Connect with us

Iz Svijeta

Britanija će poslati raketne bacače M270 u Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: Ilustracija

Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sustavima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara, priopćeno je u ponedjeljak, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Ministar obrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući dar u vidu sustava za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

“Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sustavi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su snage (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove”, rekao je Wallace u priopćenju.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna rekao kako će Washington Ukrajini isporučiti topničke raketne sustave visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio jamstva iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruskog teritorija.

Putin je rekao kako isporuke oružja nisu “ništa novo”, ali je upozorio kako će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče streljivo većeg dometa za sustave HIMARS.

Ministarstvo obrane SAD-a priopćilo je kako Ukrajini isporučuje četiri sustava M142 HIMARS zajedno s vođenim višestrukim raketnim sustavom za koje je reklo da ima domet od preko 64 kilometara.

Britanija je rekla kako će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje novih sustava u Britaniji, nakon što je prethodno najavila da će obučiti ukrajinsko osoblje za korištenje oklopnih vozila. (Hina)

Biden: SAD će Ukrajini dati napredne raketne sustave

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari