Connect with us

Iz Svijeta

Britanija upozorila Rusiju na posljedice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u utorak je rekao da se mora zaustaviti niz strateških pogrešaka ruskog predsjednika Vladimira Putina i da će bilo kakvo korištenje nuklearnog oružja dovesti do posljedica.

Putin je eskalirao svoj sedmomjesečni rat u Ukrajini vojnom mobilizacijom i upozorenjima o upotrebi nuklearnog oružja.

Kad je upitan kako bi Britanija reagirala kad bi Rusija upotrijebila taktičko nuklearno oružje, Cleverly je na događaju Konzervativne stranke rekao da ne može ulaziti u detalje, no da bi došlo do odgovora.

“Neizbježno bi bio slučaj da korištenje nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje bilo gdje na svijetu ne bi prošlo bez odgovora”, rekao je. “Neću raspravljati o prirodi ili o pragu.”

Ranije je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva ne želi sudjelovati u “nuklearnoj retorici” koju širi Zapad, nakon što su britanske novine Times izvijestile da je NATO upozorio zemlje članice da bi Putin mogao testirati nuklearno oružje na ukrajinskoj granici.

Cleverly je rekao da su strateške pogreške koje je napravio Putin oštetile Rusiju te ga značajno izolirale na globalnoj sceni.

“Moramo jasno dati do znanja da njegov niz strateških pogrešaka mora stati”, rekao je. “Nastavit ćemo podržavati Ukrajince u obrani njihove domovine, i zauzimati se za međunarodna pravila i norme.” (Hina)

Vojni analitičar Marinko Ogorec: Ako Putin pokrene nuklearni napad, to je smak svijeta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari