u kojima stoji zbog kojih postova je njen profil zabranjen. Podsjetila je Lekovića i upitala ga čime je dokazao da je nad njim izvršen pokušaj ubojstva.

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

 

Cenzura na Facebooku: U ime obitelji, prema primjeru Njemačke, predložila Vladi konkretne korake za zaštitu ustavnih prava građana

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari