Connect with us

Iz Svijeta

Britanija želi naoružati Moldaviju da je zaštiti od ruske prijetnje

Objavljeno

-

Foto: ilustracija

Britanija želi poslati moderno oružje Moldaviji kako bi je zaštitila od prijetnje ruske invazije, rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss, objavio je u subotu Telegraph.

Truss je rekla za Telegraph da je ruski predsjednik Vladimir Putin odlučan u stvaranju “velike Rusije” iako njegova invazija na Ukrajinu nije polučila brze rezultate.

Rusija je invaziju pokrenula 24. veljače i nazvala je “specijalnom vojnom operacijom” koje je cilj razoružati Ukrajinu i osloboditi je radikalnih antiruskih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici smatraju to neutemeljenom izlikom za rat.

Moldavija, koja graniči s Ukrajinom na jugozapadu, nije članica NATO-a.

Razgovara se o jačanju sposobnosti Moldavije da odvrati svaki mogući budući napad, rekla je šefica britanske diplomacije.

“Želim vidjeti Moldaviju opremljenu prema standardima NATO-a. Ovo je rasprava koju vodimo s našim saveznicima”, rekla je Truss za Telegraph.

“Putin je bio potpuno jasan u pogledu svojih ambicija da stvori veliku Rusiju. I samo zato što njegovi pokušaji da zauzme Kijev nisu bili uspješni, ne znači da je odustao od tih ambicija”, rekla je.

Ako se prihvati njezin plan, članice NATO-a će Moldaviji osigurati moderno oružje koje će zamijeniti njezinu opremu iz sovjetskog doba te će uvježbavati vojnike za uporabu tog oružja. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari