Pratite nas

BiH

Bravarevo zavarivanje popucalih šavova Jugoslavije

Objavljeno

na

Bravarevo zavarivanje popucalih šavova Jugoslavije odredilo je i “hrvatsku” tranziciju, u kojoj se nastavlja dominacija titoista. Ponekad konstrukcije pucaju i na varovima. Čini se da je udbaška RH načinjena od prilično potrošenog materijala. I Tito je osobno ubijao po Njemačkoj, ali Nijemcima nije palo na pamet tražiti njegovo izručenje. Naprotiv, davali su mu sve državničke počasti. Oprostite, ali ja sam potukao i protjerao vojvođanske Nijemce! Neka, neka, bio si brz i učinkovit! Iako naša Javnost to drugačije doživljava, njemačko pravosuđe traži Josipa Perkovića prije svega zato što je nitko i ništa. I što je bio diletant. Hoće li na predstojećem Bombaškom procesu 2 izjaviti “Priznajem samo sud svoje Partije!”?

Sve je to bratoubilačka banda. Kada im nedostaje unutarnji neprijatelj, ubijaju svoje. Tito je proveo genocid nad Hrvatima, ali je s vremena na vrijeme znao počistiti partijsku konkurenciju. Bilo bi predivno da Zoran Milanović ove godine likvidira sve svoje ministre. Je li genocid nad Hrvatima već proveo? Glede izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača njemačkom pravosuđu, nezaobilazna je činjenica da je referentno teško i svirepo ubojstvo Stjepana Đurekovića počinjeno na njemačkom tlu, pa se stoga moraju primijeniti njemački pravni normativi. Kako relativizirati njemačke zakone? Kao i naše – titoistički. Bezobrazluk i primitivizam postali su ključne poluge tranzicijske tiranije.

Josip Jurčević: Spašavanje zločinačke budućnosti

Sudac Ivan Turudić pokazao je zdrav razum, a to je u jednoj teško bolesnoj i duboko korumpiranoj zemlji neprihvatljivo, nepristojno. U svojoj knjizi “Spašavanje zločinačke budućnosti”, Josip Jurčević, profesor povijesti na Hrvatskim studijima, dao je uznemirujući pregled poslova obitelji Zorana Milanovića i obitelji Vesne Pusić, predvodnika vladajuće koalicije Kukuriku. Dokazuje da je ubojstvo Stjepana Đurekovića neraskidivo isprepleteno sa kriminalom u strukturama Jugoslavije, i da se ista mreža održala u RH. Navodno Josip Leko i Sabor namjeravaju pokrenuti “autentično tumačenje Zakona o pravosudnoj suradnji članica EU”. Hrvati su izigrani – protivnici hrvatske samostalnosti došli su na čelo “samostalne” Hrvatske i sustavno ismijavaju elementarnu ljudsku pravdu. Ostaje trilema: boje li se vladajuće stranke razotkrivanja zločinačke prošlosti, ili je direktno ugrožen tajni kapo jugoslavenskog podzemlja, koji je proveo ovakvu lopovsku tranziciju, ili se komunističko-udbaška oligarhija RH uključila u neku tajnu protunjemačku asocijaciju? Slučaj Perković nije niti za dlaku prikrio nesposobnost koalicije glede gospodarstvenog i drugog vođenja zemlje. Zapravo je ekonomskoj katastrofi pridodana i ona civilizacijska, koja je osramotila naciju i potpuno srušila ugled Hrvatske u EU, kao i dostojanstvo hrvatske nacije u cijelom svijetu. Kako bilo kome objasniti da u formalno samostalnoj Hrvatskoj vlada ona ista totalitarna jugoslavenska klika?

Degutantne obmane “pravnih stručnjaka”

Prvo, pravni instrument zastare ubojstva je civilizacijska sramota. Drugo, izručivanje osobe optužene za sudjelovanje u ubojstvu u nekoj zemlji je civilizacijska obveza, a neizručivanje je praktično objava rata. Treće, kakve veze ima zastara po našem zakonu za ubojstvo koje nije počinjeno na našem tlu. Davor Krapec, profesor kazneno-procesnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu i sudac Ustavnog suda, profesionalno pošteno kaže “da zastara u RH ne smije biti razlog za odbijanje izručenja ako je isto djelo kažnjivo u drugoj članici EU”. Josip Jurčević objavio je u svojoj knjizi jako zanimljivu biografiju Ante Nobila, odvjetnika i prijatelja Josipa Perkovića, kako sam Nobilo kaže. Nobilo je pripadao tužiteljstvu u nekim značajnim procesima: Andrija Artuković, Pakračka Poljana, Željko Ražnjatović Arkan i Goran Hadžić. Nobilo je zastupao Željka Meseca i Jadranka Smoljana Sukija, šefove “financijskog inženjeringa”. Neko je vrijeme poslovno i pred sudovima zastupao Miroslava Kutlu, koji je razotkrio Nobilovu povezanost s Ninoslavom Pavićem. Ovdje govorimo o vremenu “ortačkih ugovora”, koji su ozbiljno potkopali pravne i civilizacijske temelje zemlje. Prema Jurčeviću, najveći odvjetnički, tajnopolicijski i politički posao Nobila bilo je zastupanje Tihomira Blaškića – u knjizi “Urota” Jasna Babić spominje Nobila u svezi “zavjereničke skupine iz Sesvetskog Kraljevca”. Nobilo je najavio da će u slučaju da Vrhovni sud potvrdi Tururdićevu presudu, na Ustavnom sudu podnijeti ustavnu tužbu protiv izručenja.

Otvoreno sramoćenje Hrvatske

Jugoslavenski nametnici kontroliraju vitalne funkcije Hrvatske. Stvorili su “civilizacijsko” ozračje da ih ne možemo potjerati, a sve je davno pokvarilo lažno Tuđmanovo pomirenje. Mi smo im oprostili, ali na tome nije ostalo – oni vladaju! Stavljanje tih i takvih nametnika u karantenu moguće je samo kroz konkretne sudske procese za konkretne zločine i konkretan kriminal. I još moramo imati sreću da postupak dopadne ruku i znanja nekog časnog suca. Stoga autonomni segmenti sudstva postaju naša nada, na nivou političkog značaja referenduma, odnosno direktne demokracije. Nadajmo se da će Vrhovni sud potvrditi svoju ustavnu autonomiju, a Ustavni sud ignorirati Nobilovo osobno tumačenje zakona. Perkovićev odvjetnik ima pravo pozvati se na neku zakonsku odredbu, a tumačenje te odredbe mora prepustiti sudu.

Tvrtko Dolić/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari