Pratite nas

Lifestyle

Brdo šminke, špic-nokti, usko i prozirno zaštitni znak mostarskih srednjoškolki

Objavljeno

na

mostarke

Mostarske učenice uporno ignoriraju kodeks odijevanja izglasan u pojedinim školama te neprimjereno odjevene dolaze na nastavu.

Učenice na nastavu dolaze u minicama, golog stomaka, pripijenoj i prozirnoj odjeći, u tenama ili u čizmama sa punom petom, a nerijetko nose i dekoltirane majice. Također, učenice dolaze u školu s umjetnim i dugim noktima, jakom šminkom i iscrtanim obrvama.

”Učenice u školu dolaze odjevene kao da im je 25 godina. Nose kraće majice sa dekolteom, pripijene tajice u kojima se sve ocrtava. To je neukusno i nije primjereno djevojčicama od 15 godina. Učenice nisu upoznate s tim da krše kodeks odijevanja. One ne vide da je nepristojno što su tako odjevene”, ispričala je za Bljesak.info jedna profesorica.

Na većini internetskih stranica mostarskih srednjih škola kodeks odijevanja nije istaknut, a nema zakona koji propisuje odijevanje u školama, nego svaka škola posebno mora donijeti pravilnik o odijevanju. Tako se pravila odjevanja uglavnom svode na priče i zgražanje prosvjetnih djelatnika.

”Profesori su svjesni kako se učenice neukusno odijevaju, ali su im vezane ruke, jer to je masovno. Vi ne možete cijeli razred poslati kući da se presvuče. S druge strane, modni trenovi su takvi. Prije su djeca dolazila u školu u trenerkama koje su bile široke, a danas se prodaju uži modeli trenirki”, mišljenje je jedne profesorice.

Također, učenice srednje škole redoviti su gosti u kozmetičkim salonima. Nerijetko ih se može čuti kako razgovaraju o šminki, noktima, depilaciji i slično.

”Puno toga je u kućnom odgoju, nije samo na školi. Netko im kupi i da novac za takvu odjeću i umjetne nokte”, smatra prosvjetna djelatnica.

Isto tako, u posljednje vrijeme primjetno je i kako srednjoškolci sve više vremena pridaju svojem izgledu. Dok su se nekada dječaci vezivali uz nogometna igrališta i nestašluke, danas se sve više bave čupanjem obrva, nabildavanjem tijela te detaljima u odijevanju.

U kodeksima pojedinih škola iz BiH smo našli pravila koji bi se trebale pridržavati i pojedine mostarske srednjoškolke.
Učenik-ca je dužan u školu dolaziti uredan i čist.Smatra se da je učenik-ca neprikladno odjeven-a, ako u školu dolazi u hlačama sa plitkim strukom koje pokazuju gole dijelove tijela, u prekratkim majicama, suknjama, šorcevima i bermudama.

Učenica je neprikladno odjevena ukoliko u školu dolazi golih ili polugolih leđa, otkrivenih ramena i s dekoltiranim izrezima, te u pripijenim helankama koje su uparene s kratkim majicama.

Učenik-ca u školu ne može dolaziti u prozirnoj i pretijesnoj odjeći.

Učenici u školu ne mogu dolaziti u donjem dijelu trenerke.

Učenici u školu ne mogu dolaziti u japankama, niti učenice mogu dolaziti u obući s visokim štiklama.

Tijekom nastave učenici-ce ne mogu nositi bilo kakve kape.

Svi učenici moraju voditi računa o osobnoj higijeni.

Prilikom organiziranih posjeta određenim manifestacijama, institucijama, kazalištima i sl. učenici su također dužni voditi računa o prikladnom odijevanju.

U svim slučajevima kada se učenik-ca ne bude pridržavao-la ovih pravila predmetni profesor će učenika-cu poslati kući da zamijeni odjeću/obuću, upisati izostanak i razlog, a razrednik će te sati klasificirati kao neopravdane.

U jednom kodeksu odijevanja je također navedeno i da učenici ne smiju dolaziti u školu pretjerano našminkani.

Dok škole ne počnu ozbiljno primjenjivati kodekse odijevanja mostarske učenice ćemo i dalje viđati s dugim noktima na špic, dekoltiranim majicama i obući na petu.

I škole i roditelji, upozoravaju naše sugovornice, moraju postati svjesni da učenice neukusnim odijevanjem šalju lošu sliku o školi u koju idu, a i kući iz koje dolaze.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari